Een echte definitie is er niet voor een Wolkenkrabber, het is wel duidelijk dat het gaat om hoge gebouwen. De term is sterk tijds- en plaatsgebonden, zo wordt in Amsterdam het slechts 40 meter hoge “12-verdiepingenhuis” aangeduid als “De Wolkenkrabber”. Belangrijker dan hoogte is dat het gebouw de ‘skyline’ van een stad mede bepaalt. In de onderstaande lijst zijn we uitgegaan van gebouwen hoger dan 100 meter. Dan zijn dit de tien steden met de meeste hoogbouw:

10. Kuala Lumpur – 244

Kuala Lumpur
Het bekendste gebouw in Kuala Lumpur is de Petronas Towers, met een hoogte van 425 meter behoren ze tot de hoogste gebouwen in de wereld. Maar het zijn zeker niet de enige hoge gebouwen in de stad, in totaal zijn er 244 gebouwen hoger dan 100 meter.

9. Seoul – 282

Seoul

Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea, telt meer dan 10 miljoen inwoners (een van de grootste steden in de wereld). Om al deze mensen een plek te geven om te wonen en te werken zijn er 282 hoge gebouwen in de stad. De bekendste zijn Three IFC, Tower Palace, en Mok-dong Hyperion.

8. Guangzhou – 295

Guangzhou

Guangzhou, ook wel bekend als Kanton, is een van de grootste steden in China. De stad ligt tussen Macau en Hong Kong, en is net als deze twee steden een belangrijke havenstad. De Guangzhou West Tower is met 438 meter het hoogste gebouw van de stad.

7. Chicago – 341

Chicago

De skyline van Chicago, met zijn vele hoge wolkenkrabbers, wordt gezien als een van de mooiste in de wereld. Het bekendste gebouw is de Willis Tower, met 424 meter tot aan 1998 het hoogste gebouw in de wereld, en tot 2012 het hoogste van Amerika. De nieuwe WTC, de One World Trade Center is nog in aanbouw, maar ondertussen al wel hoger.

6. Bangkok – 355

bangkok
Bangkok is de hoofdstad en de centrale hub van heel Thailand. Alles in het land verloopt via Bangkok.

5. Dubai – 403

De Skyline van Dubai wordt bepaald door het hoogste gebouw in de wereld, de 828 meter hoge Burj Khalifa. Om het gebouw heen zijn nog 403 andere gebouwen met een hoogte van meer dan 100 meter.

4. Shanghai – 430

Shanghai

Shanghai is de grootste stad in de wereld met de grootste haven, en één van de belangrijkste financiële centra van de wereld. Het centrum wordt gedomineerd door wolkenkrabbers, in totaal zijn er 430 gebouwen hoger dan 100 meter.

3. Tokyo – 556

tokyo
skyearth / Shutterstock.com

Tokyo, het Japanse centrum van commercie, entertainment, educatie, financiën en zelfs autoproductie. Eén van de drukst bezette skylines in de wereld, en nog steeds groeiende.

2. New York – 794

New York (2)

New York is natuurlijk beroemd door zijn Wolkenkrabbers. Beroemd zijn de Empire State Building, de Rockefeller centre, de Crysler Building, en het voormalige World Trade Center die momenteel wordt vervangen door de “One World Trade Center”. In totaal staan er 794 gebouwen hoger dan 100 meter in New York. Deze hebben een gecombineerde hoogte van 109.720 meter!

1. Hong Kong – 2.354

Hongkong

Nergens staan zoveel hoge gebouwen als in Hong Kong, op het moment zijn er 2.345 gebouwen hoger dan 100 meter. Niet zo gek dus ook dat Hong Kong behoort tot de dichtsbevolkte landen ter wereld.