De meeste mensen vinden insecten niet de leukste beestjes. Toegegeven, er bestaan insecten die wel op onze sympathie mogen rekenen. Denk maar aan het schattige lieveheersbeestje of aan een fladderende kleurrijke vlinder. Maar tal van andere insecten vinden we eng en jagen ons zelfs regelrechte angst aan. Zoemende muggen en vervelende wespen zijn niet onze beste vrienden. Een nest kakkerlakken in je keukenkast wil je ook niet hebben. Er zijn echter insecten op de wereld die regelrecht gevaarlijk en dodelijk zijn. Sommige leggen bijvoorbeeld hun eitjes in je huid of brengen dodelijke ziekten over. Bekijk hieronder ons lijstje van tien enge insecten, die je liefst niet in je buurt wil hebben.
De Aziatische reuzenhoornaar
Een hoornaar lijkt op een grote wesp. De Aziatische reuzenhoornaar heeft zijn naam niet gestolen: het insect bereikt een lengte van maar liefst 4,5 centimeter met een vleugelspanwijdte van 7,5 centimeter. Van een reusachtige wesp gesproken! Nog angstaanjagender is de angel, die 6 millimeter lang kan zijn. Die angel spuit een verraderlijk gif in het slachtoffer, een gif dat potentieel dodelijk is als het slachtoffer er allergisch op reageert. De Aziatische hoornaar gedijt in het oosten van Azië, waaronder Japan, maar is ondertussen ook in Nederland waargenomen. In Japan veroorzaakt de reuzenhoornaar zo’n 30 tot 40 doden per jaar. Niet alleen mensen, maar ook paarden en runderen zijn vaak het slachtoffer van de Aziatische reuzenhoornaar (vandaar de bijnaam ‘yak killer’, jakdoder). Een steek van de Aziatische reuzenhoornaar voelt naar verluidt aan alsof een spijker in je been wordt geslagen.
Dermatobia hominis (Human botfly)
Er bestaan verschillende soorten en ondersoorten van de botvliegen of horzels, maar de Dermatobia hominis (human botfly) heeft het specifiek op mensen gemunt. Deze vlieg heeft de onhebbelijke gewoonte om haar eitjes in de menselijke huid te leggen (maar ook in andere dieren). De vlieg is dus een parasiet. Als de eitjes uitkomen en larven worden, eten de larven zich te goed aan de omringende menselijke huid en dringen ze zelfs door tot in de schedel. Als de larve een vlieg wordt, verlaat ze het lichaam en laat haar ‘gastheer’ achter met een serieuze wonde, die vaak ontstoken is en zelfs dodelijk kan zijn. De menselijke botvlieg komt voor in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.
De kogelmier
De kogelmier dankt haar naam aan haar ongelooflijk pijnlijke beet, die aanvoelt alsof een kogel in je lichaam binnendringt. Het insect komt voor in Nicaragua, Honduras en Paraguay. De kogelmier wordt zo’n 18 tot 30 millimeter lang en spuit een zeer krachtig gif in haar slachtoffer. Als je gestoken bent, kan de pijn tot 24 uur lang aanhouden. Wanneer je gelijktijdig door meerdere kogelmieren gestoken wordt, is de pijn naar verluidt bijna ondraaglijk. Bij bepaalde indianenstammen in het Amazonegebied moeten jongens die ‘man’ willen worden, zich laten steken door meerdere kogelmieren en intussen rituele dansen uitvoeren.
De Platymeris biguttatus
De Platymeris biguttatus, in het Engels ‘African assassin bug’, komt oorspronkelijk uit West- en Zuidwest-Afrika. Het insect heeft zich echter over grote delen van de wereld verspreid. Deze wants steekt je met zijn snuit. Hij spuit een gif in zijn prooi dat het vermogen heeft om de inwendige organen van zijn slachtoffer vloeibaar te maken. De Platymeris biguttatus zuigt dan het vloeibare voedsel op en kan lekker lang smullen van zijn prooi. Een steek van de wants is bijzonder pijnlijk en veroorzaakt ernstige irritatie van de wonde.
De geafrikaniseerde honingbij
Deze bijensoort gaf men ook de schrikwekkende benaming ‘killer bee’ vanwege het zeer agressieve gedrag. De geafrikaniseerde honingbij is ontstaan uit kruisingen tussen de Afrikaanse honingbij en verschillende Europese bijensoorten. De soort heeft zich in de jaren vijftig van de vorige eeuw vanuit Brazilië verspreid over Zuid- en Centraal-Amerika, en komt ook voor in de zuidelijke staten van de VS. Wie zich in de nabijheid van een nest waagt, wordt al snel aangevallen door een enorme zwerm geafrikaniseerde honingbijen. Gaan lopen is dan de enige optie, maar de bijen kunnen je over een lange afstand blijven volgen en aanvallen. Sinds de verspreiding van de geafrikaniseerde honingbij stierven er zo’n duizend mensen ten gevolge van bijensteken. Ook paarden en vee worden regelmatig het slachtoffer van deze bijzonder agressieve bijensoort.
Scolopendra gigantea
Deze grote duizendpootsoort leeft in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De reuzenduizendpoot uit het Amazonegebied kan tot 30 centimeter lang worden. Bij een beet van de reuzenduizendpoot spuit het dier een dosis gif in zijn prooi. Over het algemeen is de reuzenduizendpoot niet echt gevaarlijk voor mensen. Toch vond een vierjarig kind in Venezuela de dood na een beet van een reuzenduizendpoot die in een blikje frisdrank was gekropen. Meestal jaagt de reuzenduizendpoot op kleinere dieren zoals hagedissen, kikkers, vleermuizen en dergelijke. Als hij zich bedreigd voelt, aarzelt hij echter niet om ook een mens te bijten.
De tseetseevlieg
Deze vliegensoort komt voor in Afrika. De tseetseevlieg is een grote vlieg die tot 1,5 centimeter lang kan worden. De vlieg heeft een kenmerkende steeksnuit en voedt zich met het bloed van haar prooi. De tseetseevlieg is berucht omwille van het overbrengen van ziekten en parasieten. De gevaarlijkste parasieten die ze overbrengt zijn ongetwijfeld de zogenaamde trypanosomen, die de gevreesde slaapziekte bij mensen veroorzaken. De tseetseevlieg brengt ook ziekten over van dier naar dier en kan zo enorme sterfte veroorzaken onder het vee van de lokale boeren. Dit heeft op zijn beurt dan weer hongersnood onder de plaatselijke bevolking tot gevolg.
De Trekmier
Trekmieren trekken in grote groepen rond en gaan samen op rooftocht. Afrikaanse trekmieren trekken in kolonies van duizenden exemplaren naar de nesten van termieten, die ze gezamenlijk aanvallen. Een beet van één enkele roofmier is over het algemeen niet gevaarlijk, maar roofmieren storten zich in grote groepen op hun prooi. De beten van honderden mieren tegelijk kunnen wel degelijk fataal zijn voor een mens. Onderzoekers stelden vast dat er een grote solidariteit bestaat in een kolonie roofmieren. Trekmieren van de Afrikaanse soort ‘Megaponera analis’ die tijdens een aanval gewond raken, worden door hun collega’s terug naar het nest gebracht om te herstellen.
De mug
Zoemende muggen die je ‘s nachts uit je slaap houden, kunnen bij de meeste mensen niet op veel sympathie rekenen. Iedereen heeft al wel eens een muggenbeet opgelopen, en veel meer dan een zwelling en wat jeuk levert dit meestal niet op. Toch behoren muggen tot de gevaarlijkste insecten op de wereld. Het probleem is niet zozeer dat ze steken en bloed opzuigen, maar wel het feit dat ze hiermee dodelijke ziekten overbrengen. Malaria, gele koorts, chikungunya, de westnijlziekte, dengue, filariasis en het zikavirus worden allemaal overgedragen door muggen. In West-Europa wordt de mug niet echt als gevaarlijk beschouwd voor de mens. In vele Afrikaanse landen is dit wel het geval en worden muggen actief bestreden.
De zadelrups
De zadelrups is de larve van de vlindersoort Acharia Stimulea. De soort komt voor aan de oostkust van de Verenigde Staten. De rups heeft een overwegend groen uiterlijk, met een kenmerkende bruine stip met witte randen in het midden van het lichaam. Deze stip lijkt op een zadel, vandaar de benaming zadelrups (Engels: saddleback caterpillar). Deze opvallende rups bezit haartjes die een irriterend gif afscheiden dat huiduitslag veroorzaakt en bijzonder pijnlijk kan zijn. In sommige gevallen veroorzaakt de aanraking van de zadelrups ook misselijkheid. Velen zijn geneigd om het opvallende kleurrijke diertje eens in hun hand vast te nemen, maar hebben daar later veel spijt van….
Eikenprocessierups
Een insect waar we in Nederland steeds meer last van hebben is de Eikenprocessierups. De rups is behaard en een deel van de beharing bestaat uit zogenaamde brandharen. Deze worden gebruikt ter verdediging tegen vijanden zoals insectenetende zoogdieren. Als de rupsen of het nest waarin ze zich bevinden of bevonden wordt verstoord, worden de microscopisch kleine brandharen afgegeven aan de lucht. Deze kunnen hevig irriterende ontstekingsreacties aan huid en slijmvliezen veroorzaken. Als de haren worden ingeademd kan dit in extreme gevallen zelfs levensbedreigend zijn.