Een blauwe lucht, een warm zonnetje en heerlijke warmte? Niet iedere stad is gezegend met een zonnig klimaat. Zo zijn er steden waar slechts een paar dagen per jaar de zon tevoorschijn komt. Welke steden dat zijn? Je leest het in de top 10 steden met de minste zonuren.

10. Bogota – Colombia

Bogota

Denk je aan Zuid-Amerika, dan denk je vast aan zonnige stranden en tropisch warme natuurgebieden. Dat geldt voor een deel van het continent, maar niet voor Colombia. De hoofdstad van dit land heeft gemiddeld per jaar 1.328 zonuren. Dat heeft vooral te maken met de hoge ligging van de stad. Bogota ligt namelijk in het Andesgebergte, op meer dan 2,5 kilometer boven de zeespiegel.

9. Reykjavik – IJsland

Reykjavik

Ook de hoofdstad van IJsland verdient een plek op deze lijst. Doordat IJsland bijna tegen de poolcirkel ligt, spreekt het voor zich dat het er relatief koud is. Dat geldt dus ook voor hoofdstad Reykjavik, de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Hier schijnt per jaar gemiddeld 1.326 uur de zon. Dat heeft deels te maken met de noordelijke ligging, waardoor de zon in de winter niet of nauwelijks opkomt. Hopelijk hebben ze hier een goede lampenwinkel want zonder goede binnenverlichting wordt het een depressieve bedoeling in deze donkere stad.

8. Ushuaia – Argentinië

Ushuaia

We gaan weer naar Zuid-Amerika waar de stad Ushuaia de achtste plek op deze lijst verdiend heeft. Het is de zuidelijkste stad ter wereld, wat betekent dat de stad relatief dicht bij de Zuidpool ligt. Net als bij Reykjavik betekent dit dat het klimaat er vrij koud en grauw is. Vooral de grote hoeveelheid mist zorgt ervoor dat het aantal zonuren in deze stad tegenvalt. Gemiddeld mag je hier per jaar op ongeveer 1.282 uren zon rekenen.

7. Lima – Peru

Lima

De stad Lima ligt niet ver van de evenaar en toch hoef je er niet op veel zon te rekenen. Dit komt juist door het warme klimaat in de stad. Rondom Lima heerst er een woestijnklimaat. De hoge temperaturen en de ligging aan zee zorgen ervoor dat er veel mist ontstaat. Hierdoor is het gemiddelde aantal zonuren per jaar ongeveer 1.230 uur. De luchtvochtigheid is er erg hoog, maar wanneer ze zon wel schijnt kun je van de heerlijke stranden genieten.

6. Buenaventura – Colombia

Buenaventura

Aan warmte geen gebrek wanneer je de stad Buenaventura in Colombia bezoekt. De gemiddelde temperatuur in deze stad ligt het hele jaar rond de 26 graden. Toch komt de zon er maar weinig tevoorschijn. Gemiddeld heeft de stad 1.178 zonuren per jaar. Dit komt vooral doordat het erg bewolkt is in Buenaventura. Deze bewolking houdt de hitte wel vast, waardoor het er snel benauwd wordt.

5. Malabo – Equatoriaal-Guinea

Malabo

Denk je aan eilanden, dan denk je waarschijnlijk over zonovergoten stranden. Dat beeld klopt niet helemaal bij Malabo. Deze stad ligt op het eiland Bioko, net voor de kust van West-Afrika. Het is een erg tropisch eiland waar regelmatig moessonregens voorkomen. Het regenseizoen duurt hier van maart tot november. Dat verklaart waarom er hier gemiddeld slechts 1.176 uur per jaar de zon schijnt.

4. Bergen – Noorwegen

bergen noorwegen

In November, December en januari schijnt de zon niet meer dan 25 uur per maand. Niet zo gek dus dat Bergen in deze lijst staat. De stad is gelegen in het zuid-westen van Noorwegen, het mildste en regenachtigste deel van het land. Het is niet alleen de stad met heel weinig zonneschijn, maar ook een van de natste steden van Europa. Door de 643 meter berg “Ulriken” krijgt de stad extra weinig zon gedurende het jaar.

3. Dikson – Rusland

Dikson

In het hoge noorden van Rusland vind je de stad Dikson. Het is voornamelijk een stad die functioneert als haven, waar tussen december en januari de zon niet tevoorschijn komt. De winter duurt hier bovendien 10 maanden lang, waardoor er weinig ruimte is voor zomerse dagen. Hierdoor schijnt de zon gemiddeld 1.164 uur per jaar in deze geïsoleerde Russische nederzetting.

2. Chongqing – China

Chongqing is een Chinese stad die in het zuidwesten van het land ligt. Het klimaat is er subtropisch. Dat betekent dat het er warm is, maar ook erg vochtig. Tijdens een bezoek aan de stad moet je dus rekenen op veel regen. Tegelijkertijd ligt de stad in een gebied dat wordt omringd door hoge bergen. Hierdoor komt de zon er relatief weinig tevoorschijn. Het gemiddeld aantal zonuren per jaar ligt op 954 uur.

1. Tórshavn – Faeröer

torshavn

Tórshavn is de hoofdstad van de eilandengroep Faeröer. Aan beide zijden van de stad liggen hoge bergen, die er deels voor zorgen dat de zon er weinig schijnt. De vele wolken belemmeren de zon nog meer, waardoor het gemiddeld aantal zonuren hier 840 uur per jaar is. Het is er ook niet warm, want zelfs in de zomer wordt het er niet veel warmer van 12 graden.