Stanley Kubrick wordt gezien als een van de beste filmregisseurs aller tijden. De Amerikaan was beroemd om zijn uitgebreide onderzoek, hang naar perfectionisme en inventieve manier van filmen. De tien beste films uit zijn veelzijdige levenswerk.

10. Eyes Wide Shut (1999)

Eyes Wide Shut

Reikhalzend werd in 1999 uitgekeken naar de eerste film van Kubrick in twaalf jaar. Helaas overleed de regisseur net voordat de film in de bioscoop verscheen. In de erotische thriller spelen Tom Cruise en Nicole Kidman, destijds getrouwd, het koppel Bill en Alice. Op een avond vertelt zij dat ze ooit overwoog om vreemd te gaan. Overstuur zwerft Bill die nacht over straat en komt in allerlei vreemde situaties terecht.

9. Lolita (1962)

Lolita (1962)

De roman van Vladimir Nabokov over de liefde van een volwassen man voor een jong meisje zou altijd een problematische film opleveren. In 1962 waagde Kubrick het toch. Ook al zorgde hij voor een lichtere toon werd de film achtervolgd door de censuur. De film kreeg weinig media-aandacht maar werd uiteindelijk een commercieel succes, waarbij de uitdagende filmposters waarschijnlijk een handje hielpen. James Mason speelt een prachtige rol als de geobsedeerde hoofdpersoon.

8. Barry Lyndon (1975)

Barry Lyndon (1975)

Kubrick werkte een paar jaar aan een film over Napoleon die uiteindelijk nooit werd gemaakt. Zijn interesse in geschiedenis was desondanks terug te vinden in Barry Lyndon uit 1975. Ryan O’Neal, op dat moment een van de grootste Hollywoodsterren, speelt de titelrol van een Ierse avonturier in de 18de eeuw. Het kostuumdrama klopt tot in de kleinste details. Kubrick vond dat binnenscènes gefilmd moesten worden bij kaarslicht, iets wat tot dan toe onmogelijk was.

7. Spartacus (1960)

Spartacus (1960)

Hollywood was lange tijd dol op historische drama’s. Dus een film over de rebelse slaaf die het oude Rome tart met in de hoofdrol superster Kirk Douglas was geen grote gok. Kubrick werd gevraagd om de regie van Spartacus over te nemen nadat de originele regisseur na een week was ontslagen. Het is hierdoor de enige film geweest waar hij geen totale artistieke controle over heeft gehad. Desondanks is Spartacus een lust voor het oog en zet het een standaard voor historische films. Rome wordt prachtig verbeeld en met name de beslissende veldslag is met indrukwekkende precisie nagespeeld. De film was een commercieel succes en won vier Oscars.

6. Paths of Glory (1957)

Paths of Glory (1957)

Kubrick is geen liefhebber van oorlog en in veel van zijn films is de waanzin van oorlogen een terugkerend thema. In 1957 verfilmde hij het boek Paths of Glory met in de hoofdrol Kirk Douglas. Douglas speelt een kolonel in het Franse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wanneer drie soldaten willekeurig worden aangeklaagd wegens lafheid besluit de kolonel om hen tijdens de rechtszaak te verdedigen. Al snel komt hij er achter dat de uitkomst al vaststaat en zijn prachtige pleidooi tevergeefs zal zijn.

5. The Killing (1956)

The Killing (1956)

The Killing uit 1956 is een echte misdaadfilm. Een ervaren crimineel (Sterling Hayden) organiseert nog een overval voor hij zich uit de onderwereld terugtrekt. Samen met een aantal onverwachte handlangers maakt hij een ingenieus plan om een renbaan te overvallen. Kubrick vertelt het verhaal op een slimme manier vanuit verschillende perspectieven waardoor de overval heel spannend wordt. Destijds was de film geen succes maar door de jaren heen is het een cultklassieker geworden. The Killing is bovendien van grote invloed geweest op het vroege werk van Quentin Tarantino.

4. The Shining (1980)

The Shining (1980)

Na de lauwe ontvangst van Barry Lyndon besloot Kubrick een commerciëler project te doen. De keuze viel op een verfilming van het geliefde Stephen King boek The Shining. Jack Nicolson steelt de show als de voormalige alcoholist die met zijn gezin een hele winter op een afgelegen hotel moet passen. Al snel blijken ze niet alleen te zijn. Ook The Shining was in eerste instantie geen succes maar werd pas later herontdekt. Tegenwoordig wordt het vaak gezien als een meesterwerk. Door zijn innovatieve manier van filmen werd het horrorgenre met The Shining naar een hoger niveau getild. Stephen King is echter tot op de dag van vandaag ontevreden over de verfilming.

3. A Clockwork Orange (1971)

A Clockwork Orange (1971

De controverse rond Lolita was kinderspel vergeleken bij de onrust die losbarstte rond de verfilming van A Clockwork Orange in 1971. Kubrick maakte een uiterst stijlvolle sciencefictionfilm over een groep jongens die hun tijd vooral doorbrengen met het plegen van geweld. Op een dag wordt de bendeleider Alex, nadat ze eerder een vrouw hebben verkracht en vermoord, door zijn kameraden verraden. Hij wordt in gevangenschap gedwongen om aan een nieuwe therapie mee te doen die hem zal genezen van zijn liefde voor geweld. Zijn terugkeer in de maatschappij verloopt echter rampzalig. Na een reeks gewelddadige incidenten waarbij de film werd genoemd als mogelijke inspiratiebron besloot Kubrick, waarschijnlijk vanwege bedreigingen aan zijn adres, dat de film niet meer in het Verenigd Koninkrijk mocht worden vertoond.

2. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying about the Bomb (1964)

Dr. Strangelove or How I Learned to Stop Worrying about the Bomb

Dr. Strangelove is een satirische film over de Koude Oorlog die op genadeloze wijze het denken van machthebbers ridiculiseert. Een paranoïde generaal geeft een bevel om met bommenwerpers een kernoorlog te beginnen met de Sovjet-Unie. Dit doet hij zonder toestemming van de president. Omdat de generaal vervolgens zelfmoord pleegt zijn de bommenwerpers niet tegen te houden. De snel opgetrommelde Russische ambassadeur vertelt dat bij hun net een systeem operationeel is dat in het geval van een aanval automatisch terugslaat. Kan de totale vernietiging van de mensheid nog worden tegengehouden? Peter Sellers steelt de show door drie rollen te spelen waaronder die van de excentrieke Dr. Strangelove.

1. 2001: A Space Odyssey (1968)

2001 A Space Odyssey

Kubrick werkte samen met sciencefictionschrijver Arthur C. Clarke bij de verfilming van een van zijn korte verhalen. Het resultaat is een van de beste sciencefictionfilms aller tijden. Het verhaal beslaat duizenden jaren en begint bij de evolutie van de mens en eindigt met een mysterieuze reis door een dimensionale poort. 2001: A Space Odyssey zit vol memorabele beelden van draaiende ruimteschepen. De boordcomputer HAL die in opstand komt zorgt voor spanning.