De Amerikaanse filmregisseur Tim Burton heeft een heel eigen stijl. Hij maakt graag fantasierijke films die tegen horror aanzitten, maar altijd een humoristische inslag kennen. Zijn jarenlage samenwerking met componist Danny Elfman en acteur Johnny Depp zorgen voor een echte Burton-stijl. Wat zijn de tien beste films uit de macabere wereld van Tim Burton?

10. Batman Returns

Batman-Returns

Na het overdonderende succes van Tim Burtons Batman kon een vervolg niet uitblijven. Eigenlijk wilde Burton geen vervolg maken, maar hij kreeg meer artistieke vrijheid waardoor de film beter in zijn bizarre wereldbeeld past. Batman Returns (1992) zou duurder zijn en minder opbrengen maar is zeer vermakelijk, vooral dankzij het personage van Catwoman, gespeeld door Michelle Pfeiffer.

9. Charlie and the Chocolate Factory

Charlie and the Chocolate Factory

Een van Roald Dahls meest geliefde boeken was als eerder verfilmd, maar met de vooruitgang in speciale effecten leek een nieuwe versie een goed idee. Burton koos voor de rol van excentrieke snoepmaker Willy Wonka meteen Johnny Depp uit. Burton mocht met een groot budget flink uitpakken en wist hierdoor zo weinig mogelijk digitale effecten te gebruiken. Je kunt de chocoladefabriek bijna proeven.

8. Big Fish

big fish

Big Fish is waarschijnlijk Burtons meest persoonlijke film aangezien hij zijn ouders net had verloren. Vaak zijn ouders in zijn films tirannen die hun gevoelige kinderen dwarszitten. Big Fish gaat voornamelijk over Edward Bloom, die het op zijn sterfbed goed wil maken met zijn zoon Will. Edward vertelt zijn zoon allemaal vreemde verhalen over avonturen die hij heeft gemaakt. Zijn zoon vindt hem eigenlijk maar een vervelende fantast. Will gaat vervolgens op onderzoek uit en komt er achter dat feit en fictie op vreemde wijze door elkaar lopen.

7. Big Eyes

Big Eyes

Burtons meest recente film gaat over het bizarre, waargebeurde verhaal van de verlegen schilderes Margaret Keane. Als alleenstaande moeder schildert zij portretten van mensen met hele grote ogen. Op een dag ontmoet ze een andere kunstenaar met een rappe tong. Deze Walter weet de schilderijen aan de man te brengen. Ze trouwen met elkaar en langzaamaan groeit haar werk uit tot een rage die ze grote rijkdom brengt. Een probleem: Walter heeft gezegd dat hij de schilder is. Margaret schikt zich in haar rol en zal jarenlang grote ogen schilderen terwijl haar man met de eer strijkt.

6. Ed Wood

Ed-Wood

Ed Wood is een biografische film over de gelijknamige cultregisseur die jarenlang bekend stond als de slechtste filmer aller tijden. Burton is het hier duidelijk niet mee eens en zet Wood (Johnny Depp) neer als een enthousiaste kunstenaar die met beperkte middelen zijn fantasie probeert te vertalen naar het witte doek. Daarbij krijgt hij hulp van zijn idool, de aan lager wal geraakte acteur Bela Lugosi. De film was commercieel een mislukking maar Burton kreeg waarschijnlijk de beste kritieken uit zijn carrière.

5. Sleepy Hollow

Sleepy Hollow

Burtons versie van de legende van Sleepy Hollow kent van zijn films de meeste raakvlakken met het horrorgenre. De innovatieve politieman Ichabod Chrane krijgt de opdracht om een serie mysterieuze moorden te onderzoeken rond het dorpje Sleepy Hollow. Deze gesloten gemeenschap van Nederlandse immigranten wordt geplaagd door een ruiter zonder hoofd die zijn slachtoffer genadeloos achtervolgt en vervolgens het hoofd afhakt. Burton probeerde weer zo weinig mogelijk digitale effecten te gebruiken waardoor de film een heerlijk ouderwetse sfeer uitademt.

4. Edward Scissorhands

Edward-Scissorhands

Dit moderne sprookje zou de eerste samenwerking met Johnny Depp zijn, die de titelrol voor zijn rekening nam. Edward Scissorhands is een uiterst gestileerde film vol opvallende kleuren wat bijdraagt aan de dromerige sfeer. Op een dag vindt een vrouw in een ruïne een jongen met scharen in plaats van handen. Ze besluit om de jonge te adopteren. In eerste instantie trekt hij veel bekijks en dankzij zijn fabuleuze kniptechniek wordt hij zelfs populair. Maar niet iedereen is gecharmeerd van de rare snuiter en al snel keert de buurt zich tegen de vreemdeling.

3. Batman

Batman

Warner Brothers nam een risico door de redelijk onbekende Tim Burton uit te kiezen als regisseur voor de eerste Batman film. Bovendien werd Michael Keaton, destijds vooral bekend om zijn komische rollen, verkozen tot Batman, wat veel fans niet zagen zitten. De gok pakte zeer gunstig uit want Batman zou een van de grootste kaskrakers uit de filmgeschiedenis worden. Met name in de Verenigde Staten groeide de film uit tot een rage. Burton zorgde er voor dat Gotham City een eigen sfeer uitstraalde. De rest werd overgelaten aan Jack Nicholson die zich compleet uitleefde in de rol van The Joker.

2. Mars Attacks!

Mars Attacks

Mars Attacks! is Burtons ode aan sciencefiction b-films uit zijn jeugd. De aarde krijgt te maken met een invasie door buitenaardse wezens. Al snel laten deze wezens blijken dat ze geen vreedzame bedoelingen hebben. Ze hebben snode plannen om de Amerikaanse president (Jack Nicholson) uit de weg te ruimen. Een groep overlevenden vindt elkaar op het platteland en ontdekt een vreemde manier om de schijnbaar onoverwinnelijke Marsbewoners te verslaan. Mars Attacks! is een zwarte komedie waarmee Burton flink wat maatschappijkritiek geeft.

1. Beetlejuice

Beetlejuice

Beetlejuice (1988) is nog steeds de ultieme Tim Burton film. Hier combineert hij voor het eerst alle elementen die zijn karakteristieke stijl zouden vormen. De muziek van Danny Elfman, de visuele grappen, de problemen van de buitenstaander en een flinke dosis fantasie zorgen voor een unieke film. Het vrolijke echtpaar Maitland heeft een prachtig huis op het platteland gekocht. Op een dag komen de Maitlands er echter achter dat ze zijn overleden. Het leven na de dood roept veel vraagtekens op en tot overmaat van ramp trekt een nieuwe familie in hun huis. Alleen de ongelukkige dochter is geïnteresseerd in de spoken. De Maitlands vinden haar sympathiek maar zien vol afgrijzen hoe haar ouders het huis willen verbouwen. Tijd om ze de stuipen op het lijf te jagen. Alleen zijn de Maitlands veel te braaf om eng te zijn, dus roepen ze de hulp in van een professional, de uiterst onbetrouwbare demon Beetleguise (Michael Keaton). Hij gooit zijn complete trukendoos open en gaat daarmee misschien iets te ver.