Elke vier jaar worden de Olympische Spelen gehouden, en elke vier jaar vormt de 100 meter sprint de apotheose van een schitterende sportzomer. De snelste mannen van de wereld komen uit de meest exotische plaatsen. Van Jamaica tot Nigeria en van de Verenigde Staten tot Trinidad en Tobago: de mannen zijn razendsnel en komen om te winnen. De topsnelheid van de lopers ligt boven de veertig kilometer per uur. Om die snelheid te bereiken heb je een krachtig lichaam nodig. De atleten zien er dan ook vaak uit als echte spierbundels. Die enorme kracht om weten te zetten in de juiste topsnelheid, dat is waar het op de 100 meter om draait. Wie kunnen dat het best? Wie zijn de snelste sprinters van de wereld?

10. Bruny Surin 9.84

Deze Canadees won gouden medailles op verschillende disciplines in de atletiek. Hij komt oorspronkelijk van Haïti, waar zijn ouders in 1975 vertrokken, op zoek naar betere leefomstandigheden. Ze kwamen terecht in het koude Canada. Surin begon bij het verspringen en haalde op de Olympische Spelen van 1988 de 15de plaats. Uiteindelijk behaalde hij op de wereldkampioenschappen van 1999 in Sevilla de zilveren medaille door de race van zijn leven te lopen. In een tijd van 9.84 werd hij nipt tweede achter Donovan Bailey, een andere Canadees. Het verschil was slechts enkele duizendsten.

9. Donovan Bailey 9.84

De markante Canadees behoorde tot een lichting zeer getalenteerde hardlopers. In 1996 brak hij op de Olympische Spelen van Atlanta het wereldrecord en pakte Bailey het goud. Veel Canadezen zagen de overwinning van de populaire Bailey als een goedmakertje voor het dopingdebacle van Ben Johnson in Seoul, 1988. Samen met zijn 4×100 meter team won Bailey trouwens ook nog de gouden medaille op de estafette. Hij was ook de eerste Canadees die de 100 meter onder de 10 seconden liep.

8. Steve Mullings 9.80

Deze Jamaicaanse sprinter liep in 2011 een flitsend persoonlijk record. Na een dopingschorsing in 2004 en 2005 kwam hij sterker terug dan ooit. Zo liep hij meermaals onder de 10 seconden in zijn latere jaren. Hij rende in 2011 maar liefst zeven keer onder die magische grens en werd derde op het Jamaicaans kampioenschap. Helaas voor Mullings werd hij voor een tweede keer betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dit leverde hem een levenslange schorsing op. Zijn tijd van midden in de zomer – 9.80 – bleef staan.

7. Justin Gatlin 9.80

Het verhaal van deze Amerikaanse mooi boy begon als een jongensboek. Op school was het al snel duidelijk dat Gatlin bovenmatig getalenteerd was. Hij groeide op in Brooklyn, New York en werd een echte publiekslieveling. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene werd hij afgetekend eerste en werd de gouden medaille om zijn nek gehangen. Daarnaast won hij brons op de 200 meter en zilver op de 4×100 meter estafette. Gatlin evenaarde het wereldrecord voor de eerste keer in 2006, met een tijd van 9.77. Hetzelfde jaar werd Gatlin echter betrapt op testosteron en voor acht jaar geschorst. Die straf werd later omgezet in vier jaar omdat Gatlin met het onderzoek meewerkte. In 2010 keerde hij terug in de competitie. Hij liep vervolgens 9.80 en werd op de Spelen van Londen knap derde. Een comeback om je vingers bij af te likken.

6. Maurice Greene 9.79

De Verenigde Staten domineerden de 100 meter sprint in de jaren negentig. Maurice Green was daarbij het beroemde uithangbord. Greene had lange tijd het wereldrecord met 9.79 op zijn naam staan en hij won in Sydney 2000 de gouden medaille op de koningsafstand. Verder verzamelde hij twee wereldtitels – erg knap op dit onderdeel vanwege de grote concurrentie – en liep hij een wereldrecord op de 60meter. Greene stond bekend om het ‘spelen’ met de camera. Zodra hij op het grote scherm in het stadion te zien was, begon hij zijn indrukwekkende lichaam te showen. De beroemde lik, met de tong, over de lippen is zonder twijfel de ‘signature move’ van deze bijzondere atleet.

5. Nesta Carter 9.78

De Jamaicanen kwamen eind jaren negentig opzetten in de internationale sprintwereld en zijn intussen niet meer weg te denken. Carter, geboren op 11 oktober 1985, was net te jong toen de eerste lichting Jamaicanen doorkwam. Hij was er echter wel bij op de Spelen van Beijing en Londen. Zowel in 2008 als in 2012 veroverde hij het goud met het 4×100 meter estafetteteam. In 2010 liep hij een persoonlijk record van 9.78, een zeer snelle tijd. Dat maakt Carter een van de snelste mannen van de wereld. Zijn enige ‘probleem’ is dat hij in een lichting zat, met Bolt, Powell en Blake die nog net wat sneller waren. Dit team heeft hem echter wel talloze medailles op de teamafstanden opgeleverd. ‘Elk voordeel heeft zijn nadeel‘, of andersom, zei een groot voetballer al eens.

4. Asafa Powell 9.72

De erelijst van Powell mag er zijn. Toch staat deze super snelle Jamaicaan bekend als iemand die het op de belangrijke momenten af laat weten. De voormalig wereldrecordhouder was in 2004 de gedoodverfde favoriet op de Spelen van Athene, maar werd slechts vijfde. In 2007 brak hij het wereldrecord en zette het op 9.77. Vervolgens deed hij er nog een paar honderdste af tot zijn persoonlijk record uiteindelijk op 9.72 uitkwam. In 2008 won hij in het legendarische 4×100 meter team de gouden medaille. Daarnaast won Powell op de individuele afstand twee keer brons op de wereldkampioenschappen van Osaka en Berlijn, in 2007 en 2009. De zeer krachtige Powell is een ras atleet. Zijn lichaam leek geboetseerd uit pure spiermassa. In 2013 werd ook Powell betrapt op het gebruik van doping en vervolgens geschorst.

3. Yohan Blake 9.69

Alweer een Jamaicaan in de top 10. 2011 was het jaar van de grote doorbraak van de in 1989 geboren Blake. Hij won op de wereldkampioenschappen zowel de 100 als de 200 meter en deed dat bovendien op overtuigende wijze. Usain Bolt was op die kampioenschappen afwezig, maar gezien de tijden die Blake liep was het nog maar de vraag of Bolt sneller zou zijn geweest. In 2012 pakte Blake zilver achter Bolt op de 100 en 200 meter en won hij het goud op de 4×100 meter estafette. Blake wordt algemeen gezien als de opvolger van Bolt. De twee zijn dan ook trainingsmaatjes. Voor Blake is het uiteindelijke doel om Bolt naar de kroon te steken. Tot op heden is dat echter nog niet gelukt. Hoewel de tijden van Blake steeds meer progressie vertonen en in de buurt komen van die van Bolt, blijft die andere bliksemsnelle Jamaicaan voorlopig nog de beste.

2. Tyson Gay 9.69

De sympathieke Amerikaan was een student aan het Lafayette Senior Institute. Dat mag je direct weer vergeten, want de tijden zijn uiteraard veel interessanter. Met een tijd van 9.69 leek Gay in 2009 Bolt te kunnen bedreigen. Blessures en een dopingschorsing gooiden echter roet in het eten. Voordat Gay in 2013 werd betrapt, had hij echter wel de nodige indruk gemaakt. Met het goud op de wereldkampioenschappen van 2007 op de 100 en 200 meter en 4×100 meter was hij de koning van dat WK. In 2009 pakte hij zilver en op de Spelen van 2012 pakte hij alleen zilver op de 4×100 meter estafette met de Verenigde Staten. Gay heeft het wrange record van de snelste man te zijn in een Olympische finale die geen medaille won. Met een tijd van 9.80 werd hij vierde op de Spelen van Londen.

1. Usain Bolt 9.58

Usain Bolt
Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Superlatieven schieten tekort om deze man te beschrijven. De snelste man op aard, bijnaam ‘Lightning Bolt’, weet al jaren het publiek te vermaken met de meest uiteenlopende galavoorstellingen. Met inmiddels zes! gouden medailles, behaald op twee Olympische Spelen, is hij een levende legende. Daarnaast heeft Bolt acht gouden medailles behaald op de wereldkampioenschappen. Hij is wereldrecordhouder op zowel de 100 als 200 meter en heeft deze records meerdere keren verbroken. In zijn topjaren kondigde Bolt op de grote toernooien aan dat hij ging vlammen, om het vervolgens ook te doen. De afstand tussen hem en de rest was levensgroot in die periode. Hij zette het wereldrecord op 9.69 en vervolgens in een spectaculaire WK-finale in Berlijn, 2009, op 9.58. Sindsdien heeft hij last van blessures en ook meer oog voor commerciële activiteiten. Dit ging een aantal jaar ten koste van zijn prestaties. Op de Spelen van 2012 was hij er weer, met drie keer goud. De lange benen van Bolt maken hem geen uitgesproken 100 meter loper, toch weet hij met die lange passen een ongelofelijke snelheid te ontwikkelen. Zijn grappige optredens voor en na de wedstrijden zijn erg populair. Bolt is meerdere keren wereldsportman van het jaar geweest en heeft over aandacht niet te klagen. Sponsorcontracten, vrouwen en een haast goddelijke status op Jamaica zijn daar het grote bewijs van. Zonder twijfel de snelste man op

aarde.https://www.youtube.com/watch?v=2O7K-8G2nwU