Snelle auto’s, wie droomt er niet van? Het zal meestal bij dromen blijven want de echt snelle sportwagens zijn zeldzaam en alleen weggelegd voor topvoetballers, filmsterren en andere miljonairs. Wat zijn de tien snelste auto’s van het moment?

10. Gumpter Apollo

Gumpert Apollo
Max Earey / Shutterstock.com

Roland Gumpert is van huis uit hoofd sales en marketing voor Audi-Volkswagen in China. Bij terugkeer in Duitsland lanceerde hij het idee voor een nieuwe soort sportauto waarmee je gewoon op de weg kan rijden maar die tegelijkertijd klaar is om op circuits te racen. Samen met ontwerper Roland Mayer werkte hij onder de naam Gumpert Sportwagenmanufaktur GmbH aan de Gumpter Apollo. In 2005 ging de auto in productie, ook in een hybride versie. Met 650 pk kan de Apollo een snelheid halen van 360 km/u.

9. Noble M600

noble m600
Pieter Beens / Shutterstock.com

Een van de redenen waarom snelle auto’s zo duur zijn, is dat ze vrijwel altijd met de hand worden gemaakt. Zoals de M600 van het Britse autobedrijf Noble Automotive. De motor van de M600 is een Volvo B8444S V8 die ook te vinden is in de Volvo XC90 en S80. Vanzelfsprekend zijn hier wel een aantal zaken aan toegevoegd zoals een dubbele variabele turbo en een elektronische brandstofinjectie. De geschatte topsnelheid is 362 km/u. De Noble M600 heeft een prijskaartje van ongeveer 377.000 euro.

8. Zenvo ST1

Zenvo ST1
Petr Kostal / Shutterstock.com

Denemarken staat niet echt bekend als autoland. Toch komt hier een van de snelste auto’s van het moment vandaan, de Zenvo ST1. De ST1 is pas het eerste model van de fabriek en wordt door een klein team in Denemarken zelf met de hand gemaakt. De productie van de ST1 werd in 2009 begonnen en sindsdien zijn er maar een beperkt aantal gemaakt. Die toewijding vertaalt zich naar een prijs van 660.000 euro. Met een turbo en supercharger moet de 6.8L V8-motor in staat zijn om 386 km/u te halen. Helaas heeft de Zenvo al een aantal keer negatief het nieuws gehaald nadat de ST1 vlam vatte.

7. McLaren F1

McLaren F1

De McLaren F1 wordt vaak gezien als een van hoogtepunten uit de autogeschiedenis. In totaal werden tussen 1992 en 1999 106 exemplaren in Engeland gebouwd. De F1 werd ontworpen voor gebruik op de weg maar was in een gemodificeerde versie ook succesvol als raceauto, bijvoorbeeld toen het in 1995 de 24 uur van Le Mans won. De F1 is zeer licht en gebouwd met allerlei hoogwaardige materialen als titanium, goud en kevlar. Over de topsnelheid van McLaren F1 bestaat nog steeds onenigheid omdat volgens sommige insiders de auto met een zevende versnelling nog sneller kan dan de 391 km/u die coureur Andy Wallace in 1998 haalde op de testbaan van Volkswagen.

6. Koenigsegg CCX

Koenigsegg Agera R
Grzegorz Czapski / Shutterstock.com

Het Zweedse Koenigsegg (vernoemd naar de oprichter Christian von Koenigsegg) is een vrij jong automerk dat in 1994 werd opgericht. Het doel was om met de CCX (Competition Coupe X) een sportwagen te maken die aan alle veiligheids- en milieueisen ter wereld voldoet. Hierdoor kon de CCX bijvoorbeeld toegang krijgen tot de lucratieve Amerikaanse markt. De trots van Koenigsegg is de aluminium motor die in de eigen Ängelholm fabriek wordt samengesteld. De CCX kan een maximumsnelheid van 396 km/u halen al wordt gezegd dat de CCXR Trivita (een gelimiteerde editie) meer dan 400 km/u kan. Weinigen zullen het kunnen testen want de Trivita is met een prijs van 3.400.000 euro een van de duurste auto’s ter wereld.

5. Saleen S7 Twin

Saleen S7 Twin
Khairil Azhar Junos / Shutterstock.com

Saleen is een Amerikaans autobedrijf dat gespecialiseerd is in de handgemaakte productie van sportwagens. In eerste instantie werden Saleens in Engeland gemaakt door Ray Mallock Ltd, nu staat de fabriek in Californië. In 2005 werd het S7-model uitgebreid tot een zogenaamde twin-turbo waarmee een vermogen van 750 pk mogelijk werd. Voor een raceversie kan Saleen dit zelfs tot 1000 pk opvoeren. De gewone S7 Twin kun je een maximumsnelheid van 399 km/u halen. De S7 Twin werd tussen 2005 en 2009 gemaakt.

4. SSC Ultimate Aero TT – 413 km/uur

SSC Ultimate Aero TT
Nate Hawbaker/wikimediacommons

Shelby Super Cars is een Amerikaans autobedrijf dat sportwagens voor de weg maakt. Sinds 2000 werkte Jerod Shelby aan het ontwerp en de productie van de SCC Ultimate Aero TT die de strijd moest aangaan met de destijds snelste auto ter wereld: de Bugatti Veyron. Dat lukte op 13 september 2007 met de eerste versie van de Aero die een topsnelheid haalde van 413 km/u. Dat record raakte Aero vervolgens kwijt, maar de Ultimate Aero TT versie kan weer sneller dan het origineel en haalt 418 km/u. Deze sportwagen wordt nog steeds gemaakt met een basisprijs van ongeveer 488.000 euro.

3. Bugatti Chiron – 420 km/uur

Bugatti Chiron
Maksim Toome / Shutterstock.com

Bugatti is een traditionele, Franse autofabrikant die luxeauto’s ontwerpt. Het bedrijf is al jaren onderdeel van de Volkswagen-groep. De Bugatti Veyron was lange tijd het model sportwagen waar aan andere merken zich moesten meten. Op een gegeven moment werd de snelheid van de Veyron geëvenaard en begon men te werken aan een opvolger die de concurrentie wederom in het stof zou laten bijten.

In maart 2016 werd de Chiron gepresenteerd. Net als zijn voorganger beschikt de Chiron over een 8 liter motor met vier turbo’s (waarvan twee met elektronische aandrijving) wat een ongelofelijk vermogen van 1479 pk oplevert. De Chiron verschijnt in een gelimiteerde oplage van 500 exemplaren en zal 2.400.000 euro kosten. In theorie zal het de snelste productiewagen aller tijden worden met een topsnelheid van 463 km/u. Maar wie denkt dat te kunnen halen op de snelweg zal enigszins teleurgesteld zijn, Bugatti heeft als veiligheidsmaatregel een elektronische limiet van 420 km/u aangebracht. Dat is ook iets zuiniger, want op topsnelheid zou de brandstoftank van 100 liter binnen 8 minuten leeg zijn.

2. Hennessey Venom GT – 435 km/uur

Hennessey Venom GT
Axion23/flickr

Hennessey Performance Engineering is een Amerikaans bedrijf dat zich toelegt op het modificeren van sportwagens. Dit doen ze voor een aantal automerken als Porsche, Ferrari en Lotus. Zo is de eigen Hennessey Venom GT een zwaar gemodificeerde Lotus Exige.

Op 21 januari 2013 brak de Venom GT het wereldrecord voor de snelste productiewagen met een acceleratie van 0 tot 300 km/u in 13,63 seconden. Een jaar later bereikte een Venom GT op het landingsterrein van het Kennedy Space Center een topsnelheid van 435 km/u!

1. Koenigsegg Agera R – 447 km/uur

Koenigsegg CCX
Gustavo Fadel / Shutterstock.com

Wat moet je doen wanneer je als autodesigner een van de mooiste auto’s aller tijden hebt ontworpen? Christian von Koeningsegg stond voor een grote uitdaging: de Koeningsegg CCX met stijl en meer snelheid opvolgen. Het zou uiteindelijk de Agera (Zweeds voor handelen) worden.

De Agera is weer van allerlei superlichte materialen als koolstofvezel, aluminium en kerval gemaakt. In 2011 werd de Agera R gepresenteerd, onder ander met speciaal ontwikkelde Michellin-banden. Later dat jaar brak de Agera R op het eigen testcircuit in Ängelholm een zestal records waaronder het optrekken van 0 naar 300 km/u in 14,53 seconden.

In november 2017 werd op een afgesloten weg in Nevada van zo’n 17 kilometer een gemiddelde snelheid behaald van 447 km/uur. Hij kan zelfs nog iets sneller, een snelheid van 457 km/uur is gemeten, maar het gemiddelde is de boeken in gegaan.