In de Verenigde Staten zijn ijshockey, honkbal, basketbal en American football enorm populaire sporten. Omdat de sporten in Europa nooit dezelfde status hebben gekregen is het voor Nederlanders moeilijk om succesvol te zijn in het land waar iedereen er mee opgroeit. Toch is het door de jaren heen een aantal Nederlanders gelukt om tot het hoogste niveau van de Amerikaanse sport door te dringen. Welke tien Nederlanders waren succesvolle sporters in de Verenigde Staten?

10. Mike Dalhuisen (IJshockey)

Mike Dalhuisen

De nieuwste Nederlander die een kans maakt om door te dringen tot de Amerikaanse sportelite is Mike Dalhuisen. Op zijn elfde verhuisde hij naar Canada waar zijn talent voor ijshockey volledig tot zijn recht kwam. Na een succesvolle tijd bij het universiteitsteam Quinnipiac Bobcats kreeg Dalhuisen in 2013 een profcontract bij de roemruchte New York Islanders. Vooralsnog heeft hij alleen nog oefenwedstrijden gespeeld waar hij vooral opviel door een gevecht aan te gaan met de ervaren speler Ryan Carter.

9. Ricky Tjong-a-tjoe (American football)

Ricky Tjong-a-tjoe

De Amsterdammer Ricky Tjong-a-tjoe is een jonge sporter die op het punt staat om toe te treden tot de Amerikaanse sportelite. Deze lente tekende hij een contract bij de San Diego Chargers. Ricky Tjong-a-tjoe speelde al high school football in Boise. Als defensive tackle viel hij op bij de universiteit Boise State waar hij in sommige wedstrijden als aanvoerder fungeerde.

8. Wayne van Dorp (IJshockey)

Wayne van Dorp

Wayne van Dorp werd in Vancouver (Canada) geboren. In 1986 maaktij zijn NHL-debuut voor de Edmonton Oilers. Van Dorp zou gedurende zijn carrière steeds bewegen tussen de NHL en zogenaamde minor league clubs. Hij speelde in totaal 125 wedstrijden in de NHL voor de Pittsburgh Penguins, Chicago Blackhawks en Quebec Nordiques. Omdat Van Dorp een dubbele nationaliteit bezat besloot hij om op internationale toernooien voor het Nederlands elftal uit te komen.

7. Ed Kea (IJshockey)

Ed Kea

Ed Kea werd in Weesp geboren maar zijn ouders emigreerde naar Canada toen hij vier jaar oud was. In Canada ontpopte hij zich tot een talentvolle ijshockeyer. In 1974 begon hij zijn professionele carrière als verdediger bij de Atlanta Flames en werd de eerste speler van Nederlandse afkomst die een doelpunt zou scoren in de NHL. Vanaf 1979 kwam hij nog vier seizoenen uit voor de St.Louis Blues. In totaal speelde Kea 583 wedstrijden in de NHL. Kea’s loopbaan eindige in 1983 op tragische wijze toen hij met zijn hoofd hard op het ijs viel. De blessure maakte hem voor de rest van zijn leven gehandicapt.

6. Eugene Kingsale (Honkbal)

Eugene Kingsale

Eugene Kingsale werd geboren op Aruba waar honkbal net als in de rest van het Caribische Gebied erg in opkomst is. Als buitenvelder viel hij bij diverse Amerikaanse profclubs op. In 1996 kwam zijn droom uit en debuteerde hij voor de Baltimore Orioles. Hij zou vijf seizoenen in Baltimore blijven en totaal 71 wedstrijden spelen. Daarna speelde hij nog voor de Seattle Mariners, Detroit Tigers en San Diego Padres waar hij in 2002 zijn meest succesvolle seizoen beleefde met 89 gespeelde wedstrijden. Kingsale was tijdens zijn loopbaan een vaste kracht voor het Nederlands Elftal waarmee hij aan twee Olympische Spelen deelnam.

5. Francisco Elson (Basketbal)

Francisco Elson
foto: Keith Allison / Flickr

De Rotterdammer Francisco Elson had met zijn lengte van 2,13 meter aanleg voor basketbal en vooral de positie van center. Hij speelde in het universiteitsteam van Berkeley waarna hij in 1999 een professionele carrière begon bij de Denver Nuggets. Een lange tijd werd hij echter uitgeleend aan Barcelona. Uiteindelijk keerde hij terug in de NBA en na drie seizoenen werd hij door de San Antionio Spurs overgenomen van de Nuggets. Dit bleek voor Elson een gouden zet want in 2007 won hij met de Spurs de NBA-finals, iets wat nog geen Nederlander eerder was gelukt. Na twee seizoenen in San Antonio zou Elson nog vier seizoenen in de NBA spelen bij clubs als de Milwaukee Bucks, Philadelphia 76ers en Utah Jazz.

4. Harald Hasselbach (American Football)

Harald Hasselbach

Harald Hasselbach is de eerste en enige Nederlander die tot nu toe een Superbowl heeft gewonnen. Als defensive end van de Denver Broncos won hij zowel de Superbowl van het seizoen 1998 als 1999. Hasselbach bracht zijn jeugd door in verschillende landen. Als sportieve tiener raakte hij in Canada geïnteresseerd in American Football. Hasselbach zou het via het universiteitsteam van de Washington Huskies tot de NFL schoppen waar hij zes seizoenen zou spelen. Dit maakt Hasselbach met gemak tot de meest succesvolle Nederlander in de geschiedenis van de NFL.

3. Andruw Jones (Honkbal)

Andruw Jones
foto: Keith Allison / Flickr

Andruw Jones werd op Curaçao geboren. Zijn talent voor honkbal zorgde ervoor dat hij in de Verenigde Staten als buitenvelder probeerde door te dringen tot de elite van de Major League. Dit lukte in 1996 toen hij een profcontract tekende bij het sterke Atlanta Braves. Hij maakte dat seizoen furore door in zijn eerste slagbeurt tijdens de World Series een homerun te slaan. Hij zou uitgroeien tot een vaste waarde van de Braves waar hij elf seizoenen speelde. In die periode werd hij vijf keer verkozen tot het All-Star Team en dankzij zijn spectaculaire defensieve kwaliteiten won hij tien keer een Golden Glove Award. In 2005 sloeg hij 51 homeruns, het hoogste aantal van de Major League. Na zijn gouden tijd bij de Braves speelde hij bij een aantal andere clubs zonder ooit zijn oude niveau terug te vinden. Wel sloeg Jones bij zijn eerste slagbeurt voor de New York Yankees in 2011 meteen homerun. In totaal speelde Andruw Jones 2102 wedstrijden in de Major League. Jones speelde twee keer mee met het Nederlands Elftal in de World Baseball Classic.

2. Rik Smits (Basketbal)

Rik Smits

De Dunking Dutchman is de meest succesvolle Nederlandse basketballer aller tijden. Met zijn lengte 2,24 meter was Rik Smits geknipt voor basketbal. In 1984 vertrok hij naar de Verenigde Staten om aan het Marist College te studeren. Als center maakte hij veel indruk en de Indiana Pacers boden hem een profcontract aan. In de NBA groeide Smits uit tot vaste waarde en in 1998 werd hij verkozen tot het All-Star Team. Smits zou altijd voor de Pacers blijven spelen al zou hij tijdens zijn carrière vaak last hebben van een chronische voetblessure. In zijn laatste seizoen leidde Smits de Pacers naar de NBA-finals maar die werden verloren van het sterrenensemble van de Los Angeles Lakers. In totaal scoorde Smits 12.871 punten en ving 5277 rebounds. Met een geschat vermogen van 125 miljoen dollar is Rik Smits de beste betaalde Nederlandse sporter aller tijden.

1. Bert Blyleven (Honkbal)

Bert Blyleven

Omdat Amerikaanse sporten pas de laatste jaren meer aandacht krijgen in Nederland is Bert Blyleven vaak een vergeten sportfenomeen. Blyleven werd in Zeist geboren maar zijn ouders verhuisden naar de Verenigde Staten toen hij twee was. Door oefening in de tuin ontwikkelde hij een uitstekende curveball. Blyleven werd een professionele pitcher en speelde voor diverse clubs als de Minnesota Twins en California Angels. Hij gooide in 1977 voor de Texas Rangers een no-hitter en in 1979 won hij met de Pittsburgh Pirates de World Series. In 1987 won hij nog een keer de World Series met de Minnesota Twins. Blyleven werd twee keer verkozen tot All-Star en in 2011 werd hij toegelaten tot de Baseball Hall of Fame. Blyleven speelde 22 seizoenen honkbal op het hoogste seizoen.