2020 gaat de geschiedenis in als het jaar waarin de streamingdiensten vochten voor de bingewatcher. En dan vooral zijn geld. Netflix zat jaren comfortabel op de troon. Nu hoort de Amerikaanse streamingreus een naar geluid.
Het goed geolied gekraak van ambitieuze concurrenten als Amazon Prime Video, CBS All Access, Disney+, HBO en Hulu die de poten onder Netflix’ stoel wegzagen. En wel met peperdure eigen producties als ‘The Lord of the Rings’, ‘Star Trek: Picard’, ‘Obi-Wan Kenobi Series’, ‘House of the Dragon’ en ‘The Devil in the White City’.

Het je even gehad met het Netflix-aanbod? (of heb je onze top 20 Netflix series 2020 al gelezen?) Lees dan zeker verder. Want dé top 10 series om naar uit te kijken op andere streamingdiensten in 2020 ontdek je hier.

10. Y (FX)

Y TV series

Barry Keoghan is goed bezig. De Ierse acteur viel de laatste jaren op met glansrollen in ‘Dunkirk’, ‘The Killing of a Sacred Deer’ en ‘Chernobyl’. In 2020 strompelt hij over het kleine scherm als Yorick Brown, de laatste man op aarde nadat alle zoogdieren met een Y-chromosoom het loodje leggen. Nou, buiten Yorick en zijn trouwe metgezel Ampersand, een kapucijnaapje.

‘Y’’s intrigerende post-apocalyptische premisse volgt ‘Y: The Last Man’. Deze sublieme 60-delige comicsreeks van Brian K. Vaughan en Pia Guerra was tussen 2002-2008 goed voor 3 prestigieuze Eisner Awards. Zeg maar de Oscars van het Amerikaanse stripwereldje.

Op Yorick en zijn kapucijnaapje na, bulkt de cast uiteraard van de vrouwelijke personages. Op zoek naar antwoorden krijgt Yorick het aan de stok met o.a. een kloonbeluste wetenschapster, Israëlische elitetroepen, ninja’s, een Amazonesekte (incl. zijn gehersenspoelde zus), senatoren met verborgen agenda’s en geheime agentes. Daarvoor trokken de makers van ‘Y’ alvast Diane Lane, Imogen Poots, Lashana Lynch en Amber Tamblyn aan hun fraaie mouw.

9. The Stand (CBS All Access)

the stand

2020 ontketent nog meer post-apocalyptische onheil en ravage. In 2019 kregen Stephen Kings ‘It’ en ‘Pet Sematary’ een nieuw filmjasje. Nu moet het al eens in 1994 naar een miniserie geadapteerde ‘The Stand’ door de remake-molen.

Stephen King stak nooit onder stoelen of banken dat J.R.R. Tolkiens ‘The Lord of the Rings’ de grote inspiratie achter zijn epische 823 pagina’s tellende bestseller was. Een virus genaamd ‘Captain Trips’ roeit 99 % van de wereldbevolking uit. Vanuit zijn hoteltoren in Las Vegas onderdrukt de demonische Randall Flagg de schaarse overlevenden. In het puin en de brokstukken van de Vrije Zone onderneemt een handjevol laatste gelovigen een ultieme poging om Flaggs tirannie te stoppen.

Randall Flagg, oftewel ‘The Dark Man’, geldt als een van de bekendste booswichten uit het oeuvre van de ‘King of Horror’. Alexander Skarsgård heeft gewoon de perfecte smoel voor deze sinistere slechterik. Leuk toeval: zijn broertje Bill Skarsgård terroriseerde afgelopen zomer nog Derry als Kings andere engerd, Pennywise de clown. In het goede kamp van Mother Abagail (Whoopi Goldberg) bivakkeren o.a. James Marsden, Jovan Adepo, Odessa Young en Henry Zagas.

8. The Falcon and the Winter Soldier (Disney+)

Falcon and the Winter Soldier

Tussen 2013-2018 mocht Netflix voor Disney nog Marvel-series maken als ‘Daredevil’, ‘Iron Fist’, ‘The Punisher’ en ‘Jessica Jones’. Met de komst van Disney+ regelt Marvel Studios voortaan zijn eigen zaakjes. Het 6-delige ‘The Falcon and the Winter Soldier’ demonstreert eind 2020 het eerste wapenfeit van een groots opgezette verzameling eigen ‘Marvel Cinematic Universe’ tv-series.

***SPOILER ALERT voor wie Avengers: Endgame niet heeft gezien ****

Na de gebeurtenissen in ‘Avengers: Endgame’ gaf Steve Rogers (Chris Evans) Captain America’s schild aan Sam Wilson (Anthony Mackie). Hoe gaat The Falcon om met deze loodzware erfenis? Een beetje hulp van vrienden helpt altijd. Zeker als ze Bucky Barnes (Sebastian Stan) en Sharon Carter (Emily VanCamp), nog steeds op de vlucht sinds ‘Captain America: Civil War’, heten.

Over ‘Civil War’ gesproken. Ook slechterik Baron Zemo (Daniel Brühl) herken je nog uit dat kassucces van 2016. Nieuwkomer is Wyatt Russell (zoon van Kurt Russell en Goldie Hawn!), als overijverige militair John Walker.

7. Star Trek: Picard (CBS All Access)

Star Trek Picard

Tussen al het ‘Star Wars’-geweld van afgelopen jaren, zou je haast vergeten dat er ook nog iets als ‘Star Trek’ bestaat. De franchise verkeert nochtans in blakende gezondheid. ‘Star Trek: Discovery’ krijgt alweer een derde seizoen. Toch kijken Trekkies vooral uit naar ‘Star Trek: Picard’. Sir Patrick Stewart leende zijn glimmende schedel het laatst uit aan Captain Jean-Luc Picard in het grandioos geflopte ‘Star Trek: Nemesis’ uit 2002.

Het 10-delige eerste seizoen van ‘Picard’ pikt 20 jaar na die film in. Sindsdien is er heel wat gebeurd in het universum van de gewezen USS Enterprise-kapitein. De Romulaanse heimat Romulus ligt aan gruzelementen, en het kunsthart van de sympathieke Starfleet-kapitein huilt nog steeds om het verlies van zijn vriend Data. Deze alweer achtste ‘Star Trek’-reeks kiest voor een ingetogen, aardse aanpak die zelfs de rabiaatste scifi-hater zal overtuigen. En anders wel ‘Number One’, Picards trouwe viervoeter.

6. The Wheel of Time (Amazon Prime)

The Wheel of Time

Met de rol van Rhand Altor heeft Josha Stradowski dé acteerklus van zijn leven beet. De 24-jarige Rotterdammer verlaat in ‘The Wheel of Time’ zijn vredige geboortedorpje Emondsveld voor zijn epische lotsbestemming bij Tarmon Gai’don, de laatste slag.

Amazon zet duidelijk zwaar in op fantasy. De pakjesbezorger legde in 2017 al een monsterbedrag neer voor de tv-rechten van ‘The Lord of the Rings’. Een adaptatie van Robert Jordans als ‘Het Rad des Tijds’ vertaalde boekensaga krijg je anders ook niet voor een appel en een ei gefilmd.

Op weg naar de finale slag met de Duistere en zijn troepen, de gevreesde Trolloks (klinkt een beetje als ‘Orcs’, niet?) krijgt de jonge held Rhand Altor ruggensteun van Moiraine Damodred (de voortreffelijke Rosamund Pike). Volgens een profetie valt of staat alles met de terugkeer van de ‘Herrezen Draak’. En die zou er wel eens kunnen uitzien als een gezonde Nederlandse knul die twee lentes geleden nog Joris speelde in de telefilm ‘Gewoon Vrienden’.

5. The Devil in the White City (Hulu)

hh holmes

Het is 1893, en Daniel H. Burnham tekent zich in het zweet om het publiek te overdonderen met ‘The Chicago’s World Fair’. Terwijl de briljante architect de klok rond werkt aan de wereldtentoonstelling die uiteindelijk 27 miljoen bezoekers uit 50 landen overblufte, bouwde Dr. H. H. Holmes aan iets heel anders.

Op papier is Holmes’ ‘World’s Fair Hotel’ een toeristenaccommodatie. In werkelijkheid is het een luguber moordkasteel waarin de jonge dokter nietsvermoedende slachtoffers op gruwelijke wijze ombrengt. Tijdens zijn proces in 1895 bekende de psychopaat 27 moorden. De schattingen lopen op tot 200.

In het gedegen non-fictieboek ‘The Devil in the White City: Murder, Magic, and Madness at the Fair That Changed America’ verweef Erik Larson de totaal verschillende levens van de stedenbouwkundige en seriemoordenaar aan het begin van de jaren 1890. Leonardo DiCaprio kocht meteen de rechten en droomde van een verfilming met Martin Scorsese. De filmplannen weken uiteindelijk voor een Hulu-serie. Leonardo DiCaprio’s vertolking van de beruchte Dr. H.H. Holmes zou weleens zijn donkerste rol ooit worden.

4. Time Bandits (Apple TV)

time bandits

Voor wie in de jaren 80 nog ver van volwassen sores mocht opgroeien, blijft ‘Time Bandits’ een geweldige nostalgietrip. Na ’12 Monkeys’, krijgt nu ook dit absurde Terry Gilliam-meesterwerk een tweede leven als tv-serie.

De 11-jarige Kevin ontdekt een tijdreisportaal in zijn slaapkamer. Die katapulteert hem, hatseflats, met een stel grijpgrage dwergen op een dolle avonturentocht die hem langs de Oude Grieken, middeleeuwen, napoleontische oorlogen en zelfs het dek van een zinkende Titanic brengt. Het origineel uit 1981 kon rekenen op bijrollen van Ian Holm, John Cleese en uiteraard Sir Sean Connery als de onvergetelijke Koning Agamemnon. Wat je noemt grote sandalen om in te vullen!

3. Obi-Wan Kenobi Series (Disney+)

obi wan kenobi serie

‘Star Wars’-fans smeken er al járen om … en blijkbaar wist de snode Ewan McGregor al die tijd meer. Op Disneys D23 Expo viel in augustus 2019 eindelijk het bevrijdende antwoord. De Schot neemt 15 jaar na ‘Revenge of the Sith’ zijn lichtzwaard weer op in ‘Obi-Wan Kenobi Series’.

De informatie over deze voorlopige 6 afleveringen tellende spin-off blijft voorlopig schaarser dan het aantal Padawans na de val van de Galactische Republiek. Toen kanselier Palpatine zich na Bevel 66 tot keizer kroonde, koos Obi-Wan voor een ballingschap op Tatooine. De serie begint 8 jaar na die beslissing.

Doet het geliefde personage nog iets anders dan kluizenaar spelen op de zandplaneet? Komt zijn oude leermeester Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) meespoken als ‘Force Ghost’? Huppelt er tussendoor een kleine Luke Skywalker voorbij? Dat ontdek je als alles goed gaat nog eind 2020. Debra Chow, die de unaniem geprezen derde ‘The Mandalorian’-aflevering draaide, kreeg alvast een plaatsje in de regiestoel.

2. House of the Dragon (HBO)

house of the dragon

Het eens zo onaantastbare ‘Game of Thrones’ verkeert in zwaar weer. Fans zwaaiden met mestrieken en online petities na de bedenkelijke ontknoping van het laatste seizoen. De met veel bombarie aangekondigde prequel ‘The Long Night’ met Naomi Watts vloog na een teleurstellende testaflevering de prullenmand in. En wanneer dacht George R.R. Martin eindelijk ‘The Winds of Winter’ op te sturen naar zijn uitgever?

Alle hoop rust nu op ‘House of the Dragon’. Deze spin-off begint zo’n 300 jaar voor Robert I Baratheon zijn vette krent op de IJzeren Troon nestelde. Kenners met ‘Fire & Blood’ in de boekenkast weten wat dat betekent.

Aegon de Veroveraar valt met zijn draken Vhagar, Meraxes en Balerion Westeros binnen. Een goede 129 jaar later vecht zijn Targaryen-nageslacht een bloederige burgeroorlog uit. Incest, draken en veldslagen verzekerd!

1. The Lord of the Rings (Amazon Prime)

The Lord of the Rings serie

In november 2017 haalde Amazon haar slag in huis. De pakjesbezorger legde maar liefst 250 miljoen dollar op tafel voor de tv-rechten van ‘The Lord of the Rings’. Die investering moet renderen, en hoe! Amazon Studies ziet materiaal voor wel 5 seizoenen en mogelijke spin-offs. Met een totaal prijskaartje van 1,3 miljard dollar zijn de tv-avonturen van Midden-aarden nu al goed voor de duurste tv-productie allertijden.

Peter Jacksons tijdloze, met 17 Oscars overladen, trilogie speelde zich af in ‘The Third Age’. Voor dit huzarenstukje reist Amazon naar ‘The Second Age’. Die omspande maar liefst 3.441 jaar, dus aan vertelstof ontbreekt het alvast niet.

Maar komen er oude bekenden als Gandalf, Elrond en Galadriel terug in deze tijdspanne voor ‘The Fellowship of the Ring’? Dat blijft een goed bewaard geheim. 3 nieuwe personages zijn wél al bekend: Will Poulter als frisse held Beldor, Markella Kavenagh als Tyra en Joseph ‘Benjen Stark’ Mawle als schurk Oren.

Dit artikel is geschreven door Matthias Van de Velde. Hij komt uit de verguisde carnavalsstad Aalst en studeerde Klassieke Geschiedenis en Europese Politiek aan UGent. Hij is nog steeds boos dat hij als 6-jarige dreumes niet mee mocht toen ‘Bram Stoker’s Dracula’ en ‘Jurassic Park’ in de bios draaide. Hij schrijft nooit een woord te veel, tenzij hij zich laat gaan.

Meer Films & Series om naar uit te kijken in 2020