Top 10 Studio Ghibli Films

Studio Ghibli is een Japanse animatiestudio die sinds 1985 tekenfilms produceert. Dit onder de bezielende leiding van Hayao Miyazaki die zelf de bekendste films regisseerde. De films van Ghibli spelen zich vaak af in de echte wereld die door sprookjesachtige figuren wordt bezocht. De tere kinderziel wordt daarbij vaak niet gespaard. Wat zijn de tien meest wonderbaarlijke films van Studio Ghibli?

10. Castle in the Sky

castle-in-the-sky

Tenkuu no Shiro Rapyuta (Luchtkasteel Laputa) was in 1986 de eerste officiële film van Studio Ghibli. De film zette meteen een stijl neer waar de studio trouw aan zou blijven. Volgens een legende bouwden mensen vroeger steden in de lucht totdat ze allemaal, behalve een, terugvielen op Aarde. Wanneer de jonge mijnwerker Pazu op een dag een meisje uit de lucht ziet vallen is dat natuurlijk het begin van een spannend avontuur. Ze gaan samen op zoek naar het luchtkasteel Laputa.

9. Porco Rosso

porco-rosso

Het verlangen om te vliegen is een terugkerend thema in Studio Ghibli films. Kurenai no buta (Porco Rosso) vertelt de merkwaardige avonturen van een Italiaanse vliegenier met een varkenssnuit. Deze heeft hij te danken aan een vloek al wordt nooit uitgelegd wat hem precies overkwam. De vrolijke avonturier vocht in de Eerste Wereldoorlog maar werkt nu als premiejager. Aan de prachtig vormgegeven Adriatische Zee beleeft hij wilde avonturen.

8. Ponyo

ponyo

De films van Studio Ghibli werden vanaf 2000 steeds sprookjesachtiger. Elementen van bekende sprookjes werden op originele wijze verwerkt in nieuwe verhalen. Ponyo gaat over een vreemd vismeisje dat op een dag wegzwemt bij haar vader, de tovenaar Fujimori. Bij de kust aangekomen wordt ze gevonden door het vijfjarige jongetje Sōsuke die door dolle is met zijn nieuwe vriendin. Maar Fujimori laat zijn dochter niet zo maar gaan en zet alles in om haar terug te krijgen.

7. Grave of the Fireflies

grave-of-the-fireflies

De tweede film van Studio Ghibli werd geregisseerd door Isao Takahata. Hotaru no Haka (Graf van de vuurvliegjes) staat bekend als een van de zieligste films aller tijden. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog proberen een broer en zus te overleven nadat hun beide ouders zijn overleden. Met moeite proberen ze eten te vinden, maar zoals aan het begin duidelijk wordt zullen beide kinderen het einde van de oorlog niet meemaken.

6. Nausicaä of the Valley of the Wind

nausicaa-of-the-valley-of-the-wind

Dankzij het succes van Kaze no tani no Naushika (Nausicaä van de vallei van de wind) kon Miyazaki Studio Ghibli oprichten. Eigenlijk is het dus geen Ghibli-film maar tegenwoordig is hij officieel in de catalogus opgenomen (met het bijbehorende logo.) Zoals bijna elke Ghibli-film is het hoofdpersonage een stoer meisje, dit keer de prinses Nausicaä. Na een desastreuze oorlog leven mensen in afzonderlijke nederzettingen. Nausicaä heeft de gave om met insecten te communiceren. Deze gigantische insecten leven in een junglegebied dat eigenlijk te giftig is voor mensen.

5. Princess Mononoke

princess-mononoke

Na een wat bescheiden periode maakte Studio Ghibli in 1997 plotseling een wereldwijde doorbraak met Mononoke Hime. Miyazaki had het jaar daarvoor een distributieovereenkomst afgesloten met Disney waardoor de films van Studio Ghibli eenvoudiger in de bioscoop te zien waren. Princess Mononoke was destijds de duurste anime aller tijden maar zou tegelijkertijd uitgroeien tot de meest succesvolle film ooit in Japan (in ieder geval tot Spirited Away). Het complexe verhaal speelt zich af in de Middeleeuwen. Er woedt een oorlog waarin de goden en dieren van het woud de technologische vooruitgang van de mensheid proberen tegen te houden. De actie leek te intens voor Westerse kinderen maar Miyazaki weigerde stug om veranderingen door te voeren.

4. Howl’s Moving Castle

howls-moving-castle

Hauru no ugoku shiro (Howls bewegende kasteel) is een prachtige film over ouderdom. Maar zoals meestal in een Studio Ghibli-film is er veel meer in de hand. Op een dag wordt het meisje Sophie op weg naar haar werk in een hoedenwinkel vervloekt door heks. Ze verandert in een oud vrouwtje en besluit alleen in de bergen te gaan wonen. Daar ontmoet ze een bewegende vogelverschrikker die haar naar een bewegend kasteel leidt. Dit kasteel behoort aan de grillige tovenaar Howl. Als bejaarde is Sophie niet bang voor Howl en ze besluit zijn huishoudster te worden. Daar ontmoet ze onder andere het pratende haardvuur Calcifer.

3. Kiki’s Delivery Service

kikis-delivery-service

Majo no Takkyūbin (Kiki’s Vliegende Koeriersdienst) is van de leukste films over volwassen worden. Wanneer de tiener Kiki 13 jaar oud wordt moet ze zich als heks in opleiding bewijzen in de echte wereld. Ze gaat met haar schattige zwarte kat Jiji op zoek naar een stad waar ze haar diensten kan aanbieden. Als ze eenmaal een plek vindt om te wonen moet ze aan geld zien te komen. Ze besluit een koeriersdienst te beginnen want met haar vliegende bezem kan Kiki razendsnel pakketjes rondbrengen.

2. My Neighbor Totoro

my-neighbor-totoro

Tonari no Totoro (Mijn buur Totoro) werd tegelijkertijd met Grave of the Fireflies gemaakt. Miyazaki nam de regie op zich en creëerde een lief meesterwerk. De meisjes Mei en Satsuki verhuizen met hun vader naar het platteland terwijl hun moeder in het ziekenhuis ligt. Het huis dat moet worden opgeknapt ligt aan de rand van een bos waar Mei en Satsuki al snel een kijkje gaan nemen. Op een dag vindt Mei onder een grote boom een slapend wezen dat ze Totoro noemt. Deze goedaardige bosgeest heeft een aantal mysterieuze verrassingen voor hen in petto.

1. Spirited Away: De Reis van Chihiro

spirited-away

Spirited Away (2001) is een tekenfilm die het genre overstijgt en uiteindelijk een Oscar won voor beste animatiefilm. Studio Ghibli presenteert een eigen versie van Alice in Wonderland. Het nukkige meisje Chihiro raakt met haar ouders verdwaald in een bos. Een poort geeft hun toegang tot een sprookjeswereld waar haar ouders al snel in varkens worden omgetoverd. Chihiro besluit in een badhuis te gaan werken waar de heks Yubaba de baas is. In het badhuis komen vreemde gasten uit de geestenwereld. Sommigen blijken behulpzaam, maar is dat genoeg om Chihiro terug te laten keren naar haar eigen wereld?