Top 10 Topscorers Eredivisie aller tijden

De Eredivisie voetbal ging in het seizoen 1956/1957 van start. Sindsdien hebben legendarische goalgetters honderden doelpunten gescoord. Zoveel dat de top-10 vrijwel zeker voor altijd vaststaat. Of kan Dirk Kuijt (122 doelpunten) daar nog verandering in brengen? Wat zijn de tien topscorers van de Eredivisie?

10. Cor van der Gijp

Cor van der Gijp
foto: Anefo/ wikicommons

Cor van der Gijp speelde in de beginjaren van de Eredivisie voor Feyenoord en Blauw-Wit. Hij scoorde in totaal 162 doelpunten in competitieverband wat hem tot de meest productieve Feyenoordspeler uit de professionele periode maakt.

9. Leo van Veen

Leo van Veen
foto: Suyk, Koen / Anefo – Nationaal Archief

Leo van Veen lijkt een verrassende naam in deze lijst. In de nadagen van zijn carrière speelde hij bij Ajax namelijk een seizoen als libero. Maar Mister Utrecht was lange tijd een aanvaller die in totaal 175 keer doel trof in competitieverband. De meeste daarvan voor F.C. Utrecht waar hij furore maakte en na een aantal avonturen weer bij terugkeerde. Met 146 doelpunten is hij ook clubtopscoorder van de club.

8. Sjaak Swart

Mister Ajax heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij zijn complete carrière bij de Amsterdamse club speelde. In zijn zeventien seizoenen maakte hij de opkomst van Ajax tot meest succesvolle club van Nederland mee. Swart was een rechtsbuiten met gevoel voor show die regelmatig scoorde maar nooit meer dan 22 doelpunten in een seizoen scoorde (1959/1960). Toch kwam Swart in 463 competitiewedstrijden tot een totaal van 175 wat hem de derde productiefste speler uit de geschiedenis van Ajax maakt.

7. Peter Houtman

Na vier succesvolle seizoenen bij F.C. Groningen werd Peter Houtman in 1982 door Feyenoord gekocht, de club waar hij de jeugdopleiding had doorlopen. Feyenoord werd onder leiding van Johan Cruijff kampioen en de kopsterke Houtman maakte gretig gebruik van de soepele toevoer door dertig keer te scoren. Dat aantal zou hij nooit meer benaderen maar met 16 seizoenen bij clubs als Excelsior, F.C. Den Haag en Sparta kwam de huidige stadionspeaker van De Kuip tot een zeer respectabele 178 doelpunten.

6. Henk Groot

Henk Groot
foto: Hans Steinmeier / Anefo

Er zijn spelers die zowel voor Ajax als Feyenoord speelden. Maar alleen Henk Groot en Arnold Scholten hebben eerst in Amsterdam gespeeld, dan in Rotterdam om vervolgens weer terug te keren naar Amsterdam. In tien seizoenen werd Groot vijf keer kampioen. Dat betekent dat hij per seizoen zeer productief was om in zijn carrière tot een totaal van 194 doelpunten te komen. Zijn beste seizoen was 1960/1961 toen hij 41 doelpunten maakte, nog steeds een clubrecord.

5. Tonny van der Linden

Tonny van der Linden
foto: Wim van Rossem / Anefo

De Utrechtse club DOS (Door Oefening Sterk) bestaat niet meer. In 1970 fuseerde de club tot F.C. Utrecht. In 1958 werd de club landskampioen en een belangrijke rol werd daarbij gespeeld door aanvaller Tonny van der Linden die in de beslissende wedstrijd het winnende doelpunt scoorde. Hij speelde in totaal twaalf seizoenen voor DOS waarin hij 204 keer tot scoren kwam. Ook scoorde Van der Linden op 2 september 1956 het eerste Eredivisiedoelpunt aller tijden

4. Kees Kist

Kees Kist
foto: Anefo

Kees Kist was een veel scorende aanvaller die vooral bekend stond om zijn keiharde schot. Kist speelde het grootste deel van zijn carrière bij AZ’67 (323 wedstrijden). De club was steevast in de top van de Eredivisie te vinden en in het seizoen 1980-1981 viel alles op zijn plek. AZ’67 won met overmacht de dubbel, onder andere dankzij de makkelijk scorende voorhoede waarin Kist samenwerkte met Pier Tol en Kurt Welzl. Kist won in 1979 als eerste Nederlandse speler de Gouden Schoen door in dat seizoen 34 doelpunten te scoren. Na een avontuur in Frankrijk keerde Kist terug in de Eredivisie waardoor hij tot een totaal van 212 doelpunten kwam.

3. Johan Cruijff

Johan-Cruijff1
foto: Ron Kroon (ANEFO)

De beste Nederlandse voetballer aller tijden groeide op in de buurt van het Ajax-stadion. Hij scoorde bij zijn debuut voor Ajax in 1964 meteen. Nieuwe trainer Rinus Michels was een tijd sceptisch over de tengere Cruijff, totdat deze in de spits zijn draai vond. Cruijff zou uitgroeien tot de spil van het legendarische Ajax-elftal dat drie keer op rij de Europacup I won. Zijn meest productieve seizoen kende hij in 1966/1967 toe Cruijff 33 keer scoorde. Na een reeks buitenlandse clubs keerde Cruijff in 1981 verrassend terug bij Ajax dat prompt twee keer achter elkaar kampioen werd. Nog verrassender was de daaropvolgende overstap naar rivaal Feyenoord waar Cruijff zijn laatste seizoen speelde en ook het kampioenschap mee veroverde. In totaal scoorde Cruijff 215 doelpunten in de Eredivisie.

2. Ruud Geels

Ruud Geels
foto: Hans Peters / Anefo

Ruud Geel was een zeer fanatieke centrumspits die befaamd was om zijn sprongkracht. Hierdoor kon hij talloze doelpunten met het hoofd scoren. Vanaf 1964 begon Geels met zijn loopbaan waarbij hij in Nederland speelde voor Telstar, Feyenoord, Go Ahead Eagles, Ajax, Sparta, PSV en NAC. Bij Ajax werd Geels vier keer achter elkaar topscoorder van de Eredivisie. Op 1 november 1975 won Ajax met 6-0 van Feyenoord onder andere dankzij vijf doelpunten van Geels. In totaal werd Geels vijf keer topscoorder van de Eredivisie. 265 doelpunten zijn hiervan het logische gevolg.

1. Willy van der Kuijlen

Willy van der Kuijlen
foto: Anefo

Mister PSV verdiende deze eretitel vanwege zijn trouwe dienst bij de Eindhovense club waar hij, steevast als aanvoerder, 528 wedstrijden voor speelde. Alleen zijn laatste seizoen kwam hij uit voor een andere club (MVV). Van der Kuijlen had als aanvaller een grillige carrière maar zou een belangrijke rol spelen in het PSV-elftal dat in de jaren zeventig drie keer kampioen werd. Samen met de Zweed Ralf Edström vormde hij een ijzersterk aanvalsduo. Van de Kuijlen was tweebenig en kon met zijn verraderlijke schot keepers op elk moment verschalken. Hij werd in drie seizoenen topscoorder van de Eredivisie. Zeventien seizoenen achter elkaar in de Eredivisie veel scoren levert natuurlijk een mooie totaalscore op. Zijn totaal van 311 doelpunten maakt hem met gemak de meest scorende voetballer uit de geschiedenis van het betaalde voetbal. Een prestatie die waarschijnlijk nooit meer zal worden geëvenaard.

    1. Anoniem juli 22, 2017
    2. Anoniem mei 24, 2018
    3. Anoniem juni 13, 2019
    4. Anoniem december 30, 2019

    Jouw Reactie?