Top 10 Spannendste Thriller Films

Een spannende thrillerfilm is misschien het ultieme kijkplezier. Met een slim opgebouwd verhaal vol verrassingen zit je op het puntje van de stoel. Het is bovendien een heel veelzijdig genre al helpt het wanneer er een moordenaar in meespeelt. Wat zijn de tien meest zenuwslopende thrillerfilms?

10. Misery (1990)

misery

Stephen King is een meester van het spannende verhaal. In Misery gebruikte hij geen bovennatuurlijke angsten om de spanning op te schroeven. De verfilming van Rob Reiner volgt het boek vrij trouw en dat resulteerde in een klassieke psychologische thriller. De populaire schrijver Paul Sheldon verongelukt op een dag en wordt gered door een passerende verpleegster. Annie blijkt zijn grootste fan te zijn. Terwijl ze wachten op beter weer wordt Sheldons gebroken been bij haar thuis verzorgd. Steeds meer krijgt Sheldon het idee dat hij gevangen wordt gehouden door een gestoorde vrouw. Kan hij nog ontsnappen?

9. Blow Out (1981)

Blow Out (1981)

Brian De Palma wordt vaak beschouwd als de beste leerling van Alfred Hitchcock. Blow Out is waarschijnlijk zijn spannendste film. In Blow Out speelt John Travolta de geluidsman Jack die toevallig opnamen maakt van een ongeluk waarbij een presidentskandidaat om het leven komt. Hij redt de vrouwelijke passagier van de verdrinkingsdood. Wanneer hij later naar de geluidsopname luistert, hoort hij duidelijk dat het ongeluk is veroorzaakt door een geweerschot. Niemand lijkt in zijn idee te geloven en dus probeert Jack met behulp van de passagier de moordenaar te ontmaskeren.

8. Bound (1996)

Voordat de Wachowskis wereldberoemd werden met The Matrix verrasten zij met het ongemeen spannende, en sexy, Bound. De stoere ex-gevangene Corky helpt haar buurvrouw Violet op een dag om een oorbel te vinden. Zij blijkt samen te wonen met de nerveuze Caesar die werkt als witwasser voor de maffia. Violet vertelt Corky dat ze uit het maffialeven wil stappen. Samen bedenken ze een plan om twee miljoen dollar van Caesar afhandig te maken en een nieuw leven te beginnen. Wanneer ze het geld in bezit hebben hoeven ze alleen nog de maffialeden tegen elkaar uit te spelen. Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan.

7. Rosemary’s Baby (1968)

Een jong echtpaar vindt een mooi appartement in New York. Al snel raken ze bevriend met het excentrieke bejaarde echtpaar dat naast ze woont. Nadat ze van hen een vreemd geurende ketting krijgt, wordt de man van Rosemary opeens uitgenodigd om een belangrijke theaterrol te spelen. Snel daarna bedenkt het gelukkige paar dat ze een baby willen. Na een diner bij de buren waar ze een toetje met een vreemde smaak weggooit krijgt Rosemary een vreemde droom waarin ze door een duivel wordt verkracht. Maar was het wel een droom of draagt ze nu het kind van Satan? Eerder al plaatsen we Rosemary’s Baby in de lijst van engste films ooit gemaakt.

6. Cape Fear (1991)

Cape Fear

Cape Fear is een geweldige remake van de gelijknamige film uit 1962. Robert De Niro steelt de show als bezeten verkrachter Max Cady die uit de gevangenis wordt ontslagen. Cady is in de gevangenis bijgeschoold maar nog steeds knettergek. Hij is er op uit om het leven van zijn voormalige advocaat Sam Bowden zuur te maken. Veertien jaar geleden heeft deze bewijs achtergehouden waarmee Cady waarschijnlijk was vrijgesproken. Al snel duikt Cady op in de buurt van het gezin van de advocaat. Hij lijkt een kat-en-muisspel te willen spelen dat gewelddadig moet eindigen. Kan de goedaardige Bowden zijn gezin beschermen tegen deze maniak?

5. Se7en (1995)

se7ven

De donkere thriller was in 1995 een onverwacht commercieel succes. Veel van dit succes had te maken met het einde dat veel thrillerconventies doorbrak. In Se7en onderzoeken een jonge rechercheur (Brad Pitt) samen met zijn ervaren collega (Morgan Freeman) een reeks moorden die steeds gerelateerd zijn aan de zeven doodzonden. Al snel zijn ze de moordenaar op het spoor, maar kunnen ze hem ook stoppen voordat hij zeven mensen op gruwelijke wijze heeft vermoord?

4. Basic Instinct (1992)

Basic Instinct

Paul Verhoeven wist met Basic Instinct weer op wat zere tenen te trappen. Ongetwijfeld hielp het om van de film een kaskraker te maken. In Basic Instinct onderzoekt rechercheur Nick Curran (Michael Douglas) de moord op een rockster. Vrijwel direct heeft hij de schrijfster Catherine Tramell (Sharon Stone) op het oog als belangrijkste dader. Maar de verleidelijke Tramell laat zich niet zo makkelijk vangen. Doet zij alleen onderzoek naar moordenaars voor haar boeken of is dat een alibi? Tot het laatste beeld blijft Basic Instinct de kijker pesten met een antwoord.

3. The Silence of the Lambs (1991)

The Silence of the Lambs

Deze sfeervolle thriller won vijf Oscars, onder andere voor de acteurs Anthony Hopkins en Jodie Foster, en zette een nieuwe standaard voor films over seriemoordenaars. De FBI-agente in opleiding Clarice Starling wordt door haar baas gevraagd om een bezoek te brengen aan Hannibal Lecter. Deze briljante psychiater en seriemoordenaar die in gevangenschap leeft kan haar misschien helpen met de speurtocht naar een nieuwe moordenaar, Buffalo Bill genaamd. Lecter wil haar na een moeizaam begin inderdaad helpen, maar dat heeft een prijs. Niet alleen wenst hij te verhuizen naar een betere inrichting, Starling moet hem persoonlijke geheimen vertellen. Zowel de confrontatie tussen Lecter en Starling als de zoektocht naar Buffalo Bill maken Silence of the Lambs tot een meesterwerk van de spannende film.

2. Spoorloos (1988)

Spoorloos (1988)

Spoorloos is een beklemmende film waarmee George Sluizer internationaal succes kreeg. Een Nederlands paar krijgt tijdens vakantie in Frankrijk autopech in een tunnel. Nadat Rex en Saskia een daaropvolgende ruzie hebben bijgelegd, komen ze bij een benzinestation aan. Saskia gaat wat drank kopen, maar keert niet meer terug. Drie jaar lang zoekt Rex tevergeefs naar Saskia. Ondertussen wordt de Fransman Raymond geïntroduceerd. Deze brave vader heeft een obsessie met het ontvoeren van een vrouw. Hij begint Rex ansichtkaarten te sturen en uiteindelijk geeft Raymond toe dat hij de ontvoerder was. Leeft Saskia nog? De ontvoerder kan het Rex maar op een manier uitleggen. Sluizer zou ook de Amerikaanse versie van Spoorloos regisseren als The Vanishing.

1. Rear Window (1954)

Rear Window

De bijnaam van Alfred Hitchcock was The Master of Suspense (de Meester van de Spanning.) Als geen andere regisseur heeft hij de regels van de spannende film bedacht. Nog steeds wordt er soms schaamteloos uit zijn werk geleend. Rear Window heeft een ongeëvenaarde opbouw. De fotograaf L.B. Jeffries zit zich thuis te vervelen nadat hij zijn been heeft gebroken. De hele dag tuurt hij met behulp van zijn fototoestel vanuit het raam naar het leven in het appartementencomplex aan de overkant. Op een avond ziet hij een buurman ruzie maken met zijn vrouw die vervolgens spoorloos lijkt te zijn verdwenen. Jeffries raakt er van overtuigd dat zij is vermoord door deze Thorwald. Niemand in zijn directe omgeving gelooft zijn speculaties totdat zijn jonge vriendin Lisa nieuwsgierig wordt. Samen raken ze steeds meer overtuigd van zijn theorie en Lisa helpt hem om aan de overkant bewijs te vinden. Tijdens een van deze speurtochten lijkt Thorwald door te krijgen dat hij wordt bespioneerd. Zal hij verhaal gaan halen bij Jeffries die geen kant op kan? Rear Window is na al die jaren nog steeds de perfecte thriller.