Records worden gevestigd om verbroken te worden. Toch blijven bepaalde records wel heel erg lang staan, zoals ook met deze tien WK-records. En als de voortekenen net bedriegen, worden deze records ook de komende weken opnieuw niet verbroken.

10. Meeste toeschouwers

Naar de wedstrijd Brazilië- Uruguay tijdens het WK van 1950 kwamen liefst 173.830 toeschouwers kijken, een aantal dat in de geschiedenis van het WK nooit verbroken werd en ook de komende weken zeker niet zal worden. Geen enkel stadion kan tijdens het komende WK zoveel publiek herbergen. Overigens werd het duel officieus door nóg meer mensen bezocht: 199.854. Het Maracana stadion in Brazilië staat dus nog steeds in de geschiedenisboeken.

9. Langste schorsing

https://www.youtube.com/watch?v=p8s4NznrWG0

In eerste instantie werd de Chileense doelman Roberto Rojas levenslang geschorst vanwege zijn gedrag in de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Brazilië en Chili. Rojas deed alsof hij tijdens het duel door vuurwerk geraakt werd en stortte theatraal en hevig bloedend ter aarde. Later bleek de doelman zichzelf met een in zijn keeperhandschoen verstopt scheermesje gesneden te hebben. De straf werd later overigens teruggebracht naar twaalf jaar.

8. Jongste coach

De jongste trainer/coach die ooit een team begeleidde tijdens een WK is de Argentijn Juan Jose Tramutola. De bondscoach van Argentinië was tijdens de eerste wedstrijd van zijn land tijdens het WK van 1930 tegen Frankrijk 27 jaar en 267 dagen. Geen enkel land heeft momenteel een bondscoach die zo jong is en de verwachting is niet dat er vlak voor het WK nog een zo jonge trainer aangesteld zal worden.

7. Snelste doelpunt

De Turkse spits Hakan Sukur maakte het snelste doelpunt ooit na de aftrap van een WK wedstrijd. Sukur wist precies 10.8 tellen na de aftrap van het duel tussen Zuid Korea en Turkije te scoren. Hij deed dat in 2002, zoals de fysiek sterke spits dat wel vaker voor zijn geboorteland scoorde. Sukur maakte in 112 interlands namelijk 51 treffers.

6. Winnen bij het debuut

Italië en Uruguay slaagden er in 1934 en 1930 als enige landen in de geschiedenis van het WK voetbal in om tijdens hun eerste deelname meteen wereldkampioen te worden. Opvallend: beide teams werden wereldkampioen in eigen land. Tijdens het naderende WK in Rusland debuteren IJsland en Panama. Deze landen zullen er waarschijnlijk niet in slagen om Italië en Uruguay uit de geschiedenisboeken te spelen.

5. Grootste uitslag

De grootste uitslag die een land ooit neerzette tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd komt op naam van Australië. In aanloop naar het WK van 2002 verpletterde Australië het arme Samoa met 31-0. Tijdens het duel werd nóg een record gevestigd. Aanvaller Archie Thompson scoorde namelijk dertien keer in de wedstrijd. Nooit eerder had een speler zoveel doelpunten gemaakt in een WK kwalificatiewedstrijd. De grootste uitslag op een eindtoernooi is overigens Hongarije tegen El Salvador in 1982, de Hongaren wonen met 10-1.

4. Snelste rode kaart

Tijdens het duel tussen Uruguay en Schotland tijdens het WK van 1986 in Mexico kreeg de Uruguayaan Jose Batista al na 56 seconden de rode kaart. Dat is nog steeds een record. Slachtoffer was Gordon Strachan, die wonder boven wonder geen ernstige blessure opliep door de charge van Batista. Ondanks het feit dat Uruguay dus vrijwel de gehele wedstrijd met tien man speelde, eindigde het duel in 0-0.

3. Jongste scheidsrechter

In 1958 was Juan Gardeazabal uit Spanje scheidsrechter tijdens het WK-duel tussen Paraguay en Frankrijk. De arbiter was op dat moment pas 24 jaar en 193 dagen. Daarmee is de Spanjaard nog steeds de jongste scheidsrechter die ooit een WK wedstrijd floot. Op het WK dat deze week van start gaat is Ricardo Montero de jongste scheidsrechter. Hij is 32 jaar.

2. Minste WK- wedstrijden

Nederlands–Indië speelde het minst aantal wedstrijden tijdens een WK-cyclus. Het team kwalificeerde zich zonder een wedstrijd te spelen, Japan had zich namelijk terug getrokken, voor het WK van 1938 in Frankrijk. Tijdens dat WK speelde de kolonie van Nederland slechts één wedstrijd, tegen Hongarije. Het duel verliep allesbehalve vlekkeloos en ging met 6-0 verloren.

1. Meeste gele kaarten

De Kroaat Josip Simunic is de enige speler in de geschiedenis van het WK die pas na drie gele kaarten van het veld werd gestuurd. De verdediger kreeg tijdens het WK van 2006 in de wedstrijd tegen Australië in de 61e, 90e en 93e minuut geel van scheidsrechter Graham Poll, die hem echter pas na de derde gele kaart de rode kaart voortoverde. Poll was de tweede kaart vergeten en noteerde ook op het officiële wedstrijdformulier ‘slechts’ twee gele kaarten. De beelden waren echter onverbiddelijk voor de blunderende scheidsrechter.