Steven Spielberg is een van de succesvolste regisseurs ter wereld. Een aantal van zijn films behoren tot de populairste aller tijden. Na een periode van onvergetelijke sciencefictionfilms is Spielberg zich steeds meer gaan toeleggen op serieuze onderwerpen, wat hem tot een zeer veelzijdige filmer maakt. Wat zijn de tien beste Spielbergfilms?

10. Duel (1971)

duel

Spielberg maakte met beperkte middelen een van zijn eerste films. Duel is een razend spannende film over een kat en muis spel tussen een eenzame autorijder en een trucker die hem zonder reden begint te achtervolgen. De pesterijen van de trucker worden steeds brutaler en de automobilist moet voor zijn leven vrezen.

9. Close Encounters of the Third Kind (1977)

Close-Encounters-1977

De tweede hit van Spielberg is een ware sciencefictionklassieker. Roy Neary (gespeeld door Richard Dreyfuss) raakt na een confrontatie met een U.F.O. geobsedeerd door buitenaards leven. Bovendien begint hij met klei steeds dezelfde berg te boetseren. Wanneer hij op televisie de berg ziet voelt hij een onweerstaanbare drang om er naar toe te gaan. Als snel blijkt hij niet de enige te zijn. Op de top van de berg zal een spectaculaire confrontatie plaatsvinden.

8. Munich (2005)

Munich-2005

Wat betreft populariteit is Munich een van Spielbergs minst succesvolle films. Maar ondanks het geweld is het ook een van zijn meest subtiele en politieke films. De titel verwijst naar de moord op Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972. Een Mossad-agent gespeeld door Eric Bana wordt aangesteld om met een internationaal team in Europa de verantwoordelijken achter de aanslag uit te schakelen. Hoe meer terroristen ze uitschakelen, hoe meer het team begint te twijfelen aan de rechtvaardigheid van hun missie. En vermoorden zij eigenlijk wel de juiste mensen?

7. Minority Report (2002)

Minority-Report-2002

Met Minority Report maakt Spielberg nog een sciencefictionklassieker. De film heeft een hele eigen visuele stijl met veel schaduwen en verzadigde kleuren. In de toekomst kunnen precogs zien wie op het punt staat om een moord te plegen. Hierdoor worden mensen gearresteerd voordat zij ooit hun misdaad plegen. De politieagent Tom Cruise verandert plotseling in een crimineel wanneer wordt voorspeld dat hij een moord gaat plegen. Maar is er niet met de voorspelling geknoeid? Een spannende thriller met een aantal mooie futuristische vondsten zoals het enorme scherm waarop Cruise informatie met zijn vingers kan doorzoeken.

6. Jurassic Park (1993)

Jurassic-Park-1993

Na het tegenvallende Hook was het tijd voor een ouderwetse Spielberg-hit. Op een tropisch eiland brengt een bedrijf gekloonde dinosauriërs tot leven. Een aantal bezoekers maakt een toer door het themapark waar de dinosauriërs vrij rondlopen. Al gauw blijkt dat een opkomende storm een van de mindere problemen is. Een aantal dinosauriërs, waaronder een Tyrannosaurus rex, vallen de groep meedogenloos aan. Dankzij revolutionaire special effects zien de dinosauriërs er zeer realistisch uit. Jurassic Park werd alweer de meest succesvolle film tot dan toe.

5. Jaws (1975)

Jaws-1975

Aan de vooravond van de première was Spielberg ervan overtuigd dat Jaws ging floppen en iedereen hem zou uitlachen omdat de haai er nep uitzag. De film werd een sensatie en groeide uit tot de meest succesvolle film aller tijden tot dan toe. Op subtiele wijze bouwt Spielberg de spanning op rond een vakantiedorp dat geteisterd wordt door een bloeddorstige mensenhaai. De plaatselijke sheriff gaat met een oceanograaf en een haaienjager de oceaan op om een einde te maken aan de terreur. Maar is hun boot wel bestand tegen het geweld van deze zwemmende moordenaar? Jaws was ook de eerste samenwerking van Spielberg met John Williams die veel van zijn films zou voorzien van onvergetelijke muziek.

4. E.T. – The Extra-Terrestrial (1982)

E.T. – The Extra-Terrestrial
De film over een jongetje dat vriendschap sluit met een op de aarde gestrand buitenaards wezen was een ongekend fenomeen. In afgeladen bioscopen huilden mensen massaal op het moment dat de vrienden afscheid van elkaar moeten nemen. Elliott ontdekt op een dag E.T. in de garage. Hij besluit samen met zijn broer en zus om het wezen geheim te houden wat voor veel hilarische taferelen zorgt. Ondertussen groeit er een bijna telepathische band tussen Elliott en E.T. Maar als E.T. dodelijk ziek lijkt te worden geldt hetzelfde voor Elliott. E.T. moet terug naar huis, kan hij nog contact maken met zijn eigen wereld? De woorden “E.T. phone home,” werden wereldberoemd.

3. Saving Private Ryan (1998)

Saving-Private-Ryan-1998

Na zijn eerste reeks successen profileerde Spielberg zich in de jaren tachtig steeds meer als een regisseur van serieuze films. Met Saving Private Ryan maakte hij een van de definitieve films over de Tweede Wereldoorlog. Vooral de opening, een heftige en bloedige nabootsing van de geallieerde landing op de stranden van Normandië in 1944 is indrukwekkend. Na de succesvolle landing moet kapitein Miller (gespeeld door Tom Hanks) op zoek naar de verdwenen parachutist Ryan. Zijn ouders hebben drie zonen verloren in de oorlog en de laatste Ryan moet terug naar huis worden gebracht. In de chaos die terugtrekkende Duitse troepen veroorzaken is het haast een onmogelijke taak.

2. Raiders of the Lost Ark (1981)

Raiders-of-the-Lost-Ark-1981

Raiders of the Lost Ark is een van de beste avonturenfilms aller tijden. Harrison Ford speelt de hoofdrol van een archeoloog die niet bang is om zijn leven te riskeren op zoek naar verloren gewaande kunstvoorwerpen. Indiana Jones wordt door de Amerikaanse overheid gevraagd om op zoek te gaan naar de legendarische Ark van het Verbond. In Egypte blijken de nazi’s namelijk in opdracht van Hitler al vergevorderd met opgravingen. Beide partijen geloven dat een leger met de Ark onoverwinnelijk zal zijn. De uiterst succesvolle film is een vrolijk avontuur vol spectaculaire achtervolgingen, romantiek en wrange grappen.

1. Schindler’s List (1993)

Schindler’s List

Deze aangrijpende zwart-wit film over het concentratiekamp Auschwitz en een redder in nood won zeven Oscars waaronder die voor beste regisseur. De Duitser Oskar Schindler is getuige van de vernietiging van het getto van Kraków. Hij probeert in zijn fabriek zoveel mogelijk joden aan het werk te zetten zodat ze aan hun grimmige lot kunnen ontsnappen. Spielberg wist op indrukwekkende wijze de verschrikkingen van het concentratiekamp invoelbaar te maken terwijl de figuur Schindler toch voor hoop zorgt.