Top 10 Sterkste Merken van 2016

Bij Interbrand werken Wereldwijde merkspecialisten. Zij doen allerlei onderzoek naar internationale merken, waaronder één naar de sterkste merken. Er zijn een aantal merken die heel sterk groeien en daarom wellicht over een jaar of een aantal jaren ook in deze top 10 lijst zullen staan, dat zijn de merken: Facebook (48%) op nummer 15, Zara (19%) op nummer 27, Nissan (22%) op nummer 43, Adobe (21%) op nummer 63, Starbucks (20%) op nummer 64 en LEGO (25%) op nummer 67. Ook BMW, Mac Donalds, Disney en Intel, de nummers 11 t/m 14, maken hier natuurlijk een grote kans op. Voor dit jaar zijn de volgende 10 merken echter de sterkste. Ze zijn gemeten aan de hand van de inkomsten van de bedrijven (in dollars).

10. GE (General Electric Company)

general-electric

GE is een technologie-, elektronica- en dienstenconcern. Het is een marktleider in de elektronicamarkt en tevens een financiële dienstverlener. Het merk staat vooral bekend om zijn huishoudelijke apparaten. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Verenigde Staten. Het merk is groeiende, maar niet heel sterk (2%).

9. Mercedes-Benz

mercedes-benz

Mercedes-Benz is een automerk afkomstig uit Duitsland. Het bestaat al sinds het jaar 1926. Niet alleen auto’s, maar ook autobusjes, bestelwagens, vrachtwagens, bussen en zelfs vliegtuigen worden door het merk geproduceerd. Het merk is sterk groeiende, met maar liefst 18%.

8. Amazon.com

amazon

Amazon.com is het sterkst groeiende merk op deze lijst. Het merk groeit met 33%. Amazon.com is een Amerikaans e-commerciebedrijf, dat goederen via het internet verkoopt. Het is één van de eerste grote bedrijven die dit ging doen. Het werd opgericht in 1994 en is gevestigd in Seattle, Washington.

7. Samsung Electronics

samsung-electronic

Samsung Electronics is gevestigd in Seoel, Zuid-Korea. Wereldwijd is het één van de grootste elektronicaconcerns. Samsung betekent in het Koreaans ‘drie sterren’. Het merk is actief in ruim 58 landen. Het is een bekend merk in de digitale media, daarbij kun je denken aan televisies, laptops en printers. Ook maakt het merk apparatuur op het gebied van telecommunicatie, zoals smartphones, mobiele telefoons en virtual reality. Tot slot zijn er van het merk ook nog huishoudelijke apparaten verkrijgbaar, waaronder koelkasten, wasmachines en stofzuigers. Samsung laat een stijgende lijn zien van 14%.


6. IBM (Internationaal Business Machines Corporation, bijnaam Big Blue)

ibm

IBM is vooral bekend geworden door de eerste IBM Personal Computer. Maar het bedrijf houdt zich bezig met meer activiteiten, waaronder het ontwerpen en verkopen van computerhardware, computersoftware, computertechnologie en IT-sector dienstverlening. Het is één van de grootste IT-bedrijven ter wereld. Het hoofdkantoor bevindt zich in New York. Het merk staat nu op nummer 6 van deze lijst, maar is dalende met 19%.

5. Toyota

toyota

De grootste autofabrikant van het jaar 2016, als het gaat om de verdiensten, is Toyota Motor Corporation. Het bedrijf werd opgericht in het jaar 1937 en het hoofdkantoor is gevestigd in Tokio, Japan. De vooruitzichten voor het bedrijf zijn positief, een stijgende lijn van 9%.


4. Microsoft

microsoft

Het merk Microsoft is afkomstig van Microsoft Corporation, een Amerikaans bedrijf uit Washington. De ontwikkeling, verspreiding, licentie en ondersteuning van allerlei computer gerelateerde producten wordt verzorgd door Microsoft. Het is opgericht in het jaar 1975. Het merk stijgt met 8%.

3. Coca-Cola

coca-cola

Al sinds het jaar 1893 is Coca-Cola als handelsmerk geregistreerd. Het is een merk cola, een koolzuurhoudende, suikerhoudende bruine frisdrank. De drank, de flessen en het logo zijn inmiddels wereldwijd bekend en zeer verbonden met de Amerikaanse levensstijl. In het jaar 1928 was Coca-Cola voor het eerst in Nederland verkrijgbaar, bij een kraampje bij het Olympisch Stadion tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam. Er zijn vele soorten Coca-Cola op de markt. Allereerst is er de gewone standaard Coca Cola, daarnaast heb je de smaken light, caffeine-free, cherry, lemon, vanilla, C2, lime, zero, M5, citra, blãk, light sango, orange, light plus, zero caffeine-free en life. Niet al deze smaken zijn in Nederland verkrijgbaar. Coca-Cola staat nu nog op nummer drie, maar het merk daalt met 7%.

2. Google

google

De nummer 2 van deze top 10 is tevens een goed groeiend merk (met 11%). Het gaat hier om het merk Google. Dit is de aller populairste zoekmachine op het wereldwijde web. Het is opgericht door twee promovendi aan de Stanford-universiteit, Sergey Brin en Larry Page, in het jaar 1996, onder de naam BackRub. Pas ruim een jaar later, in september 1997, kreeg het programma de naam Google. Deze naam is afkomstig van het woord ‘googol’ dat de aanduiding is van een getal, namelijk een 1 met honderd nullen (10100). Dit staat voor de missie van google, namelijk het toegankelijk en nuttig maken van alle informatie van de wereld.

1. Apple

apple

Het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple Inc. is opgericht in het jaar 1976. Het is gevestigd in Californië. Het staat bekend om zijn Apple Macintosh-computers, iPhone-smartphones, iPads en iPod-muziekspelers. Maar naast hardware verkoopt het merk ook software voor OS X en voor Windows. Het eerste succes dat het merk behaalde was eind jaren 70 met de Apple II, één van de eerste personal computers. Apple staat met stip op de nummer 1 van deze lijst en dat ook nog eens met een stijgende lijn van 5%.