De Amerikaanse schrijver Stephen King is een van de meest succesvolle schrijvers aller tijden. Zijn spannende verhalen gaan meestal over bovennatuurlijke verschijnselen die gewone mensen lastigvallen. De boeken van King zijn vaak verfilmd. Onder fans is het een favoriet onderwerp van discussie: wat zijn de beste King-verfilmingen?
10. Christine (1983)
John Carpenter is een succesvolle regisseur van horrorfilms als Halloween. Met Christine bewees hij dan ook een goede verfilming van het gelijknamige boek te kunnen maken. De afgedankte rode Plymouth Fury, die door de nerd Arnie op mysterieuze wijze tot een glinsterende auto wordt omgebouwd, blijkt geen concurrentie te dulden. Iedereen die tussen beiden komt, loopt gevaar slachtoffer te worden van de bezeten Christine.
9. The Stand (1994)
The Stand verfilmen zal altijd een problematische onderneming zijn. Het boek is een echte favoriet van fans en welke versie moet je verfilmen? King bracht in 1990 een herziene en dikkere versie van het boek uit dat nooit in de lengte van een bioscoopfilm zou passen. Dus werd gekozen voor een vierdelige miniserie. De wereld wordt in The Stand geplaagd door de nasleep van een dodelijke ziekte die is ontsnapt uit een laboratorium. De overlevenden groeperen zich in twee kampen die staan voor goed en kwaad. In de zeer uitgebreide cast zijn bekende acteurs als Rob Lowe, Molly Ringwald en Gary Sinise te vinden, naast Stephen King die in een kleine rol meedoet.
8. Pet Sematary (1989)
Pet Sematary is een van de engste boeken van Stephen King. In de getrouwe verfilming wordt het verhaal verteld van een familie die in de buurt van een dierenkerkhof gaat wonen. In een geheim deel van het kerkhof waar vroeger een Indianenstam haar doden begroef kunnen dode dieren tot leven worden gewekt. Wanneer het zoontje van de familie bij een ongeluk de dood vindt, begraaft zijn vader hem ondanks waarschuwingen toch achter het dierenkerkhof. Zal hij zijn zoontje weer in levende lijve zien? En is het dan echt nog zijn zoon? Een remake van de film is in productie.
7. Stand by Me (1986)
Stephen King mag dan populair zijn geworden dankzij zijn horrorverhalen, soms verrast hij door totaal iets anders te schrijven. Zijn novelle The Body werd door Rob Reiner verfilmd als Stand By Me, een nostalgische film over vier tienervrienden in de jaren vijftig. De vier hoofdpersonen wonen in een plattelandsdorp en zijn om verschillende redenen buitenstaanders. Een van hen hoort dat het lichaam van een jongen is verdwenen nadat hij door een trein is geraakt. De jongens besluiten om het lichaam te zoeken en zo als helden te worden ontvangen. Er zijn echter nog andere kapers op de kust.
6. The Green Mile (1999)
The Green Mile is een van de grote Hollywoodverfilmingen van een Stephen King boek. Met een groot budget, een tijdsduur van meer dan drie uur en in de hoofdrol Tom Hanks wordt dit mysterieuze verhaal een echte tearjerker. In The Green Mile vertelt de hoofdpersoon Paul Edgecomb over zijn jaren als cipier in een dodencel. John Coffey, een van de gevangen die ter dood is veroordeeld, beschikt over helende krachten. Hij bewijst dit door Pauls urineweginfectie te genezen en een dode muis tot leven te brengen. Coffey voelt dat een nieuwe gevangene eigenlijk de misdaden heeft gepleegd waarvoor hij is veroordeeld. Zal Paul een onschuldige man naar de elektrische stoel voeren?
[criteo]5. Dead Zone (1983)
De Canadese regisseur David Cronenberg maakte naam met een aantal originele horrorfilms. Een verfilming van een Stephen King roman kon niet op zich laten wachten. Vreemd genoeg is The Dead Zone een van de minder bloederige King-verfilmingen. In deze sfeervolle film raakt Johnny Smith, een jonge leraar gespeeld door Christopher Walken, na een auto-ongeluk in coma. Wanneer hij jaren later ontwaakt, komt hij er al snel achter dat hij helderziend is geworden. Met deze gave helpt hij een moord oplossen en enkele ongelukken te voorkomen. Wanneer hij de hand van een jonge politicus schudt, krijgt hij een ontluisterend visioen. Johnny moet besluiten of hij zelf de toekomst zal veranderen.
4. Carrie (1976)
Twee jaar nadat het boek Carrie verscheen werd het door de jonge regisseur Brian De Palma naar het witte doek gebracht. Het resultaat was een broeierige film met een legendarisch bloedig einde (en een laatste scène met een onovertroffen schrikmoment). Sissy Spacek speelt het verlegen tienermeisje Carrie dat gepest wordt op school. Haar streng gelovige moeder overheerst Carrie en wil niet weten dat zij over beginnende telekinetische krachten beschikt. Wanneer haar pestkoppen worden gesnapt zweert de leidster wraak. Samen met haar vriend (gespeeld door de jonge John Travolta) smeedt ze een plan dat Carrie moet vernederen op het aankomende schoolfeest. Door de grap zullen de krachten van Carrie enorm toenemen. In 2013 werd een remake van deze horrorklassieker uitgebracht.
3. Misery (1990)
Geen bovennatuurlijk krachten in deze verfilming. En Misery is ook niet erg gewelddadig. Desondanks is Misery een van de spannendste films aller tijden. Het helpt dat Kathy Bates als de psychopathische fan Annie Wilkes een van de beste rollen van haar carrière speelt (ze kreeg er een Oscar voor). De schrijver Paul Sheldon heeft net het manuscript af van zijn nieuwe boek. Hiermee wil hij een andere weg inslaan dan zijn succesvolle reeks romances over het personage Misery Chastain. Op weg naar huis krijgt hij een auto-ongeluk en wordt gered door Annie Wilkes die hem in haar eigen huis verzorgt. Terwijl hij bijkomt van zijn gebroken been laat Sheldon zijn nieuwe manuscript lezen aan Annie. Als fan van de Misery-reeks is zij minder enthousiast over de nieuwe richting. Wanneer Annie daarna het laatste deel van de Misery uitleest ontsteekt ze in woede. Ze dwingt Sheldon om een nieuw boek te schrijven waarin Misery weer tot leven komt. Maar kan de schrijver ontsnappen aan zijn gevangenschap wanneer het boek klaar is?
2. The Shining (1980)
De verfilming van The Shining door Stanley Kubrick is altijd controversieel geweest. Jack Nicholson schittert als de conciërge die tijdens het winterseizoen alleen met zijn gezin op een berghotel moet passen. Zijn zoontje Danny heeft een gave waarmee hij dingen kan zien die voor anderen onzichtbaar blijven. Voor hem leeft het hotel. Zijn vader begint ook dingen te zien en wordt langzaam gek. The Shining is prachtig gefilmd en dankzij de muziek extra eng. De enorme bloedstroom uit de liften zul je niet snel vergeten. De film was geen uitgesproken succes in de bioscoop en werd pas later echt op waarde geschat. Stephen King en sommige fans waren echter teleurgesteld omdat veel passages uit het boek werden weggelaten. King produceerde later zelf een getrouwere versie als driedelige televisieserie.
1. The Shawshank Redemption (1994)
Deze verfilming van een kort verhaal van Stephen King zonder bovennatuurlijke ingrediënten viel niet op in 1994. De gevangenisfilm over vriendschap en standvastigheid groeide pas later uit tot een van de populairste films aller tijden. De bankier Andy Dufresne, gespeeld door Tim Robbins, wordt tot levenslang veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en minnaar. In de gevangenis ontwikkelt hij zich ondanks tegenwerking van de sadistische hoofdcipier tot een geliefde figuur die veel van de financiële zaken regelt voor het personeel. Toch droomt hij van een leven voorbij de gevangenismuren. Zijn maten denken dat het bij een onrealistische droom zal blijven.
[adsenseo]