Meedoen aan een talentenjacht is voor veel jonge artiesten dé manier om hun carrière een vliegende start te geven. Natuurlijk kan niet iedereen doorbreken via een talentenjacht, maar er zijn wel een aantal artiesten die hun carrière een flinke boost hebben gegeven met deze programma’s. Welke dat zijn? Dat lees je in de top 10 succesvolle Nederlandse artiesten die meededen met talentenjachten.

10. Boris Titulaer – Idols

In 2004 won Boris Titulaer het tweede seizoen van de talentenjacht Idols. Hij scoorde meteen een hit met zijn eerste single, maar daar hield het succes niet op. Hij werd genomineerd voor een Edison, speelde op verschillende festivals en ging op tournee. In 2013 besloot hij om verder te gaan onder de artiestennaam Bo Saris. Hij ging op tournee door Europa met zijn nieuwe plaat en een van zijn nummers werd gebruikt in de wereldberoemde filmreeks Fifty shades of grey.

9. Lisa Lois – X Factor

In 2009 won Lisa Lois X Factor, waarmee ze meteen een platencontract veroverde. Haar eerste single was het beroemde nummer Hallelujah van Leonard Cohen en werd een groot succes. Ze bracht vervolgens een platina album uit en ging vervolgens verder als achtergrondzangeres voor bekende namen als Trijntje Oosterhuis. In 2013 werd het tweede album uitgebracht. Fans van Goede tijden, slechte tijden kennen de stem van Lisa Lois maar al te goed, want sinds 2018 wordt haar versie van de titelsong gebruikt.

8. Sita Vermeulen – Star Maker

Sita Vermeulen deed mee aan een van de eerste grote talentenjachten van Nederland: Star Maker. Het doel van het programma was om een band te vormen met een groep jongeren, waar Sita uiteindelijk bij zou horen. De band werd K-otic genoemd en bracht verschillende hits uit. Binnen een jaar verliet de zangeres de band om zich op haar eigen carrière te richten, met groot succes. Zo bracht ze verschillende hits uit en mocht ze samen met Marco Borsato een nummer opnemen voor het huwelijk van Prins Willem-Alexander en Máxima. In de jaren die volgden bracht ze nog meer albums uit en speelde ze in verschillende musicals.

7. Jim Bakkum – Idols

De finale van de eerste serie van Idols stond in het teken van twee jonge zangers, waaronder Jim Bakkum. Hij eindigde op de tweede plek, maar dat heeft zijn carrière niet minder sterk gemaakt. Na de talentenjacht bracht hij een grote hit uit en zong hij zijn eigen album in. Door de jaren heen is hij zich niet alleen blijven ontwikkelen als zanger, maar ook gaan acteren. Dat begon met rollen in musicals als Grease, maar tegenwoordig is hij ook op het witte doek te zien in films als Onze jongens en Huisvrouwen bestaan niet.

6. Jamai Loman – Idols

Jim Bakkum werd tweede, maar Jamai Loman won de eerste editie van Idols. Hij mocht een album opnemen na zijn winst, wat hem verschillende hits opleverde. Vervolgens besloot de zanger verder te gaan in de musicalwereld, waarbij hij rollen vertolkte in musicals als Doornroosje, Jesus Christ Superstar en Les Misérables. Tegenwoordig is Jamai Loman ook veel op televisie te zien, bijvoorbeeld als presentator van Holland’s Got Talent en The Voice Kids.

5. O’G3NE – The Voice of Holland

O’G3NE is een meidengroep die wordt gevormd door Lisa, Amy en Shelley: drie zusjes die in het verleden ook al meededen met het Junior Songfestival. Hun prachtige samenzang zorgde ervoor dat ze The Voice of Holland wonnen en meteen al een hit op hun naam hadden staan. Heel Europa leerde de meidengroep kennen toen ze meededen aan het Eurovisie Songfestival in 2017. Met het nummer Lights and shadows wisten ze de elfde plek in de finale te bereiken.

4. Jaap Reesema – X Factor

Het derde seizoen van X Factor werd gewonnen door Jaap Reesema. Deze overwinning leverde hem een platendeal op en niet lang daarna bracht hij zijn eerste album uit. Hij heeft het hierna niet alleen bij zingen gehouden. Zo is Jaap Reesema ook te horen in de Zelfspodcast, een podcast die hij samen met Sander Schimmelpenninck creëerde. Daarnaast opende hij ook zijn eigen café en trouwde hij met model Kim Kötter. Inmiddels heeft hij verschillende hits op zijn naam staan, zoals Nu wij niet meer praten.

3. Waylon – Holland’s Got Talent

Na zijn auditie bij Holland’s Got Talent was de jury meteen laaiend enthousiast over Waylon. Het is dus niet gek dat de zanger een plek in de finale scoorde, maar helaas won de zanger niet. Dat maakte niet uit, want hij viel zo op dat hij toch een platendeal kreeg aangeboden en een album uit mocht brengen. Hij won verschillende prijzen en er volgden nog vijf albums. Daarnaast deed de zanger twee keer mee met het Eurovisie Songfestival. Hij behaalde de tweede plaats als deel van de muziekgroep The Common Linnets en deed in 2018 nogmaals in zijn eentje mee.

2. Maan de Steenwinkel – The Voice of Holland

Het zesde seizoen van The Voice of Holland werd gewonnen door Maan de Steenwinkel, die verder zou gaan onder de artiestennaam Maan. Ze bracht verschillende singles uit, maar haar eerste album werd pas uitgebracht in 2020. Door de jaren heen deed ze mee aan verschillende programma’s, zoals De beste zangers van Nederland.

1. Marco Borsato – Soundmixshow

Marco Borsato werkte lange tijd als kok, maar brak door als zanger toen hij meedeed aan de Soundmixshow. Hij richtte zich in het begin vooral op Italiaanse nummers, maar stapte uiteindelijk over op Nederlandstalige muziek. Dat was een slimme zet, want tegenwoordig is hij een van de beroemdste Nederlandse zangers. Naast zang richt hij zich ook op acteerwerk en zet hij zich in voor goede doelen.