Vogels zijn de snelste dieren op aarde. Landdieren halen het op snelheid niet bij de snelste vogels. Op land is het jachtluipaard de snelste met 105 km/uur, de snelste vogel ter wereld gaat maar liefst 389 km/uur! Vogels kunnen dan ook perfect gebruik maken van de wind (en de zwaartekracht).

10. Grote tafeleend – 116 km/uur

Grote tafeleend

Deze Noord Amerikaanse eend, de Grote tafeleend, of ook wel de Canvasback. Het is de grootste een in Noord Amerika, ze worden ongeveer 55 centimeter. Canvasbacks migreren in grote zwermen zuidwaarts richting onder andere de Golf van Mexico om te overwinteren. Zoals de meeste eenden is het beestje het gelukkigst in het water, maar kan in de lucht snelheden behalen van 116 km/uur.

9. Middelste zaagbek – 130 km/uur

Middelste zaagbek

De Middelste zaagbek is herkenbaar aan zijn kuif, en de mannetjes aan hun oranje rode borst. Het is een duikeend, maar kan zich ook in de lucht zeer goed bewegen. Hij behaalt snelheden van 130km/uur.

8. Spur-winged Goose (Wildemakou) – 142 km/uur

Wildemakou

De grote Spur-winged Goose, of in het Afrikaans de Wildemakou, kom je veel tegen in Zuid-Afrika bij waterige plekken.

7. Fregatvogels – 153 km/uur

fregat vogels

De fregatvogel is een grote zeevogel. Ze zijn meer dan 1 meter lang, en hun spanwijdte is meer dan 2 meter. Het is door deze grote vleugels bijna onmogelijk voor ze om van vlakke grond op te vliegen, ze kunnen maar moeilijk lopen. Ondanks de grote zijn ze vrij licht gebouwd, hierdoor kunnen ze hoge snelheden bereiken.

6. Boomvalk – 161 km/uur

Boomvalk

De Boomvalk is misschien een kleine valk, ongeveer 30 centimeter, snel is hij wel. Ze kunnen snelheden behalen van meer dan 150km/uur.

5. Gierzwaluw – 171 km/uur

Gierzwaluw

De gierzwaluw lijkt qua uiterlijk misschien veel op een gewone zwaluw, maar ze behoren tot een andere orde vogelsoort. De gewone zwaluw behoort tot de zangvogels, en de gierzwaluw tot de gierzwaluwachtigen. Hun pootjes zijn bijna niet te zien, en ze landen dan ook niet op horizontale oppervlakten. Ze hangen met hun pootjes aan een verticaal object.

4. Stekelstaartgierzwaluw – 169 km/uur

Stekelstaartgierzwaluw

De stekelstaartgierzwaluw staat misschien op de vierde plaats, maar het is wel de vogel die de hoogste horizontale snelheden behaald door het flapperen van de vleugels. (de snelste vogels in de lijst behalen hun snelheid in een duikvlucht).

3. Giervalk – 209 km/uur

giervalk

De grootste van de valken, de Giervalk, komt vooral voor in Noord Amerika, Europa (Sccaninavië en IJsland) en Azië. Het dier bewoont woest bergland, rotsige zeekusten en bosranden. Broeden doen ze op rotsranden. Het voedsel van de giervalk bestaat uit grote vogels, zoals sneeuwhoenders, watervogels als eenden en dergelijke. Het jaaggedrag van de giervalk (later in de lijst) is gelijk aan dat van de slechtvalk, maar ze zijn minder snel.

2. Steenarend – 320 km/uur

Steenarend

Steenarenden komen voor op bijna het gehele noordelijk halfrond. In Nederland komen ze echter vrijwel nooit voor. In België zijn er vier waargenomen in de Ardennen. De steenarend kan een lengte hebben van 75 tot 92 centimeter met een spanwijdte van 210–240 centimeter. In een duikvlucht kunnen deze grote vogels snelheden van boven de 300 km/uur behalen.

1. Slechtvalk – 389 km/uur

Slechtvalk

De snelste vogel, en ook gelijk het snelste dier, is de slechtvalk. Als hij aan het jagen is maakt hij een duikvlucht, hij behaalt dan snelheden van rond de 350 km/uur. Er zijn ondertussen zelf metingen gedaan bij een afgerichte slechtvalk die snelheden behaald van 389 km/uur.

bron: wikipedia