Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat gaat zeker op voor Sinterklaas surprises! Hieronder hebben we een aantal leuke ideeën voor je verzameld. Naast ware klassiekers, zoals de drol, zitten er ook heuse gadgets tussen.

10. Mobiele telefoon en iPad

Altijd druk in de weer met een mobiele telefoon of iPad? Jij kent vast ook wel iemand, die in dit profiel past. Hoe leuk is het om deze persoon te verrassen met een zogenaamde ‘mobiele telefoon of iPad surprise’! Belangrijk is wel dat je weet welk merk en dan ook welk type telefoon je moet maken. Dat logo moet natuurlijk terugkomen op de surprise. Natuurlijk kun je het model namaken; hoe groter de uitvoering, hoe gedetailleerder je te werk kunt gaan. Het is ook leuk om een nieuw model mobiele telefoon te maken. Maak je liever een iPad, dan kun je op dezelfde wijze te werk gaan. Let wel, voor beide surprises heb je dunne, platte dozen nodig. Uiteraard zet je een persoonlijke boodschap in de display van de telefoon of iPad.

9. Kraslot

Oh nee… Je moet een surprise maken voor je vader. Die van jou heeft vast ook geen hobby. Je verrast hem vast met een ‘kraslot surprise’. Net als bij de mobiele telefoon en iPad, heb je voor het kraslot een platte doos nodig. Dit impliceert meteen een plat cadeau! Teken op een lichtgekleurd vel papier een aantal vakjes, dat open gekrast moet worden, en plak dit op de doos. Zorg er wel voor dat er drie dezelfde vakjes bijzitten, zodat je vader ook echt iets kan winnen. Wrijf daarna alle vakjes in met een kaars; zo breng je een laagje was aan. Vervolgens beschilder je de vakjes met zwarte verf en kun je – als de verf droog is – het kraslot van passende teksten en plaatjes voorzien.

8. Voetbal

Net als Sinterklaas en pepernoten, horen ook surprises én papier-maché bij elkaar! In jouw familie kun je vast een voetbalfan aanwijzen. Voor deze persoon maak je een ‘voetbal surprise’. Hiervoor heb je de volgende materialen nodig: behangplaksel, kranten, een ballon en verf. Eerst blaas je de ballon op, probeer deze mooi rond te krijgen. Een beetje plakband er omheen wil daarbij wel eens helpen. Vervolgens pak je de ballon in met in het plaksel gedoopte krantenrepen. Als de bal geheel droog is, kun je ‘m heel voorzichtig doormidden zagen. Stop het cadeau erin en plak beide helften weer aan elkaar vast. Tenslotte kun je de voetbal verven.

7. Heksensoep

Heb je nog een rekening te vereffenen met de persoon, voor wie jij een surprise moet maken? Dan schotel je hem of haar dit jaar een pannetje huisgemaakte ‘heksensoep’ voor. Vieze handen verzekerd! Daar komt bij dat je lekker snel klaar bent. Kijk even in de schuur of er nog een oude pan staat, of koop er een bij de kringloop. Geef de pan een verweerd aanzien door er een paar flinke klappen op te geven. Voor een fraai roesteffect, zet je de pan een paar dagen buiten in de nattigheid. Natuurlijk kun je de pan met verf voorzien van heksentekens. Maar het gaat om de inhoud; onderin leg je het goed in plastic verpakte cadeau, bovenop een laag dikke Brinta met brokken ontbijtkoek. Als garnering kun je snoepspinnen gebruiken.

6. Wordfeud

Die mobiele telefoon of iPad verslaafde, speelt vast graag het spel Wordfeud! Hem of haar kun je verrassen met een heuse ‘Wordfeud surprise’. Pak een doos, waarin het cadeau past, en maak deze zwart met verf of papier. Op de bovenzijde schilder je het Wordfeud spel na. Je kunt er ook voor kiezen om het spel op de computer te maken, te printen en dan op de doos te plakken. In het spel kun je woorden verwerken, die van toepassing zijn op de ontvanger. Zo geef je een heel persoonlijke twist aan je surprise.

5. Tennisveld

Is de persoon, voor wie jij een surprise moet maken, gek op tennis? Dan maak je een heus tennisveld, waarop daadwerkelijk wordt gespeeld. Pak een doos, waarin je cadeau past, en pak deze in met wit papier. Teken op de bovenzijde een tennisveld. Nog makkelijker, maak gebruik van een bestaande afbeelding. Plaats twee stokjes, of oude potloodjes, op de positie van de netpalen. Van een stukje sinaasappelnet maak je het tennisnet. Hang dit tussen de paaltjes. Zoek vervolgens de afbeeldingen van twee tennissers, print deze uit en bevestig deze elk aan een kant van het veld. Van geel klei vorm je een balletje, dat je met behulp van een stukje ijzerdraad aan het veld kunt toevoegen. Zo lijkt het net alsof de twee met een potje tennis bezig zijn.

4. Palmboom

Niet iedereen is even sportief. Voor een heel relaxed persoon of iemand die gewoon graag in tropische oorden vertoeft, maak je een ‘palmboom surprise’. Voor de stam, de basis, heb je stevig karton nodig. Kies bij voorkeur bruin. Rol de stam op en plak de weerskanten goed vast. Van groengekleurd A4 papier, maak je de bladeren. Ga uit van een ovale vorm, die je in knipt, om tot het typische palmboomblad te komen. In totaal heb je drie tot vier bladeren nodig. Je kunt deze aan de stam vastnieten. Van klei of bijvoorbeeld playmaïs kun je kokosnoten maken. De cadeautjes leg je onderaan de boom.

3. Meisje in bad

Houdt jouw zus of dochter de badkamer regelmatig uren bezet? Dan is het leuk om voor haar een zogenaamde ‘meisje in bad surprise’ te maken. Als basis, het bad, neem je een kleine schoenendoos. Maak hierin meteen een dubbele bodem, waarin het cadeautje past. Vervolgens vervorm je de doos met papier-maché tot een badkuip. Werk het goed strak af, zodat je het later makkelijk kunt verven. Dat is dan ook de volgende stap. Van restjes karton of ook met papier-maché maak je de kraan en knoppen. Je kunt een oude barbiepop gebruiken om in het bed te leggen. Vergeet niet om een charmant badmutsje op haar hoofd te doen! Voor het badschuim gebruik je bijvoorbeeld de vulling van een oude knuffel. Tenslotte spuit je het bad in met een lekker geurtje.

2. Koffiekop

Koffieleuten opgelet; met een wit plastic emmertje als basis, maak je in een handomdraai een grote ‘kop koffie surprise’. Een echte koffiedrinker zal dit gebaar zeker waarderen. Je gaat als volgt te werk. Haal het handvat van het emmertje af en zet dit aan de zijkant vast met plakband. Zo heb je de vorm van het oor, dat veelal aan een kopje zit, al te pakken. Met papier-maché kun je het kopje nu strak maken. Leg je cadeau onderin de koffiekop en vul dit verder met oude kranten. De bovenste laag wordt gevormd door gebruikte koffiepads. Vergeet niet om het kopje te voorzien van het logo van het favoriete koffiemerk van de persoon, voor wie jij deze surprise maakt.

1. Drol

Je hebt er even op moeten wachten, maar de ‘drol surprise’ voert deze top 10 lijst aan. Voor deze surprise hoef je niet naar de hobbywinkel, maar kun je volstaan met een bezoek aan de supermarkt. Hier koop je ontbijtkoek. Thuis snijd je deze in plakjes. Vervolgens doe je twee plakjes met wat water in een grote kom en ga je kneden. Afhankelijk van het formaat drol, dat je nastreeft, voeg je er steeds plakjes en water aan toe. Het spreekt voor zich dat je de mooiste vormen kunt maken! Vergeet niet om je cadeau erin te stoppen. Het is raadzaam om deze surprise niet te lang voor pakjesavond te maken. De drol is namelijk beperkt houdbaar.