Top 10 Spaanse Jongens- en Meisjesnamen

Heb jij een Spaanse naam? Of ben je op zoek naar een Spaanse naam voor jouw kindje? Dan doe je met onderstaand lijstje volop inspiratie op! Naast de rangschikking van de meest populaire Spaanse namen tref je ook de betekenis van deze namen aan. We gaan van start met de jongensnamen, daarna volgen die van de meisjes. (de data is uit 2013)

Top 10 Spaanse Jongensnamen

10. Javier

De naam Javier is afgeleid van de Baskische jongensnaam Xavier. Die naam is weer afkomstig van Jaberri, dat betrekking heeft op de woorden ‘exaberri’ of ‘etxe berri’. Deze woordencombinatie betekent zoveel als schoon en nieuw huis. Dan heb je meteen de betekenis van de naam Javier te pakken! Dat deze naam vooral wordt toegekend aan Spaanse en Portugese jongetjes blijkt wel uit het feit dat in ons land – vorig jaar – slechts vijf jongens zo zijn genoemd. Als jouw voorkeur uitgaat naar een originele Spaanse voornaam voor een jongetje, dan zit je goed met Javier.

9. Diego

Ook de naam Diego dringt niet door tot de bovenste legionen van de populairste jongensnamen in Nederland. In 2013 zijn 33 Nederlandse jongens zo genoemd. Deze naam staat op plaats 185 in het namenoverzicht. Misschien heeft dit te maken met de ongekende populariteit van coole piet Diego! Ook het vriendje van tekenfilmheldin Dora luistert naar de naam Diego. De Spaanse jongensnaam Diego betekent ‘Sint James’. Zoals je hieruit kunt afleiden betreft het een Bijbelse naam.

8. Mario

De betekenis van de – van origine Hebreeuwse – jongensnaam Mario is ‘bitter leider’.
Anno 2015 wordt de naam Mario vooral toegekend aan jongens, die worden geboren in respectievelijk Portugal, Italië en Spanje. Ook de variant Marius valt daar in de smaak. In ons land krijgt Mario niet echt voet aan de grond; in 2013 zijn slechts acht jongens zo genoemd. De associatie met het gelijknamige computerspel is hieraan vast debet.

7. David

Ook de jongensnaam David is van Hebreeuwse afkomst. David betekent zoveel als ‘lieveling, vriend, geliefde’. Als je bekend bent met de Bijbel dan weet je dat herdersjongen David de strijd won van reus Goliath. Daarna werd hij gekroond tot koning van Israel. De Davidster staat afgebeeld op de Israëlische vlag. Spaanstalige mensen spreken de naam uit als ‘Dawied’. In de afgelopen jaren stond de naam David maar liefst acht keer in de top 100. Je kunt wel spreken van een populaire jongensnaam.

6. Adrian

De naam Adrian – afkomstig uit Latijns-Amerika – wordt graag gegeven aan Spaanse jongens. Men gebruikt ook wel de variant Adrianus. Adrian kent twee betekenissen: ‘dofzwart / donker’ en ‘afkomstig uit Adria‘. De variant voor meisjes is Adriana. Vorig jaar zijn 64 in Nederland geboren meisjes zo genoemd. Een vergelijkbaar aantal jongens kreeg de naam Adrian. De beide namen – Adrian en Adriana – staan ergens halverwege de top 200 van populairste namen in Nederland.

5. Alvaro

Mannen met de naam Alvaro opgelet; jullie naam betekent ‘beschermer van alles’. Jullie begrijpen, er wordt veel van jullie verwacht! Ondanks deze fraaie betekenis, lukt het Alvaro maar niet om boven plek 216 – in de lijst van Nederlands meest populaire jongensnamen – uit te komen. Zo is de naam Alvaro vorig jaar aan slechts twee jongetjes gegeven. Daarentegen geniet deze naam in landen zoals Spanje en Portugal een ongekend grote populariteit.

4. Alejandro

In 2011 voerde Alejandro – samen met Lucia – de lijst van populairste namen in Spanje aan. Populair is daar ook echt populair; één op de 40 kinderen kreeg deze naam. Niet zo gek als je de betekenis van deze naam kent. Alejandro betekent zoveel als ‘beschermer van mensen’. Fans van Lady Gaga neuriën nu vast het nummer ‘Alejandro’! Leuk om te weten is dat deze naam – in de afgelopen acht jaar – aan 72 Nederlandse jongens is gegeven.

3. Pablo

Hoewel Pablo ‘klein en bescheiden’ betekent, slaat dat allerminst op de populariteit van deze naam. In landen als Portugal, Spanje, Italië en Frankrijk luisteren vele jongens naar de naam Pablo. Vorig jaar kregen welgeteld 10 Nederlandse jongens deze naam. Als je zoekt op Pablo, dan stuit je op een plaatsje in de Amerikaanse staat Montana. Verder komt Pablo voor in de stripboekenserie van Kuifje; Pablo is een nors kijkende man met zware wenkbrauwen en een dikke, zwarte snor.

2. Daniel

Al jaren is de naam Daniel ongekend populair in het overwegend katholieke Spanje. Daniel betekent ‘rechterhand van God’. Dan brengt ons bij de Bijbel; waar de Christenen Daniel rekenen tot de profeten, wordt hij zo niet gezien binnen het Jodendom. Zij scharen het boek Daniel tot de Geschriften. Overigens overstijgt de populariteit van Daniel de landsgrenzen van Spanje. Ook in Engelstalige landen, Duitsland, Frankrijk, Scandinavië en Joodse gebieden luisteren vele mannen naar de naam Daniel.

1. Hugo

De naam Hugo is afgeleid van de Germaanse stam genaamd ‘hug’. Hiermee samenhangend betekent Hugo zoveel als ‘verstand, geest’. Deze naam komt al in de vroege geschiedenis terug; in de 10e eeuw heetten vele Franse mannen Hugo. Ook in ons land wordt de naam al lang gebruikt. Afgelopen jaar is deze naam aan maar liefst 338 jongens toegekend. Amerikanen verstaan onder Hugo een kleine plaats in de staat Colorado. Hier zijn ongeveer 880 mensen woonachtig.

Top 10 Spaanse Meisjesnamen

10. Julia

Als het gaat om meest populaire Spaanse meisjesnamen, dan doet Julia al jaren goede zaken. Ondanks de vreemde betekenis – Julia betekent ‘jongeling met licht gezichtshaar’ – noemden de Romeinen hun dochters graag Julia. Deze naam is afgeleid van het populaire Julius. Hoewel Julia in Spanje uitkomt op de tiende plaats in de lijst van meest geliefde meisjesnamen, staat de naam in Nederland op de derde plaats. Het afgelopen jaar zijn maar liefst 692 meisjes zo genoemd.

9. Valeria

Zowel in Spanje als ook in Italië wordt de naam Valeria veelvuldig uitgesproken. Dat zijn meteen ook de enige twee landen binnen Europa, waar deze naam een grote populariteit geniet. In Engelstalige landen spreekt men wel van Valerie. Overigens is de naam Valeria van Hongaarse afkomst; het betekent ‘dapperheid, kracht’. Vanaf 2010 zijn jaarlijks welgeteld zeven meisjes – in Nederland geboren – Valeria genoemd. Als jij overweegt om je dochter deze naam te geven, dan kun je er vanuit gaan dat ze de enige is in de klas, die zo heet.

8. Sofia

Vooral in de mediterrane landen én in Scandinavië is de meisjesnaam Sofia heel geliefd. In Nederland wist de naam Sofia – recent – maar liefst drie keer door te dringen tot de top 100 van meest populaire meisjesnamen. Je kunt wel spreken van een populaire naam. Ongetwijfeld heeft dat iets te maken met de betekenis van deze naam; Sofia betekent ‘wijs’. Als je het aan een willekeurige Sofia vraagt, dan zal ze antwoorden dat ze de naam heel mooi vindt klinken.

7. Sara

De – van oorsprong Hebreeuwse – meisjesnaam Sara betekent ‘prinses’. Zo’n naam gun je jouw dochter toch ook! Overigens werd het toen geschreven als Sarah. Deze versie komt ook terug in de Bijbel. Als vrouw van Abraham kreeg zij op relatief hoge leeftijd nog een kind. Meer in het algemeen stond zij bekend als stammoeder van Israel. Niet alleen is deze naam enorm populair in Spanje, ook in de vele Engelstalige landen en in Frankrijk leven vele Sara’s. Wist je trouwens dat de ‘sarabande’ een langzame, Spaanse dans is?

6. Carla

Opmerkelijk aan de betekenis van de naam Carla is dat deze allesbehalve vrouwelijk is; de naam betekent namelijk ‘mannelijk’. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat Carla is afgeleid van Charles. De naam Carla wordt vooral gebruikt in mediterrane landen, Duitsland én Engelstalige landen. Bij de laatste namentelling in 2013 werd duidelijk dat er in Nederland welgeteld drie meisjes Carla zijn genoemd. Carla moest genoegen nemen met positie 211 in de lijst van meest populaire meisjesnamen.

5. Martina

Net als Carla heeft ook de meisjesnaam Martina een relatief mannelijke betekenis. Zo betekent Martina zoveel als ‘militant’. Een verschil met de voorgaande naam is dat Martina meer populariteit geniet in ons land; deze naam werd in 2013 aan 13 meisjes toegekend. In landen als Duitsland, Kroatië, Tsjechië, Scandinavië, Italië, Portugal en Spanje leven vele Martina’s. Het komt vaak voor dat een meisje – dat luistert naar de naam Martina – is vernoemd naar een oma of naar een tante.

4. Daniela

De naam Daniela is afgeleid van Daniël. Deze naam – die ‘God is mijn rechter’ betekent – komt veel voor in de Bijbel. Hij is de hoofdpersoon in het boek Daniël. Hierin kun je lezen dat hij – juist door zijn voorname levensstijl – een aantal hachelijke situaties wist te overleven. Ook bezat hij de gave van het doen van voorspellingen. In Nederland bezette Daniela plaats 207 in de lijst van meest populaire meisjesnamen; zeven meisjes zijn zo genoemd.

3. Paula

Paula – van origine een Latijnse naam – betekent ‘klein’. Deze naam hoor je vooral in Spanje, Engelstalige landen, Duitsland, Portugal, Hongarije en Roemenië. De naam Paulo is de mannelijke variant van Paula. In Nederland geniet Paula eenzelfde populariteit als Martina. In 2013 hebben 13 meisjes deze naam gekregen. Dan hoor je de afgeleide naam Pauline vaker!

2. Maria

Maria is de op één na populairste meisjesnaam in Spanje. De naam betekent ‘bitter’. Ondanks deze wat wrange betekenis wist Maria recent maar liefst zeven keer een plekje te bemachtigen in de top 100 van meest populaire meisjesnamen. Je kunt wel stellen dat deze naam in Nederland ongekend populair is! Overigens is Maria – in de jaren ’60 – ook toegekend aan vele jongens. Dan moet je denken aan één van de voornamen. Vooral Katholieken kiezen voor deze naam.

1. Lucia

De meeste Spanjaarden noemen hun dochter Lucia. Deze naam is afgeleid van het Latijnse woord lux, dat ‘licht’ betekent. In de Bijbel wordt geschreven over Lucia van Syracuse; omstreeks het jaar 304 is zij gestorven als martelares. Op 13 december staan de Christenen stil bij haar leven. Spreekt de naam Lucia jou aan? Dan is het leuk om te weten dat deze naam in Nederland niet zoveel voorkomt.

    1. anonieme boy 2002 maart 23, 2016

    Jouw Reactie?