Na water is koffie de drank die het meest gedronken wordt in Nederland. De kans is groot dat je hier zelf een bijdrage aan levert, want de gemiddelde Nederlander drinkt zo’n beetje elke dag wel minimaal één bakkie. Maar welke soorten koffie worden nu eigenlijk het meest gedronken in ons land? Hieronder hebben we een top 10 samengesteld, inclusief korte uitleg bij iedere koffiesoort.
1. Americano
Zwarte koffie wordt verreweg het meest gedronken in Nederland. Tot deze koffiesoort behoort allereerst de americano. Dit is in principe een espresso met extra heet water. De naam ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse soldaten vonden de Italiaanse espresso’s te sterk, waardoor ze er water aan toevoegden.
2. Lungo
De lungo is – net als de americano – een zwarte koffie. Vandaar dat beide koffiesoorten geregeld door elkaar gehaald worden. Toch is er wel een belangrijk verschil, want het water loopt door de gemalen koffiebonen van bijvoorbeeld Segafredo Crema. Hierdoor smaakt de koffie sterker, want een americano wordt simpelweg aangelengd met water.
3. Cappuccino
Naast zwarte koffie wordt er ook behoorlijk veel koffie met melk gedronken in Nederland. In deze categorie is de cappuccino het populairst. De basis bestaat uit een dubbele espresso, maar hier wordt opgeschuimde melk aan toegevoegd. Het eerste deel van de melk wordt aan de koffie toegevoegd, het tweede deel wordt gebruikt voor de schuimlaag.
4. Espresso
Sommige Nederlanders houden van sterke koffie. Vandaar dat de espresso niet mag ontbreken in deze top 10. Deze koffie wordt gemaakt van donker gebrande bonen, zoals Lavazza Super Crema. Als de bonen gemalen zijn, wordt er water onder hoge druk doorheen geperst. Dit leidt tot een krachtige smaak. Een van de kenmerken van espresso is dat het in een klein kopje zit.
5. Latte macchiato
Waar de bovenstaande koffies allemaal in een kop geserveerd worden, zit een latte macchiato in een glas. De koffie bestaat uit espresso met opgeschuimde melk. Doordat eerst de melk in het glas geschonken wordt en daarna pas de koffie, ontstaan er twee lagen. Deze zijn duidelijk zichtbaar door het glas waarin een latte macchiato geserveerd wordt.
6. Koffie verkeerd
Een koffie verkeerd lijkt veel op een latte macchiato, maar hij wordt iets anders bereid. Zo gaat bij deze koffiesoort eerst de espresso in het glas en dan pas de melk. Een koffie verkeerd heeft ook wel wat weg van een cappuccino. Ook hier verschilt hij van, want er wordt meer melk gebruikt en deze wordt minder hard opgeschuimd.
7. IJskoffie
In de zomer wordt er veel ijskoffie gedronken. De basis bestaat vaak uit een espresso, maar er zijn verschillende manieren om deze koffiesoort te bereiden. Zo worden er bijvoorbeeld vaak ijsblokjes aan toegevoegd. Hoe meer ijsblokjes, hoe zachter de smaak van de ijskoffie.
8. Espresso macchiato
Op basis van de naam van deze koffiesoort verbaast het je waarschijnlijk niet dat hij veel overeenkomsten vertoont met de latte macchiato. Een espresso macchiato wordt alleen iets anders gemaakt. De basis is een espresso, maar dan met twee lepels opgeschuimde melk. Dit maakt deze koffiesoort iets ‘slapper’ dan een normale espresso.
9. Ristretto
Veel mensen denken dat espresso de sterkste koffiesoort is, maar dit is ristretto. Aan deze koffiesoort wordt nóg minder water toegevoegd dan aan een espresso. De bereiding is verder vergelijkbaar. Zo wordt het water ook onder hoge druk door de gemalen koffie geperst. Omdat het om minder water gaat, krijgt het meer smaak.
10. Cortado
Een cortado heeft wel wat weg van een cappuccino, maar wordt vaak in een glas geserveerd. Dit is overigens niet het enige verschil, want deze koffiesoort heeft ook een sterker smaak. Er wordt namelijk minder melk aan toegevoegd, waardoor de koffiesmaak beter behouden blijft.