Het is natuurlijk ontzettend gezellig om een avondje te gaan drinken, maar de volgende dag komt er een vervelende verrassing: een kater. Je voelt je beroerd, hebt hoofdpijn en wilt het liefste de hele dag in bed liggen. Wil jij kunnen genieten van een paar drankjes, zonder je zorgen te maken over een kater? Lees dan deze top 10 tips voor een mildere kater.

10. Drink lichtgekleurde dranken

lichtgekleurde dranken
Houd je van wat sterke drank op zijn tijd? Dan is het aan te raden om alleen heldere en lichtgekleurde dranken te drinken. Denk hierbij aan gin en wodka, in plaats van whiskey en rum. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je minder snel een kater krijgt wanneer je alleen deze lichte dranken drinkt. Dat heeft alles te maken met de manier waarop de dranken worden gemaakt. Wodka en gin zijn namelijk gedestilleerd. Tijdens dit proces worden er bepaalde stoffen uit de drank gehaald die normaal gesproken voor een zware kater zorgen.

9. Geen bubbels

geen bubbles
Het is natuurlijk ontzettend feestelijk om een glas champagne te drinken tijdens een avondje uit. Toch is het beter om dit soort bubbelende drankjes links te laten liggen. Ze zorgen er namelijk voor dat de hoeveelheid alcohol in je lichaam veel sneller stijgt. Dat heeft alles te maken met het koolzuur dat in deze dranken zit. Dit gas zorgt ervoor dat de opening tussen je maag en dunne darm zich wat meer ontspant. Hierdoor komt de alcohol sneller in je darmen, waardoor het ook sneller wordt opgenomen door je lichaam.

8. Mix alcohol niet met light-dranken

niet met light dranken mixen
Je denkt misschien dat je gezond bezig bent wanneer je jouw sterke drank mixt met cola-light. Toch is dit niet de beste tactiek wanneer je een kater wilt voorkomen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je je minder snel ziek voelt wanneer je alcohol mixt met suikerhoudende dranken. De suiker zorgt ervoor dat je maag aan de slag moet en langer bezig is om de drank te verwerken. Hierdoor duurt het ook langer voordat de alcohol je darmen bereikt, waardoor het alcoholniveau in je lichaam minder snel stijgt.

7. Drink veel water

drink veel water

Het is een van de oudste en simpelste trucs om een kater tegen te gaan: drink voldoende water. Een kater wordt voor een groot deel veroorzaakt door een gebrek aan vocht in je lichaam. Alcohol verstoort namelijk de aanmaak van vasopressine, een hormoon dat verantwoordelijk is voor het waterpeil in je lichaam. Hierdoor verlies je meer vocht wanneer je alcohol drinkt, waardoor je de volgende ochtend hoofdpijn hebt. Houd je lichaam dus gezond door na ieder drankje een glas water te drinken. Zo voorkom je een hoop ellende.

6. Eet snacks met proteïnen

veel proteinen

Na een aantal drankjes krijg je natuurlijk ook honger. Dat is helemaal niet verkeerd, want je voorkomt een kater door op tijd iets te eten. Het is het beste om voor snacks met veel proteïnen te gaan. het duurt namelijk langer voordat je lichaam deze verwerkt heeft. Hierdoor heb je langer een vol gevoel, maar kan je ook langer drinken zonder last te krijgen van een kater. Borrelhapjes met vlees, kaas en noten zijn allemaal goede keuzes. Het loont ook om vooraf een maaltijd te eten met voldoende proteïnen.

5. Laat die sigaret links liggen

sigaret
Voor sommige mensen gaan alcohol en sigaretten hand in hand, maar dit is de beste manier om een kater te veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van alcohol en nicotine ervoor zorgt dat je van beide meer gaat gebruiken. Alcohol zorgt ervoor dat je sigaretten beter smaken, terwijl sigaretten ervoor zorgen dat je meer gaat drinken. Bovendien zorgt nicotine ervoor dat je minder snel de effecten van alcohol voelt, waardoor je meer gaat drinken om je aangeschoten te voelen. De volgende dag betaal je de prijs in de vorm van een enorme kater.

4. Ga de volgende dag niet opnieuw drinken

niet weer drinken
Wanneer het over katers gaat, hoor je al snel dat alcohol een magisch middel is tegen het gevoel van een kater. Dit is een mythe en dus zeker niet waar. Uit onderzoeken bleek dat mensen die alcohol dronken terwijl ze een kater hadden zich niet beter gingen voelen. Onderzoekers merkten wel dat deze methode zorgde voor een verlaagde bloeddruk en een lagere hartslag.

3. Eet Japanse krenten

japanse krenten

Mensen zijn al sinds jaar en dag op zoek naar manieren om een kater te bestrijden. Een van deze eeuwenoude methoden lijkt nu een goede manier te zijn om de symptomen van een kater sneller te laten verdwijnen. Hiervoor moet je de krenten van een Japanse krentenboom eten (Hovenia dulcis). Je zal je niet meteen beter gaan voelen, maar uit onderzoek blijkt dat bestaande klachten veel sneller verdwijnen wanneer je dit natuurlijke middel inneemt. De ontstekingswaarden in je lichaam dalen door de vrucht, waardoor dit middel ook voor andere medische doeleinden wordt gebruikt.

2. Zoek naar meerdere oplossingen

meerdere oplossingen
Er is helaas niet één wondermiddel dat alle symptomen van een kater laat verdwijnen. Daarom is het aan te raden om verschillende technieken te gebruiken, zodat je jouw kater zo mild mogelijk maakt. Begin al door goed te eten en voldoende water te drinken, maar zorg dat je de volgende dag ook verschillende middeltjes bij de hand hebt. Zo helpt het extract van rode ginseng tegen misselijkheid en is Koreaans perensap een goede manier om je lichaam wat verder te hydrateren.

1. Ga lekker dansen

dansen tegen kater
Wanneer je al meerdere drankjes ophebt, is dat het beste moment om richting de dansvloer te gaan. Dat heeft talloze voordelen. Zo zorgt alcohol ervoor dat je een korte energieboost krijgt die je het beste kwijtraakt terwijl je danst. Daarnaast zorgt het dansen ervoor dat je niet het ene na het andere shotje wegwerkt. De belangrijkste reden om helemaal los te gaan: dansen zorgt ervoor dat je metabolisme versnelt. Zo is je lichaam in staat om alle alcohol sneller weg te werken, waardoor er uiteindelijk minder alcohol in je lijf zit. Zo word je de volgende ochtend een stuk frisser wakker.