Een geiser is een heetwaterbron waar af en toe een grote hoeveelheid water uit spuit. Deze bijzondere natuurfenomenen zijn over de hele wereld te vinden en zeker de moeite waard om te bewonderen. Wil je weten welke geisers je het beste kunt bezoeken? Je leest het in de top 10 bijzondere geisers.

10. Geysir Andernach – Duitsland

Andernach

Onze oosterburen hebben een eigen geiser, namelijk de Geysir Andernach. Deze geiser is uniek, wat vooral komt doordat hij eigenlijk niet natuurlijk is. Hij is ontstaan doordat er in 1903 een gat in de aarde werd geboord. Het is bovendien de hoogste koudwatergeiser in de wereld met een hoogte van 64 meter. Het water wordt uit de geiser geduwd door koolzuur, net als bij een fles frisdrank.

9. Velikan – Rusland

Velikan

In Rusland vind je een complex met in totaal 30 geisers, ook wel de Vallei van de Geisers genoemd. De Velikan is de grootste van dit complex. Het is dus niet gek dat hij deze naam heeft gekregen, want Velikan betekent ‘reus’ in het Russisch. De geiser barst iedere 6 tot 8 uur uit, waarbij de uitbarsting ongeveer een minuut duurt. Het water wordt tot wel 25 meter in de hoogte gespoten.

8. Castle Geyser – Verenigde Staten

Castle Geyser

In natuurpark Yellowstone zijn meer dan 1.000 geisers te vinden, we komen ze ook meerdere keren tegen in deze lijst. Castle Geyser heeft de vorm van een kegel en produceert relatief veel sinter. Dit geeft de geiser een bijzonder en robuust uiterlijk. De vele rauwe randjes, tunnels en barsten in de geiser hebben er zelfs voor gezorgd dat hij deze naam kreeg. Uit onderzoek blijkt dat Castle Geyser ongeveer 1.000 jaar geleden voor het eerst uitbarstte.

7. Lady Knox Geyser- Nieuw Zeeland

lady knox geiser

De Lady Knox-geiser werd in 1901 ontdekt door een groep gevangenen. Deze gevangenen waren hun kleren aan het wassen in het verwarmde buitenwater toen hun zeep een uitbarsting van de geiser veroorzaakte. De Lady Knox-geiser werd kort daarna genoemd naar Constance Knox, de dochter van Uchter Knox, die op dat moment de gouverneur-generaal van Nieuw-Zeeland was. Nu, elke dag om 10:15 uur, laten degenen die de site beheren waar deze geiser zich bevindt, zeep in de aarde laten vallen om een uitbarsting te veroorzaken voor de toeschouwers.

6. La Bufadora – Mexico

Bufadora

Deze geiser in Mexico bevindt zich in het water en is een van de grootste blaasgaten van Noord-Amerika. Het is geen echte geiser die door warmte ontstaat, maar door druk van lucht en water. La Bufadora is namelijk een kleine opening waar zeewater onder hoge druk uit wordt geduwd door lucht die vastzit in een grot. Hierdoor ontstaan er iedere minuut explosies, vaak gepaard met een donderend geluid. Het water bereikt soms een hoogte van wel 30 meter.

5. El Tatio – Chili

El Tatio

In het Andesgebergte vind je El Tatio, een geiserveld op een hoogte van meer dan 4 kilometer. Het is een van de hoogste geiservelden ter wereld, waar je bovendien meer dan 80 actieve geisers kunt bewonderen. Het is ook het op twee na grootste geiserveld ter wereld en de grootste van het zuidelijk halfrond. Het water uit deze geisers komt slechts een paar meter omhoog, maar de bijbehorende stoom gaat nog een heel stuk hoger.

4. Strokkur – IJsland

Strokkur

IJsland is een land met vele geisers, de Strokkur ligt in het zuidwesten van het land. Het is een van de beroemdste geisers van IJsland, wat vooral komt door de enorme hoogte. Het water kan hier 15 tot wel 40 meter hoog komen. Hij barst bovendien regelmatig uit, met een uitbarsting iedere 4 tot 8 minuten.

3. Fly Geyser – Verenigde Staten

Fly Geyser

De Fly Geyser is klein in vergelijking met andere geisers, maar prachtig om te zien. Hij heeft de vorm van een kegel en is ontstaan door een boorfout. Hierdoor zijn natuurlijke mineralen in de grond gaan oplossen en vervormen, wat een hoge berg creëerde waar nu een actieve geiser in zit. Het water komt hier ongeveer 1,5 meter omhoog.

2. Geysir – IJsland

Geysir

De Geysir ligt in het westen van IJsland, in het dal Haukadalur. Het is een van de meest indrukwekkende geisers ter wereld en ook nog een van de eerste geisers die ooit in een boek beschreven werd. De geiser werd voor het eerst genoemd in de achttiende eeuw en is meteen de reden waarom heetwaterbronnen over de hele wereld tegenwoordig geisers genoemd worden. De Geysir is waarschijnlijk al 10.000 jaar actief en spuit water tot wel 70 meter in de hoogte.

1. Old Faithful – Verenigde Staten

Old Faithful

In natuurpark Yellowstone vind je meer dan duizend verschillende geisers, maar Old Faithful is zeker de beroemdste. Het is de eerste geiser in het park die een naam kreeg, namelijk in 1870. Hij barst ongeveer om de 63 minuten uit en is daarmee een van de meest voorspelbare geografische trekpleisters ter wereld.