Word je ook gek van een batterij die te snel leegloopt? Met deze 10 slimme tips haal je het maximale uit je smartphonebatterij. Lees verder en ontdek hoe je je telefoon langer aan de praat houdt zonder voortdurend op te laden!
1. Verminder de schermhelderheid
Het scherm is de grootste energievreter van je smartphone. Door de helderheid te verlagen, kun je aanzienlijk op batterij besparen. Je kunt ook de automatische helderheidsinstelling inschakelen, zodat je scherm zich aanpast aan het omgevingslicht.
2. Gebruik de energiebesparingsmodus
Moderne smartphones, zoals de iPhone 15 van Ben, hebben een ingebouwde energiebesparingsmodus. Deze functie beperkt achtergrondactiviteiten, vermindert visuele effecten en optimaliseert het systeem om energie te besparen. Schakel deze modus in wanneer je weet dat je langere tijd zonder oplader zit.
3. Schakel onnodige functies uit
Bluetooth, GPS en Wi-Fi verbruiken allemaal batterij, zelfs als je ze niet actief gebruikt. Schakel deze functies uit wanneer je ze niet nodig hebt. Hetzelfde geldt voor NFC en mobiele data als je verbonden bent met Wi-Fi.
4. Beperk apps die op de ‘achtergrond’ werken
Apps die op de achtergrond blijven draaien en gegevens verversen, kunnen je batterij leegtrekken. Ga naar je instellingen en beperk welke apps op de achtergrond mogen verversen. Dit is niet alleen goed voor je batterij, maar ook voor je dataverbruik.
5. Update je software regelmatig
Software-updates bevatten vaak optimalisaties voor batterijgebruik. Zorg ervoor dat je je smartphone up-to-date houdt met de nieuwste software. Dit geldt zowel voor het besturingssysteem als voor de apps die je gebruikt.
6. Gebruik donkere modus
Als je smartphone een OLED-scherm heeft, zoals de iPhone 15, kan het gebruik van de donkere modus daadwerkelijk batterij besparen. OLED-schermen verbruiken minder energie bij het weergeven van zwarte pixels, waardoor de donkere modus een effectieve manier is om energie te besparen.
7. Vermijd extreme temperaturen
Batterijen presteren het beste bij kamertemperatuur. Blootstelling aan extreme hitte of kou kan de batterijduur negatief beïnvloeden. Laat je telefoon niet in de volle zon liggen en stel hem niet bloot aan zeer lage temperaturen.
8. Schakel vibratie uit
Hoewel het handig kan zijn om je telefoon te voelen trillen bij meldingen, kost dit meer energie dan een standaard beltoon. Overweeg om vibraties uit te schakelen of te minimaliseren om batterij te besparen.
9. Beperk pushmeldingen
Elke keer dat je telefoon een pushmelding ontvangt, licht het scherm op en verbruikt het energie. Door meldingen uit te schakelen voor apps die niet essentieel zijn, bespaar je niet alleen batterij, maar verminder je ook afleidingen.
Minder constante prikkels kunnen je helpen je beter te concentreren en verminderen stress, wat positief is voor je mentale gezondheid. Ga door je instellingen en bepaal welke meldingen echt belangrijk voor je zijn.
10. Kalibreer je batterij regelmatig
Het kan nuttig zijn om je batterij eens in de zoveel tijd te kalibreren. Dit doe je door je telefoon volledig te laten leeglopen en daarna in één keer volledig op te laden zonder onderbrekingen. Dit helpt het batterijmanagementsysteem om accurater te zijn in het rapporteren van het batterijniveau.
Bonus: Investeer in een draagbare oplader
Ondanks alle tips kan het gebeuren dat je batterij het niet de hele dag volhoudt. Een draagbare oplader kan dan uitkomst bieden. Ze zijn compact en gemakkelijk mee te nemen, zodat je altijd een backup hebt.