Een snelle hond is niet aan iedereen besteed. Niet alleen heeft zo’n hond dagelijks heel veel beweging nodig, ook zijn het dieren die over het algemeen een uiterst consequente opvoeding vereisen. Ga er maar aanstaan!

10. Bordercollie – 48,3 km/u

Border Collie

Een bordercollie is een typische werkhond. Kuddes bij elkaar drijven zit deze hond in de genen. Op zo’n dag legt de bordercollie met gemak 100 kilometer af. Het komt dan niet alleen op fysieke, maar ook op mentale inspanningen aan. De bordercollie behoort dan ook tot één van de intelligentste hondenrassen; hij is snel van begrip. Als hij niet aan het werk wordt gezet, zoekt de bordercollie zelf werk op. Een troep ganzen of zelfs een clubje wandelende mensen wordt dan door hem bijeen gedreven! Verder is deze hond uiterst wendbaar. Al rennend kan hij in één keer 180 graden draaien en weer terug rennen. Al deze bijzondere eigenschappen maken de bordercollie heel gewild als competitiehond. Dan moet je denken aan sporten zoals flyball en frisbee. Een groot aantal bordercollies spelen mee in de hogere wedstrijdklassen.

9. Dobermann Pinscher – 48,3 km/u

Doberman Pinscher

Wie kent de dobermann niet? Deze middelgrote, gespierde hond is voorzien van roodbruine aftekeningen. Deze worden ook wel brand genoemd. Hoewel zijn uiterlijk anders doet vermoeden, is de dobermann in zijn aard een vriendelijke en vreedzame hond. Wel is een goede opvoeding essentieel. Dan doelen we niet alleen op goede sociale vaardigheden, maar ook op voldoende beweging. Als deze snelle hond niet voldoende beweging krijgt, dan kan hij zwaar opgefokt raken. Het is zaak hem dan niet te straffen, maar juist iets met hem te doen. Dit gedrag is simpelweg een uiting van verveling. Tenslotte nog een trieste mededeling; vanwege doorfokken wordt de dobermann tegenwoordig lang zo oud niet als pakweg 30 jaar geleden. Ook nu blijkt weer hoe verkeerd mensen met dieren kunnen omgaan.

8. Duitse dog – 48,3 km/u

deense dog

De Duitse dog is niet de snelste, maar wel één van de grootste honden. Zijn lichaamsbouw laat zich als krachtig en elegant omschrijven. Duitse doggen kenmerken zich over het algemeen door een stabiel karakter. Ze staan tolerant tegenover kinderen en passen prima in een gezin. Wel moet je je realiseren dat deze hond over aanzienlijk grote kaken en hoektanden beschikt. Mocht zich een incident voordoen – hetgeen bij geen enkele hond kan worden uitgesloten – dan kan dit grote gevolgen hebben. Overigens hebben zijn specifieke eigenschappen, waaronder zijn snelheid en bijtkracht, juist ook aan zijn bestaansrecht bijgedragen. In de 17e eeuw werd de Duitse dog als doder van beren, herten en everzwijnen aan het hof van de vorsten van Duitsland gehouden.

7. Whippet – 56,3 km/u

Whippet

De whippet behoort tot de familie van de windhonden; zijn hele bouw is op jagen en rennen ingesteld. Tijdens een wandeling trekt deze hond graag een sprintje. Dan haalt de whippet zeer hoge snelheden. Verder staan whippets bekend om hun geringe beharing. Van nature zijn ze niet goed beschermd tegen kou en zonnestralen. Over de oorsprong van deze hond zijn de meningen verdeeld. Zo wordt wel gesteld dat de whippet van de faraohond afstamt en tijdens de Romeinse invasie in Engeland terecht gekomen is. Anderen beweren dat het gaat om kruisingen tussen greyhounds, Italiaanse windhonden en terriërs. Hoe dan ook, de Engelse mijnwerkers waren gek op whippets. De hond ving makkelijk konijnen en zorgde zo voor vlees op tafel van deze hardwerkende mensen.

6. Weimaraner – 56,3 km/u

Weimaraner

De voorouders van de huidige Weimaraner – ook wel de Weimarse staande hond genoemd – hebben aan het begin van de negentiende eeuw gewerkt op het grondgebied van de groothertog van Saksen-Weimar-Eisenbach. Dit verklaart zijn naam. Daar aan het hof spoorden zij groot wild op. De Weimaraner staat bekend als een vriendelijke en intelligente hond, die graag werkt. Ook beschikt hij over een enorm groot uithoudingsvermogen. Hij leert snel en wil zijn baas graag ter wille zijn. Een valkuil is zijn dominante karakter; als baas moet je ook echt zijn baas zijn.

5. Borzoi – 57,9 km/u

Borzoi

De borzoi is een toonbeeld van snelheid! Het gaat hier om een grote, op snelheid gebouwde hond, die over een bijzonder gespierde en sierlijke belijning beschikt. Zijn hoofd is smal en lang. Ook de borzoi is familie van de windhond. Zoals zijn naam aangeeft, stamt deze hond uit Rusland. De barzoi wordt ook wel Russische wolfshond genoemd. Eeuwenlang gebruikten tsaren en grootvorsten de barzoi voor de jacht op wolven. Als deze opgejaagd een open vlakte oprenden, werden er koppels barzois op afgestuurd. Samen vingen zij de wolf. Als huisdier is de barzoi niet op zijn plaats in een gezin met kinderen. Daarvoor is deze hond teveel op rust en comfort gesteld. Ook is het een gegeven dat je een barzoi het beste aangelijnd kunt uitlaten. Hij gaat namelijk achter van alles en nog wat aan!

4. Dalmatiër – 59,5 km/u

dalmatier

Ook over de oorsprong van de dalmatiër bestaat onduidelijkheid. Het ligt voor de hand om te stellen dat deze hond afkomstig is uit de Kroatische kuststreek Dalmatië. De naam is echter afgeleid van het woord dalmatica; de aanduiding voor de Romeinse koningsmantel gemaakt van hermelijn. Hoe dan ook, in de 18e eeuw maakte deze hond zijn opwachting bij de adel in Engeland. Hier moest hij de door paarden getrokken rijtuigen begeleiden. Opvallend aan de gang van de dalmatiër is de vloeiende, lange pas en een goede stuwing vanuit de achterhand. Als je een rennende dalmatiër van achteren ziet, dan bewegen zijn benen parallel, met de achterbenen in het spoor van de voorbenen.

3. Vizsla – 64,4 km/u

vizsla

Vizsla spreek je uit als wiezsla. Deze elegante hond is er in twee uitvoeringen, namelijk een kortharige en een draadharige. De vizsla is een typische jachthond; uiterst actief, vriendelijk, intelligent en gehoorzaam van aard. Verder kent deze hond een ongekend groot uithoudingsvermogen. Zijn roots liggen in Hongarije, om precies te zijn op de Hongaarse hoogvlakte. In de middeleeuwen deed hij hier dienst als jachthond. Door de twee wereldoorlogen dreigde dit ras uit te sterven. Gelukkig werden vizsla’s in de jaren ’40 naar Oostenrijk geëxporteerd. Zo heeft men het ras in stand gehouden. Als je de vizsla dagelijks een flinke portie beweging in het vooruitzicht stelt, fungeert de hond prima als gezelschapsdier.

2. Saluki – 64,4 km/u

Saluki

De saluki wordt ook wel Perzische windhond genoemd. Hij is dan ook afkomstig uit Iran. De geschiedenis van de saluki’s gaat ver terug. Zo werd deze hond al op Perzisch aardewerk van 4.200 voor Christus afgebeeld. Ook zijn er gemummificeerde saluki-achtige honden in Egyptische graftombes gevonden. De aard van deze hond laat zich het beste omschrijven als zeer gesteld op de aanwezigheid van zijn baas. Ten opzichte van vreemden is de saluki wat terughoudend. Verder is hij rustig, eigenzinnig en beschikt hij over een groot jachtinstinct en tomeloze energie. Met andere, gelijkgestemde honden kan de Perzische windhond prima overweg. Maar geiten en konijnen doen er verstandig aan om ver uit zijn buurt te blijven! Zijn jachtinstinct wint het van een bevel van zijn baas.

1. Greyhound (Hazewindhond)– 69,2 km/u

hazewindhond

De greyhound draagt de titel ‘snelste hondenras ter wereld’. Sterker nog hij staat zelfs in de lijst van snelste landdieren. Hij is in Engeland gefokt door de adel. Hier kreeg hij de opdracht om op groot en klein wild te jagen. Verder werd hij ingezet als renhond; zeker op de korte sprint is hij uiterst snel. Hij accelereert ongekend goed. Op de langere afstanden moet hij zijn meerdere erkennen in de whippet. Als gezelschapsdier mag je rekenen op een liefdevolle hond, die zeer gehecht is aan zijn baas en andere gezinsleden. Wel is de greyhound erg gevoelig; een lichte stemverheffing brengt de hond al van zijn stuk. Vreemde mensen in huis interesseren hem niet zoveel. Nog een laatste tip, je kunt de greyhound het beste aangelijnd uitlaten. Zijn jachtinstinct staat altijd op scherp.

bron: top10hq.com