Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderwerp, ook op kantoor. Een duurzaam kantoor is niet alleen beter voor onze wereld, maar verlaagt ook je energiekosten en zorgt vaak voor een fijnere omgeving. Wil je je kantoor verduurzamen en weet je niet waar je moet beginnen? Ontdek hier de top 10 tips om het kantoor te verduurzamen.

10. Koop zuinigere apparatuur

zuinige apparatuur

Op een gemiddeld kantoor vind je talloze apparaten, van computers tot vaatwassers en handdrogers. Een makkelijke manier om je kantoor te verduurzamen, is door energiezuinige versies van deze apparaten te kopen. Het is niet nodig om meteen al je apparaten te vervangen, maar kies voor energiezuinige opties wanneer een apparaat aan vervanging toe is. Dat maakt deze investering ook makkelijker te financieren.

9. Gebruik herbruikbare producten

herbruikbare producten

Er wordt heel wat weggegooid op een kantoor. Denk alleen al aan de vele plastic of kartonnen bekers die in een mum van tijd weer in de prullenbak belanden. Denk aan het milieu en verruil wegwerpbekers voor mokken die je keer op keer kunt hergebruiken. Dat geldt ook voor alle borden en het bestek in de kantine. Dit is op de lange termijn ook voordeliger, want je hoeft slechts één keer servies aan te schaffen.

8. Kies voor ledverlichting

ledverlichting

De vele lampen op kantoor verbruiken heel wat energie. Je kunt je energierekening aanzienlijk verlagen door je normale lampen te vervangen voor ledlampen. Dat kan in iedere situatie, wat voor verlichting je ook hebt. Plaats bijvoorbeeld led panelen in je systeemplafond of verlicht de buitenkant van het kantoor met sfeervolle ledlampen. Deze lampen verbruiken minder energie en gaan ook nog eens een stuk langer mee, waardoor je altijd verzekerd bent van goede verlichting op kantoor.

7. Scheid je afval

afvalscheiden

Een makkelijke en vaak gratis manier om je kantoor te verduurzamen, is door afval te gaan scheiden. Zorg ervoor dat medewerkers precies weten waar ze papier, plastic en restafval weg kunnen gooien. Door al het afval te scheiden, kan het makkelijker gerecycled worden. Zo eindigen er hopelijk een stuk minder spullen op een vuilnisbelt. Je draagt dus je steentje bij voor een schonere wereld.

6. Gebruik duurzame schoonmaakmiddelen

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar de meeste schoonmaakmiddelen bevatten allerlei schadelijke chemicaliën. Deze chemicaliën komen uiteindelijk terecht in het water, wat niet goed is voor het milieu. Tegelijkertijd kan niet iedereen tegen de geur of stoffen in deze chemische producten. Daarom is het altijd slim om over te stappen op milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Deze zijn mild, niet schadelijk voor de natuur en hoeven bovendien niet duur te zijn.

5. Serveer duurzaam eten en drinken

Een kop koffie aanbieden aan gasten of kroketten serveren in de kantine? Denk goed na over wat je allemaal aanbiedt op kantoor. Zo kan het al duurzamer zijn om over te stappen op biologische thee of fair trade koffie. Je kunt de lunch verduurzamen door voornamelijk vegetarische en biologische producten aan te bieden, eventueel van een boer uit de directe omgeving.

4. Doe de lichten uit

lampen uit

Zelfs wanneer je investeert in duurzame ledverlichting is het goed om de lichten op tijd uit te doen. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken. Geef degene die het langste op kantoor blijft de taak om alle lampen uit te doen of maak gebruik van een timersysteem. De lichten springen dan op vooraf ingestelde momenten aan of uit. Zo voorkomen je dat de lampen branden terwijl er niemand op kantoor is.

3. Gebruik minder papier

Deze duurzame maatregel is niet heel moeilijk, aangezien we steeds meer digitaal werken. Denk goed na wat er daadwerkelijk geprint moet worden en welke documenten je gemakkelijk digitaal kunt delen. Ook folders en brochures kun je gemakkelijk mailen en hoef je dus niet meer op de post te doen. Vind je het belangrijk om wel visitekaartjes of flyers bij de hand te hebben? Laat deze dan drukken op duurzaam, gerecycled papier.

2. Stap over op duurzame energie

duurzame energie

Het is onvermijdelijk dat er veel energie wordt verbruikt op kantoor, maar je kunt wel kritisch kijken naar wat voor energie je verbruikt. Sluit een contract af bij een duurzaam energiebedrijf zodat je altijd van groene energie bent voorzien. Je kunt dit ook doortrekken door zonnepanelen op je kantoorpand te laten plaatsen. Zo genereer je je eigen energie en weet je zeker dat je altijd groene energie gebruikt.

1. Stimuleer duurzaam reizen

duurzaam reizen

Alle medewerkers op kantoor moeten natuurlijk ook op kantoor zien te komen. Stimuleer duurzamere opties, zoals fietsen of reizen met het openbaar vervoer. Zelfs carpoolen kan al een goede manier zijn om het kantoorleven net wat duurzamer te maken. Zorg voor goede regelingen en maak het medewerkers zo makkelijk mogelijk om hun auto te laten staan, zodat ook de reis van en naar kantoor zo duurzaam mogelijk is.