De 90’s, het tijdperk voordat de gekte rondom het internet en al haar mogelijkheden los zou gaan barsten. Een tijd waarin kinderen blij waren met simpel, maar kleurrijk speelgoed. Hier het lijstje met 10 bizarre speelgoedhypes waar geen kind zonder kon. Nu we er zo op terugkijken, werden er wel vreemde dingen voor of mee gedaan.

10. Alles van McDonald’s

happy meal speeltjes jaren '90

Geen enkele ouder kon langs een McDonald’s rijden zonder gillende kinderen op de achterbank. Bij iedere Happy Meal kreeg je een fantastisch (beetje nutteloos) speeltje. En het bedrijf bedacht natuurlijk niet een enkel speeltje, maar een hele collectie die er maar tijdelijk was. Dus wilde je de collectie compleet hebben, dan moest je in een korte tijd vaak langs bij de Mac en vaak friet eten. Slim van McDonald’s. Al kon je de speeltjes dus ook los kopen.

9. Magic Twisty

magic twisty

Het wonderlijke slangetje dat jouw vinger precies volgde. Totdat je hem uit de verpakking haalde. Toen bleek pas dat je een visdraadje aan z’n snuit moest binden. Haalde toch het idee van magisch huisdiertje weg. En hij bestaat nog steeds hoor, die Magic Twisty. Zelfs met baby.

8. Furby

Furby

Het elektronische fantasiehuisdiertje dat lijkt op een kruising van een hamster, kat en uil. De kleine Furby maakte geluidjes en reageerde als je over z’n buikje of snavel aaide. Eten, zingen, spelen en slapen. Net een echt huisdier, maar dan zonder de echte verantwoordelijkheden. De liefde voor deze beestjes ging diep. Sommige kinderen schoten echt in de stress als de Furby ongelukkig was.

7. Tamagotchi

Tamagotchi

Iedereen had er één, een sleutelhangerhuisdier. Nu hebben kinderen moeite om hun telefoon in de klas te negeren. Toen was de Tamagotchi dé verslaving. Na uren wachten kwam je eitje uit. Daarna moest je hem eten geven, ermee spelen en verzorgen. Ook de poepjes opruimen was onderdeel van de dagtaak. Helaas kon de Tamagotchi ook doodgaan als je hem niet goed verzorgde. Maar ach, reset en start opnieuw! Niet in Japan. Daar waren heuse Tamagotchi-begrafenissen.

6. Super Nintendo & Gameboy

gameboy jaren 90 speelgoed

Urenlang gamen tegen elkaar met Super Mario Kart of Donkey Kong Country. Beter elkaar in het spel afmaken, dan in het echt dachten ouders vast. Zo is wel de eerste gameverslaving ontstaan.

5. Bijtende krokodil

krokodil met kiespijn

Nerveus ging je vinger naar een tand. Twijfelend koos je toch een andere en heel voorzichtig drukte je de tand in. Om vervolgens heel snel je hand weg te trekken. Koos je de verkeerde, dat klapte de bek hard dicht. Superspannend was dat!

4. Klittenbandvangspel

Klittenbandvangspel

Een minitennisbal en twee vangschotels met klittenband aan de ene zijde en een verstelbare strap aan de andere kant. Gooien en ‘vangen’. Zelfs iemand met boterhanden kon zo eindelijk eens een bal vangen. Al ‘plakte’ er ook andere dingen aan die vangschotel. Het heeft heel wat kledingstukken geruïneerd.

3. Flippo’s

De chipszakken waren niet aan te slepen. Over voedselverspilling gesproken, want het ging niemand meer om de lekkere chips. Iedereen wilde de Looney Tunes-flippo’s. En wilde je ouders geen chips meer kopen, dan werd er om gespeeld op het schoolplein. Met vechtpartijen en ouder-op-ouderscheldpartijen tot gevolg.

2. Supersoaker

Supersoaker origineel

Gemaakt om op te pompen en meters ver mee te spuiten. Hiermee kon je op afstand iemand een nat pak bezorgen. Dan had je genoeg voorsprong om daarna weg te rennen. Vooral spannend was het natspuiten van mensen in auto’s. Zonder airco’s reed iedereen in de warme dagen met de ramen naar beneden. Pislink werden die volwassenen van de spuit.

1. Polly pocket

Polly pocket speelgoed

Het kleine doosje waarin, als je het openklapte, een heel poppenhuis zat. Maar dan wel in het klein. Zo kon de avontuurlijke Polly overal mee naartoe. Ook in de auto. Waarna één van je ouders op de knieën door de auto kon gaan zoeken naar de missende onderdelen, anders was je ontroostbaar. Heb jij nog zo’n doosje op de zolder liggen? Controleer dan eens of deze niet toevallig heel veel geld waard is geworden.

Nog meer over speelgoedlijstjes? Kijk ook nog onze top 10 ongepast kinderspeelgoed.