Vanaf 2015 staat China bekend om de hoge transferbedragen die ze over hebben voor spelers uit de Europese competities. Door de hoge salarissen is het voor de sporter een ultieme kans om zich financieel onafhankelijk te spelen. Onderstaande spelers kozen voor een overstap naar China en de clubs tastten daarvoor diep in de buidel.

10. Odion Ighalo – 23.3 miljoen

Odion Ighalo

Franziska/flickr/CC BY 2.0

16/17 Watford -> Changchun Yatai

De Nigeriaan Ighalo haalde afgelopen januari op de allerlaatste dag van de winterse transferwindow het nieuws door een verrassende terugkeer naar Europa. Manchester United koos er voor om de spits te huren van Shanghai Greenland Shenhua (de tweede Chinese ploeg waar hij onder contract heeft gestaan). In januari 2021 loopt het huurcontract af en keert hij weer terug naar China.

9. Marko Arnautovic – 25 miljoen

Marko Arnautovic

Herbert Kratky / Shutterstock.com

19/20 West Ham United -> Shanghai SIPG

De oud-speler van FC Twente heeft tot nog toe een half seizoen meegedraaid in China. In elf competitiewedstrijden wist hij negen keer te scoren. Door het Coronavirus laat het nieuwe seizoen nog even op zich wachten in China.

8. Ramires – 28 miljoen

ramires

AGIF / Shutterstock.com

15/16 Chelsea -> Jiangsu Suning

De Braziliaanse middenvelder Ramires begon goed bij Jiangsu Suning door in zijn eerste wedstrijd direct te scoren tegen Shandong Luneng. Na twee seizoenen kwam hij, ondanks dat hij een van de best betaalde spelers is, toch op een zijspoor terecht. Tegenwoordig speelt hij in zijn thuisland voor Palmeiras.

7. Anthony Modeste – 29 miljoen

18/19 1.FC Köln -> Tianjin Tianhai

Het Chinese avontuur van Modeste is nogal een verhaal apart. Tianjin huurde hem eerst een jaar, voordat ze hem definitief overnamen. Op 1 juli 2018 was er een deal bereikt van 29 miljoen euro, maar een maand later vertrok hij alweer. Hij had met de Chinese club een conflict over zijn salaris en contract. Vervolgens hield Anthony zijn conditie op peil bij zijn oude club, waar hij een paar maanden later ook weer een contract tekende.

6. Cédric Bakambu – 40 miljoen

Cédric Bakambu

daykung / Shutterstock.com

17/18 Villarreal -> Beijing Sinobo Guoan

Bakambu is niet meer weg te denken uit de aanval van de club uit Beijing. Hij produceert veel doelpunten en was medeverantwoordelijk voor het winnen van de Chinese beker. De aanvaller heeft het financieel ook goed voor elkaar. Door zijn handtekening te zetten onder het contract verzekerde hij zich van een bruto jaarsalaris van 18 miljoen euro.

5. Jackson Martínez – 42 miljoen

Jackson Martínez

Celso Pupo / Shutterstock.com

15/16 Atlético Madrid -> Guangzhou Evergrande

De transfer van Martínez naar China was niet erg succesvol te noemen. De spits is niet verder gekomen dan 4 doelpunten in 16 wedstrijden. Tegenwoordig speelt hij in Portugal voor Portimonense.

4. Paulinho – 42 miljoen

Paulinho

Alizada Studios / Shutterstock.com

18/19 FC Barcelona – Guangzhou Evergrande

Paulinho is gedurende zijn loopbaan al veel van werkgever veranderd. De middenvelder kwam in 2013 naar Europa om voor Tottenham Hotspur te spelen. Zijn tijd in London bleef beperkt tot twee jaar en toen maakte hij al een transfer naar Guangzhou Evergrande (transfersom: ong. 20 miljoen). FC Barcelona besloot de middenvelder terug te halen naar de Europese velden. Na een jaar werd hij weer uitgeleend aan zijn oude club die hem vervolgens weer definitief vastlegde voor een bedrag van 42 miljoen euro.

3. Alex Teixeira – 50 miljoen

Alex Teixeira

Vlad1988 / Shutterstock.com

15/16 Shakhtar Donetsk -> Jiangsu Suning

Na alles wat er te winnen viel in Oekraïne ook daadwerkelijk te hebben gewonnen, vertrok Teixeira in februari 2016 naar Jiangsu Suning. Een fikse afkoopsom van 50 miljoen euro kwam eraan te pas, maar de club heeft wel waar voor zijn geld. De teller staat al op 63 doelpunten.

2. Hulk – 55.8 miljoen

hulk

YiAN Kourt / Shutterstock.com

16/17 Zenit Sint-Petersburg -> Shanghai SIPG

Deze gespierde voetballer, Givanildo Vieira de Souza, beter bekend als “Hulk”, staat bij veel voetballiefhebbers vast nog op het netvlies. De rechtsbuiten speelde een lange tijd voor het Russische Zenit Sint-Petersburg, maar besloot in 2016 om een transfer te maken naar een Aziatische competitie. Wat veel mensen niet weten is dat Hulk in zijn beginjaren voor drie Japanse ploegen heeft gespeeld. Naar verluid ontvangt hij in China een salaris van twintig miljoen euro per jaar.

1. Oscar – 60 miljoen

Oscar

Photo Works Shutterstock.com

16/17 Chelsea -> Shanghai SIPG

Op nummer een is ook weer een Braziliaan terug te vinden. Oscar speelde in Europa iets meer dan tweehonderd wedstrijden voor Chelsea. Hierin was hij goed voor 38 doelpunten en 37 assist. De Chinese competitie gaat hem iets makkelijker af. In de wedstrijden die hij heeft gespeeld (123) wist hij 39 keer het net te vinden en gaf hij 66 assists. Hij is nog altijd maar 28, dus het zou zomaar kunnen dat hij nog een transfer terug naar Europa gaat maken.

Dit artikel is geschreven door Jitse de Graaf, student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.