We leven in een wereld vol met spitstechnologie. De evolutie op het gebied van internet, smartphones, digitale fotografie, beeldschermen en spraaktechnologie is nauwelijks bij te houden. We zijn afhankelijk – en zelfs een beetje slaaf geworden – van onze laptops en mobieltjes. Wie kan er tegenwoordig nog een dag zonder wifi?

Al die technologische vooruitgang heeft wel een keerzijde. Je moet voortdurend op de hoogte blijven van hoe je al die spitstechnologie efficiënt gebruikt en wat je moet doen als er eens iets niét werkt. Op dat vlak moet je een beetje op je hoede zijn, want er worden tal van ‘technologiemythes’ de wereld in gestuurd, die de onwetende gebruiker op een verkeerd been zetten. Ook gladde verkopers draaien goedgelovige klanten weleens een rad voor de ogen, om toch maar hun duurste producten aan de man te brengen. Hieronder een lijstje van 10 technologiefabeltjes die in werkelijkheid kant noch wal raken.

10. De prullenbak van je pc leegmaken betekent dat je de inhoud kwijt bent

prullenbak pc

Je kent ongetwijfeld de ‘prullenbak’ op het bureaublad van je pc of laptop waarin de bestanden terechtkomen die je hebt verwijderd. Vrijwel iedereen gaat ervan uit dat, als je die prullenbak ‘leegmaakt’, de bestanden die erin zaten definitief en onherroepelijk verloren zijn. Dat klopt niet helemaal. Bij het ‘leegmaken’ van de prullenbak gaat het besturingssysteem de betrokken files niet fysisch wissen. De namen van bestanden in de prullenbak worden echter wel geschrapt van de bestandenlijst die je computer bijhoudt. In werkelijkheid staan de verwijderde bestanden nog wel op de harde schijf van je pc of laptop, maar het besturingssysteem vindt de namen ervan niet meer terug. Met geavanceerde software is het in de meeste gevallen wel mogelijk om files terug te vinden die uit de prullenbak verwijderd werden. Alleen als de geheugenruimte waarop deze bestanden stonden terug wordt overschreven, zijn de oorspronkelijke files definitief weg.

9. Met meer RAM-geheugen werkt je computer sneller

ram erbij

Dat lijkt misschien zo, maar toch is de werkelijkheid een beetje anders. Meer RAM-geheugen verhoogt de snelheid van je computer op zich niet. De klokfrequentie van je processor wordt niet beïnvloed door het RAM-geheugen. Bijkomende RAM-capaciteit zorgt er echter wel voor dat er meer toepassingen tegelijkertijd op je computer kunnen draaien. Op de achtergrond kan je pc dus met meer lopende applicaties tegelijk bezig zijn. Als je een fervent gamer bent en er draaien tegelijkertijd nog een hoop andere programma’s op je computer, ben je beter af met meer RAM-geheugen. Je computer kan dan immers meer taken tegelijk aan. Als je slechts met een beperkt aantal programma’s werkt op je pc of laptop, merk je weinig verschil in snelheid wanneer je RAM-geheugen bijplaatst.

8. Meer antennestreepjes op je mobieltje betekenen dat je mobieltje beter werkt

antennestreepjes

Je kent ze wel: de antennestreepjes op je mobieltje die een indicatie geven over de sterkte van het gsm-signaal. Betekenen veel streepjes dat je mobieltje beter gaat werken? Niet noodzakelijk! De streepjes geven in feite aan hoe dicht je je bij een gsm-mast bevindt. Hoe meer streepjes, hoe dichter bij de mast en hoe sterker het signaal. Maar dat hoeft niet te betekenen dat een mobieltje dat zich verder van een mast bevindt, slechter gaat presteren dan een mobieltje met een sterk signaal. In werkelijkheid kun je met een mobieltje dat slechts een ‘gemiddelde’ signaalsterkte ontvangt, even goed bellen als met een mobieltje dat veel antennestreepjes toont. Alleen als de gsm-signaalsterkte te zwak wordt, valt de verbinding weg.

7. Je smartphone heel de nacht laten opladen beschadigt de batterij

smartphone opladen slecht

Nee hoor. De batterij van je smartphone wordt ‘intelligent’ opgeladen. Een chip in de batterijbehuizing van je smartphone houdt het laadproces nauwlettend in de gaten. Deze chip zorgt ervoor dat de lithiumaccu van je telefoon niet overladen wordt. Het is in elk geval erg belangrijk om steeds de voorgeschreven originele batterij van je smartphone te gebruiken. Uiteraard heeft de batterij niet het eeuwige leven. Na tientallen keren laden en ontladen gaat de capaciteit van de batterij onvermijdelijk achteruit. Als de smartphone voor heel lange tijd (dagenlang) met de voedingsadapter is verbonden, stijgt de temperatuur van de batterij, wat de levensduur ervan niet ten goede komt.

6. In de buurt van een tankstation kan bellen met je mobieltje tot een explosie leiden

Alweer een hardnekkige mythe, om benzinedamp te doen ontploffen heb je een ontstekingsbron nodig. Dat kan bijvoorbeeld een vonk zijn, die veroorzaakt wordt door een hoge elektrische spanning. Het is inderdaad zo dat een mobieltje een vrij sterk elektromagnetisch signaal gebruikt om te zenden en te ontvangen. Dat sterk signaal gaat echter niet gepaard met elektrische spanningen die zo hoog zijn, dat ze benzinedamp kunnen doen ontsteken. Vergeet niet dat je mobieltje slechts op een lage batterijspanning werkt! Een en ander werd overigens in de praktijk uitgetest in een aflevering van de populaire televisiereeks ‘Mythbusters’. Er werd benzinedamp in een glazen kooi geblazen waarin een mobieltje lag. De programmamakers belden herhaaldelijk naar het mobieltje, maar slaagden er niet in om de boel de lucht te doen invliegen. Wat wel gevaarlijk is bij het tanken van je auto, is statische elektriciteit die een vonk veroorzaakt wanneer je het tankpistool vastgrijpt.
Het is overigens gewoon verboden om te bellen bij een tankstation, dus ondanks dat je auto niet zal ontploffen, gewoon niet doen en concentreren op het tanken!

5. Je schiet betere foto’s met een camera die meer megapixels bezit

meer megapixels is beter

Ook dat is niet noodzakelijk waar. Er komt heel wat kijken bij het schieten van een goede foto. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de lens, de diafragma-instelling, de belichting en de compositie. Een camera met een lager aantal megapixels kan, in handen van een goede fotograaf, een beter plaatje opleveren dan een camera met een hogere resolutie. De beeldsensor van een camera met een groot aantal megapixels heeft minder plaats beschikbaar per pixel, en daarom moet zowel de kwaliteit van de sensor als van de lens optimaal zijn om een perfect plaatje te schieten. Er zijn gevallen bekend van fabrikanten die in hun nieuwste cameramodel juist een sensor plaatsten met een wat kleiner aantal megapixels, om toch betere resultaten te bekomen.

4. De röntgenscanners in een luchthaven zijn schadelijk voor je gezondheid en voor je toestellen

röntgenscanners

Onzin. De scanners in een luchthaven gebruiken een zeer lage dosis röntgenstraling, die niet schadelijk is voor je lichaam en waardoor je laptop, camera of smartphone niet defect raken. Je mag natuurlijk nooit te lang blootstaan aan sterke röntgenstraling, maar in een luchthavenscanner krijg je slechts gedurende heel korte tijd te maken met een heel laag stralingsniveau. De meeste röntgenstraling van zo’n scanner gaat zelfs helemaal niet door je lichaam, maar wordt gereflecteerd. Wist je overigens dat je tijdens een (lange) vliegtuigreis een hogere dosis straling oploopt ten gevolge van kosmische straling dan door de röntgenstraling van luchthavenscanners?

3. Apps sluiten op je smartphone vermindert het batterijverbruik

apps sluiten

Dat is een hardnekkige mythe die helemaal niet strookt met de waarheid. Op het eerste gezicht zou je denken dat hoe minder apps ‘openstaan’ op je smartphone, hoe lager het batterijverbruik is. Hoe minder apps er openstaan, hoe vaker je echter een app opnieuw moet openen. Het is precies door het starten van een app dat de smartphone veel stroom vraagt van je batterij. De levensduur van je batterij verkort hierdoor. Zowel Google als Apple bevestigen dat het beter is om apps in een ‘pauzetoestand’ te plaatsen dan ze herhaaldelijk te sluiten en nadien weer te openen.

2. De resolutie van een afbeelding verlagen maakt het bestand kleiner

resolutie lager

Het gebeurt vaak dat een digitale foto kleiner moet gemaakt worden omdat hij anders te veel geheugen in beslag neemt op een website of in een e-mail. Veel mensen denken dat het verlagen van de resolutie van de foto ook de bestandsgrootte verkleint. Dat klopt echter niet. De bestandsgrootte van een digitale foto hangt af van de afmetingen van de pixels. Het veranderen van de resolutie wijzigt niet het totale aantal pixels van een foto en de bestandsgrootte blijft dus gelijk. Enkel en alleen door de afmetingen van een pixel te verkleinen, kun je ook de bestandsgrootte verlagen. Test het zelf maar eens uit met Photoshop….

1. Led-schermen en lcd-schermen zijn totaal verschillend qua technologie

led of lcd

Alweer een misverstand. Tal van mensen denken dat in de moderne led-televisieschermen een totaal andere technologie wordt toegepast dan in de traditionele lcd-televisieschermen. De basistechnologie van beide is echter dezelfde. Beide soorten schermen gebruiken een lcd: een liquid crystal display.
Zo’n lcd is opgebouwd uit twee lagen glas waartussen zich vloeibare kristallen bevinden. Het grote onderscheid tussen een traditioneel lcd-scherm en een ledscherm zit ‘m in de achtergrondverlichting, het zogenaamde ‘backlight’. Bij een klassiek lcd-scherm gebruikt men als backlight een speciale fluorescentielamp, een zogeheten ‘cold cathode fluorescent lamp’ of CCFL. Dit is een gasontladingslamp met een hoog rendement en geringe warmteontwikkeling. Bij een ledscherm worden, zoals de benaming al aangeeft, leds gebruikt als achtergrondverlichting. Leds verbruiken minder elektrische energie dan fluorescentielampen en bezitten dus een hoger rendement. De elektronica om de leds aan te sturen is echter ingewikkelder en duurder in vergelijking met lcd-schermen. De beeldkwaliteit van een ledscherm is niet noodzakelijk beter dan dit van een lcd-scherm, maar een led-tv is wel een stuk energiezuiniger dan een vergelijkbare lcd-tv.