Een vulkaan is soms al genoeg om mensen de stuipen op het lijf te jagen, maar wat dacht je van een supervulkaan? Dit zijn vulkanen die een zogenaamde supereruptie kunnen veroorzaken, met een kracht waarbij duizend kubieke kilometer brokstukken, as en lava worden uitgestoten. De druk in deze vulkanen is enorm, waardoor ze een groot gevaar vormen voor mensen in de omgeving. Wil je meer weten over supervulkanen en ben je benieuwd naar de grootste supervulkanen ter wereld? Je ontdekt het allemaal in deze top tien.
10. La Garita Caldera
In het zuidwesten van de Amerikaanse staat Colorado vind je de supervulkaan La Garita Caldera. Deze vulkaan is ontstaan tijdens de grootste vulkaanuitbarsting ter wereld, waarschijnlijk tussen veertig en achttien miljoen jaar geleden. In die periode vonden er talloze vulkaanuitbarstingen plaats in deze regio in Amerika. Tijdens een ontploffing kwam er zoveel as uit deze vulkaan, dat er hele natuurgebieden ontstonden, zoals de Fish Canyon Tuff. Vandaag de dag wordt La Garita Caldera gelukkig als een dode vulkaan beschouwd, dus omwonenden hoeven zich geen zorgen te maken.
9. Tobameer
Het tobameer is een souvenir dat we hebben overgehouden aan een supervulkaan in het noorden van Sumatra. Hij maakte deel uit van een groot vulkanencomplex, met vier verschillende kraters die samen een front vormden. Ze namen een gebied van 100 bij 30 kilometer in beslag, wat het het grootste vulkanencomplex met vier vulkanen maakt. De laatste uitbarsting vond waarschijnlijk 75.000 jaar geleden plaats. Het was de grootste vulkaanuitbarsting van de laatste 25 miljoen jaar. Door de enorme uitbarsting ontstond er een kuil in de grond, die zich langzaam maar zeker met water vulde. Zo is het Tobameer ontstaan.
8. Cerro Guacha
In het zuidwesten van Bolivia is Cerro Guacha te vinden. Deze supervulkaan maakt deel uit van het Andesgebergte en is ontstaan door het verschuiven van de Nazcaplaat. De aardkorst wordt hier zo sterk vervormd, dat er grote hoeveelheden lava ontstaan. Door de jaren heen hebben hier een aantal enorme erupties plaatsgevonden, waarbij meer dan 1.300 kubieke kilometer aan ignimbriet uit de vulkaan knalde. Deze erupties vonden gelukkig lang geleden plaats, ergens tussen zes en één miljoen jaar geleden. De grootste krater van Cerro Guacha heeft een afmeting van 60 bij 40 kilometer. Dat geeft wel aan hoe enorm deze supervulkaan is.
7. Yellowstonecaldera
De Yellowstonecaldera is te vinden in het beroemde Yellowstone park. Dit nationale park wordt ieder jaar door miljoenen toeristen bezocht en ligt in het westen van de Verenigde Staten. De vulkanische activiteit in Yellowstone is relatief nieuw, met grote uitbarstingen die tussen 2.100.000 en 630.000 jaar plaatsvonden. De activiteit ontstaat doordat Yellowstone boven een zogenaamde hotspot ligt. Hierdoor ontstaat er veel druk, waardoor er uiteindelijk uitbarstingen ontstaan. Al deze uitbarstingen hebben er wel voor gezorgd dat Yellowstone zijn karakteristieke uiterlijk heeft. Dit park bestaat namelijk uit verschillende kraters, kliffen en rotslandschappen.
6. Taupomeer
Ook dit meer is eigenlijk een vulkanische krater. Het Taupomeer ligt op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland en maakt deel uit van een grotere vulkaanzone. De belangrijkste uitbarsting die hier plaatsvond gebeurde 26.500 jaar geleden. Het was de grootste vulkaanuitbarsting uit de geschiedenis van Nieuw-Zeeland, met meer dan 1.170 kubieke kilometer aan verschillende steensoorten die uit de vulkaan kwamen vliegen. Gelukkig is het lang geleden, want een vulkaanuitbarsting van zo’n formaat is zeker geen pretje om mee te maken.
5. Cerro Galán
Deze supervulkaan kun je in het landschap van Argentinië ontdekken. Hij ligt in de provincie Catamarca, in het noorden van het land. Ook deze vulkaan maakt deel uit van het Andesgebergte. Het is een bijzonder exemplaar, want de krater is een van de grootste vulkaankraters die open ligt. Er zijn namelijk ook verschillende kraters die volledig of deels bedekt zijn, bijvoorbeeld door water.
Net als de Cerro Guacha is deze supervulkaan ontstaan door het verschuiven van de Nazcaplaat. De vulkaan is niet meer actief, maar tussen zes en vier miljoen jaar geleden waren er verschillende grote uitbarstingen. Hierbij kwam er gemakkelijk 1.050 kubieke meter rommel vrij.
4. Island Park Caldera
De Island Park Caldera ligt op de grens tussen de Amerikaanse staten Idaho en Wyoming. Het is een van de grootste vulkaankraters ter wereld, met een afmeting van 80 bij 65 kilometer. Uitbarstingen van deze vulkaan hebben verschillende natuurgebieden gecreëerd, zoals de Huckleberry Ridge Tuff die is ontstaan door as dat uit de vulkaan kwam. Deze steenformatie loopt van het zuiden van California tot aan St. Louis. De uitbarsting die hier verantwoordelijk voor was vond ongeveer 2,1 miljoen jaar gelden plaats.
3. Cerro Vilama
De Cerro Vilama is te vinden in de landen Bolivia en Argentinië, waarbij hij de grens tussen de twee landen volgt. De vulkaan maakt deel uit van een van de vier vulkanische zones in het Andesgebergte. Ongeveer 8,5 miljoen jaar geleden vond er een enorme eruptie plaats in deze vulkaan, waarbij er bijna 2.100 kubieke kilometer gesteente vrijkwam. Al deze stenen vormen nu een gigantisch natuurgebied met bijzondere rotsformaties. Wetenschappers denken dat andere rotsformaties ook door deze supervulkaan zijn ontstaan, maar daar zijn ze nog niet zeker van. Hoe dan ook: de Cerro Vilama was zeker geen lieverdje.
2. La Pacana
In het noorden van Chili vind je de supervulkaan La Pacana. Net als veel andere vulkanen op dit lijstje, maakt ook deze vulkaan deel uit van het Andesgebergte. De Nazcaplaat is dus ook verantwoordelijk voor het vormen van deze enorme vulkaan. La Pacana is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de op vier na grootste vulkaanuitbarsting uit de geschiedenis van de mensheid. Hierbij kwam er 3.500 kubieke kilometer aan gesteente vrij. Deze uitbarsting vond waarschijnlijk 4,2 miljoen jaar geleden plaats, met een tweede uitbarsting rond 3,8 miljoen jaar geleden.
1. Pastos Grandes
In Bolivia ontdek je een vulkaankrater die volledig is ingenesteld in het landschap. Dit is de Pastos Grandes. De krater heeft een grootte van 35 bij 40 kilometer, met een diepte van maar liefst 400 meter. Ook deze vulkaan maakt deel uit van het Andesgebergte. In het verleden was de Pastos Grandes verantwoordelijk voor een aantal grote erupties, waarbij gemakkelijk 1.000 kubieke kilometer gesteente vrijkwam. Niet ver van deze vulkaan vonden ook andere uitbarstingen plaats, waardoor het landschap er voor een groot deel bepaald is door de vulkaanuitbarstingen uit het verleden.
Lees ook
- 10 Gevaarlijkste vulkanen ter wereld
- 10 Weetjes over vulkanen
- 10 Beroemdste vulkanen in de wereld
- >10 Beroemde vulkanen in Europa
- 10 Grootste vulkanische uitbarstingen
- Weetjes over Pompeï en de Vesuvius
2 reacties
slechte website zeg
Nee!