Top 10 Uitleg en Betekenis Veel Voorkomende Dromen

Iedereen droomt. Dat is wetenschappelijk vastgesteld. Wat ook zeker zo is, is dat we iedere avond (ten minste, wanneer we slapen) dromen. Ook al zegt iemand “ik droom nooit!” toch droomt zo’n persoon. Het verschil is dat deze persoon de dromen zich niet kan herinneren. En in negen van de tien keer is dit ook het geval bij je eigen dromen. Per nacht droom je namelijk zo’n drie tot vijf keer, en soms zelfs meer dan zeven keer. Dit is zo doordat dromen voorkomen in de REM fase van je slaap, een fase die je minstens drie en meestal vier of vijf keer doorloopt voor je wakker wordt. Echter, je zal je (soms gelukkig) niet altijd die dromen herinneren.

Sommige dromen zijn prettig, maar vaak zijn dromen akelig, verontrustend, of zelfs eng (in welk geval we ze meestal nachtmerries noemen). Niet alleen kan je wakker worden met een gevoel zojuist iets naars te hebben meegemaakt, door zo’n droom, voor veel mensen betekenen dromen ook op een dieper niveau iets. Veel mensen zien dromen namelijk als symbolisch, en soms zelfs als voorspellend. Ze geloven dat dromen, als geen voorspellende waarde, dan op zijn minst een verklarende waarde hebben voor hun eigen leven (of dat leven om hen heen). De voorspellende waarde van dromen is misschien wel en misschien niet zo. Zulke paranormale activiteiten kunnen (nog) niet verklaard worden door wetenschap. Wat we wél weten is dat de hersenen van bijna iedereen, hoewel altijd persoonlijk verschilt, toch grofweg dezelfde patronen volgen. En zo ervaren we dus ook grofweg dezelfde (soort) dromen. Doorgaans hebben die dromen ook min of meer dezelfde oorzaak. Een droom is immers een soort van ‘hersenspinsel’ van een brein dat maar deels actief is (in je slaap zijn slechts enkele functies van je brein ‘stand-by’, de rest is in rust).

We nemen in deze lijst even de tijd om tien veel voorkomende droomscenario’s te beschrijven, en hun mogelijke betekenissen op te noemen. Herken je je in een of meer van deze dromen? Wellicht moet je dan eens lezen waardoor ze zouden kunnen worden veroorzaakt. Vindt je het onprettige dromen, dan kan je misschien de droom zelf aanpakken door het onderliggende probleem te bevechten.

10. Verlamming

Wanneer je slaapt en je droomt over verlamming; over je lichaam niet of nauwelijks kunnen bewegen; of over moeilijkheden met beweging (vaak ervaren mensen rennen ‘alsof ze door stroop proberen te waden’), dan heb je te maken met een zogenoemde verlammingsdroom. Dit is een fenomeen dat niet enkel een product van je brein is, overigens. In feite ervaar je tijdens je slaap een fysieke ‘verlamming’ van je hele lichaam. Dit is een reactie in het lichaam tijdens het slapen en het is een heel natuurlijk deel van de slaap-procedure. Immers, slapen is bedoeld om lichaam en geest een moment van herstel te geven. Dat werkt nu eenmaal het beste met het lichaam in rust toestand!

Hoe het precies neurologisch in zijn werking gaat, is de wetenschap nog niet helemaal over uit, maar in essentie wil je lichaam zich ontspannen, en dus ‘ontspant’ je lichaam zich, zodat er een soort van spierverlamming optreed. Je spieren krijgen niet meer de juiste berichten van je brein, en dus kan je ze niet bewegen. Je brein, dat zich in de droomtoestand verkeert en dus op een zeer laag pitje voort kabbelt, pikt het gebrek aan signalen op van het ‘verlamde’ lichaam en interpreteert deze inactiviteit als een werkelijke verlamming. Vervolgens spint je laag-actieve brein er een verhaal omheen, immers deze verlamming moet verklaard of uitgelegd worden. Dit ‘verklaren’ is de daadwerkelijke output in je droom. Hoewel het een zeer onaangename waarneming is, voor veel mensen, is dit fenomeen compleet onschadelijk en niet te vermijden.

Overigens is de symbolische verklaring voor dit fenomeen dat de persoon in kwestie te weinig controle over zijn of haar leven ervaart in het dagelijkse leven. Wat kan helpen is een aantal dingen te creëren die je gevoel van controle verhogen. Probeer proactief je agenda te regelen, zodat je niet altijd achter feiten aan loopt. Neem een huisdier of, als je denkt dat je een huisdier niet aan kan, een plant. Deze verantwoordelijkheid kan je ook een gevoel van controle geven. Wees wel zo aardig om de plant niet te laten verpieteren, anders zouden je dromen wel eens erger kunnen worden…

9. Kapotte apparatuur

kapotte moviel

Heb je dromen waarin je favoriete gsm, laptop, of andere apparatuur kapot gaat? Of misschien iets anders mechanisch of technisch dat op het cruciale moment besluit te mal-functioneren? Herkenbaar? Ook dit is geen merkwaardige droom. Duizenden mensen dromen van dergelijke machine-falen, iedere nacht wel iemand, ergens op deze wereld. De meeste dromen gaan als volgt: in je droom ben jij degene die de machinatie opereert, en het ding (wat dan ook) houdt plotseling op met werken. Het doet gewoonweg niet meer wat je wil dat het doet.

Tegenwoordig ervaren de meeste mensen deze droom in de gsm-variant, waarbij het moeilijk is om iemand te bellen, de connectie verloren gaat, of telkens door je mobieltje een verkeerd nummer gebeld wordt, ondanks je juiste instructies. Vervelend, natuurlijk, maar wat betekent deze probleem-droom? De meest logische verklaring voor deze droom is dat je onderbewust een gevoel hebt dat je contact met de werkelijkheid verliest, of dat je het idee hebt dat een deel van je lichaam niet werkt zoals het hoort. In het laatste geval ziet je onderbewuste de gsm als een verlenging van je lichaam, en de kapotte gsm representeert dus je lichaamsdeel dat (naar jou mening) faalt. Een andere oorzaak is wellicht dat je nerveus bent voor een toekomstige ontmoeting met een persoon. Je brein heeft het liefst dat al die spanning vermeden wordt, en ‘verbreekt’ dus de verbinding.

Wat te doen in dit geval? Als je deze droom als hinderlijk ervaart hangt het natuurlijk van de exacte oorzaak af, of en hoe je deze droom kan verminderen. Ben je nerveus en zenuwachtig voor toekomstige ontmoetingen? Probeer deze dan zo snel mogelijk achter de rug te krijgen, of probeer aan je zelfverzekerdheid te werken, zodat je minder nervositeit ervaart. Natuurlijk is zo’n redenatie een stuk makkelijker te maken met je bewustzijn, dan je onbewuste, maar dat deert niet. Als je lang genoeg bewust de ‘juiste’ redenatie herhaalt, zal op een gegeven moment je onbewuste het idee oppikken. Verwacht echter geen oplossing binnen een tweetal dagen. Jezelf verbeteren, dat is zwaar en moeizaam werk, en het kan maanden of zelfs jaren duren.
Ervaar je een lichaamsdeel dat je liever anders (gezonder) zag functioneren, probeer dan hulp te zoeken in de medische wereld, zeker als je niet weet welk lichaamsdeel ‘ziek’ is. Natuurlijk kan het altijd zijn dat je dat allang gedaan hebt, en je een chronische of andersoortige ziekte of beperking hebt. In dat geval is het wellicht een idee om ontspanningsoefeningen te proberen, en die te concentreren op acceptatie van je ziekte. Wederom, begin bij de bewuste gedachten, en naarmate je deze herhaalt, zullen ze op een gegeven moment doorsijpelen naar je onbewuste.

8. Verloren of gevangen

opgesloten

Droom je van gevangenschap, of opgesloten zitten in een plek waar iedereen je vergeet of voorbij gaat? Of probeer je een uitgang te vinden maar lukt het geenszins? Het kan in een bos, een stad, een gebouw, of waar dan ook zijn, het centrale idee van deze droom komt altijd neer op het feit dat je opgesloten zit, of je weg niet meer kan vinden. Zowel levend begraven zijn, vast zitten in een web, in een doolhof, of onbeweeglijk vast zitten vallen onder deze categorie. Mijn laatste variant hierop was een vliegveld; hoe ik ook probeerde, liep, rende, joeg, ik kon de gate waar ik van moest vertrekken, maar niet vinden. Erg frustrerend, en je voelt je niet bepaald ‘uitgerust’ na zo’n jaagdroom!

Ervaar je dit soort dromen als eng, zelfs afgrijzenwekkend soms? Geen nood, je bevindt je in goed gezelschap. Bijna iedereen van ons vindt het idee om vast te zitten, of verloren te zijn, angstaanjagend. De betekenis erachter is dat je je wellicht in je werkelijke leven ook voelt ‘vastzitten’. Je carrière lijkt misschien een doodlopende straat in te gaan, of je relatie lijkt een hopeloos streven.
De oplossing is natuurlijk niet zo simpel als één, twee, drie je dagelijkse sleur doorbreken. Maar wanneer je bij jezelf te raad gaat en weet te achterhalen welke delen van je werkelijke leven je ervaart als moeizaam en ‘vast zittend’ kan je wellicht proberen deze sleur te doorbreken. Weten wat het probleem is, is altijd de eerste stap naar verbetering…

7. Een boot, vliegtuig, bus of wat dan ook missen

auto missen

Het is niet voor niets een uitdrukking: Hij mist de boot. Openbaar vervoer of andere ‘afspraken’ missen is een zeer veel voorkomend thema in onze dromen. Doorgaans mis je de afspraak of trein met slechts een paar seconden of minuten vertraging, en bijna altijd gaat de droom gepaard met frustratie. Ik spreek hier uit ervaring, dit is mijn droom-vijand nummer één.
Doorgaans komt deze droom van onbewuste gevoelens van buitensluiting (als je een afspraak of date mist) of het idee dat je een belangrijke gebeurtenis in je leven hebt gemist (als je een trein of vliegtuig mist). Ook vlak vóór je een belangrijke beslissing moet maken wil deze droom wel eens je nachtrust verstoren, in welk geval de droom inderdaad een soort van ‘voorspellende’ waarde heeft. Zo’n droom betekent natuurlijk niet dat, net als in je droom, je in werkelijkheid de kans zult missen, maar het geeft wel aan dat er een beslissing is die je blijkbaar erg belangrijk vind.

Als je niet weet welke beslissing je onbewuste dromen over spint, probeer dat dan eerst te achterhalen. Ga vervolgens zorgvuldig die beslissing maken en zorg dat je alle gezichtspunten van je beslissing nauwkeurig overdenkt. Het kan niet voorkomen dat je toch een ‘verkeerde’ beslissing maakt, of dat je er achteraf dromen van zal krijgen, maar in ieder geval heb je in dit geval je best gedaan, en meer dan dat kunnen we nooit van iemand verlangen.

6. Falen in een test

falen

Droom je van een test waarin je faalt? Is het een schoolexamen en weet je ineens helemaal niets meer? Deze droom is herkenbaar, zelfs voor mensen die al jaren lang hun schooljaren achter zich hebben gelaten. Hoe pakt deze droom zich meestal uit? Een variant is geen tijd hebben voor de hele test. Je probeert uit alle macht de test te maken, maar het is te veel, of je wordt constant afgeleid. Soms is het een kwestie van de test-kamer niet vinden. Je weet dat je een examen moet maken, maar je kan niet eens de juiste locatie bereiken! Een derde variant is dat je niet voorbereidt bent, omdat je niet hebt gestudeerd of domweg omdat je een pen bent vergeten!

Wat betekent deze tobber-droom? Waarom komt je brein met zo’n absurd idee, als je al jaren lang werkt en geen klaslokaal hebt gezien laat staan binnen getreden? De meest voorkomende verklaring is het onbewuste gevoel dat je ergens niet op voorbereid bent. Je onbewuste vertaalt dit onvoorbereid zijn in beelden die het zich uit het verleden herinnert, en die ook vaak samengingen met onzekerheid: schoolexamens dus!

Spookt deze droom nachtelijks door je brein? Probeer dan te achterhalen wat het probleem is in je dagelijkse leven, waar je je misschien niet voorbereidt op voelt, of waar je je op een verkeerde plek in voelt. Als je denkt te hebben gevonden wat het is, probeer dan daar veranderingen aan te brengen. Als het kan, bereidt je meer voor, of probeer eens een heel andere aanpak van je dagelijkse dilemma’s. Wellicht doorbreek je het probleem, of kom je met nieuwe aanvalshoeken in aanmerking?

5. Ziek of stervende

Een van de meest deprimerende dromen die mensen vaak hebben is dromen van terminaal ziek zijn, of zelfs stervende zijn. Soms is het niet jij zelf, maar een persoon die je nabij staat, die stervende is. Het is een vrij veel voorkomende droom en het kan helaas een indicatie zijn van een werkelijke ziekte (maar let op, dit is absoluut niet altijd het geval, dus niet direct in paniek raken als je zo’n soort droom hebt!). Een heel andere oorzaak is dat je emotioneel gewond bent geraakt, of je gevoelens door iets of iemand gekwetst zijn geraakt. Of dat je bang bent dat zoiets gaat gebeuren. Daarnaast kan het ook een waarschuwing zijn dat je bezorgd bent dat iemand jou, of je naasten, fysiek ongemak (geweld) wil of zal aandoen.

Dit is een heel moeilijke droom om te doorgronden of te verminderen. Je lichaam kan dingen oppikken die je wakkere bewustzijn overdag niet opmerkt, en dus is het niet ondenkbaar dat je onbewuste eerder van een ziekte weet dan je bewuste. Echter, dit is absoluut niet per se het geval, de andere oorzaken (emotioneel onraad bijvoorbeeld) zijn net zo waarschijnlijk, misschien zelfs waarschijnlijker. Helaas zijn alle mogelijke oorzaken allemaal net zo moeilijk te achterhalen. Probeer, als je kan, toch de oorzaak te vinden. Helaas zal dit erg moeilijk zijn, in veel gevallen. Wat veel mensen helpt is praten met anderen, over de droom, en over van alles en nog wat in het dagelijkse leven. Probeer op die manier je hart te luchten, en hopelijk helpt dat een beetje!

4. Achtervolging

achtervolging

Droom je wel eens dat je moet wegrennen van iets of iemand? Is het een monster, een persoon die je probeert aan te vallen, of misschien een dier. Of is het ‘iets’ dat geen gezicht of naam heeft, maar in je droom weet je toch dat je ervan moet vluchten? Zo werken dromen nu eenmaal, logica is vaak ver te zoeken. Geen zorgen, dit is, als niet de meest voorkomende, dan toch wel een van de meest voorkomende droom-thema’s.

De betekenis is vaak dat iets of iemand je op een of andere manier bedreigt. Dit kan heel letterlijk een vijand van je zijn, die je fysiek kwaad wil doen, maar het kan tevens heel ‘abstract’ een emotie zijn, die je innerlijk dwars zit. Ben je bang dat iemand je baan probeert in te pikken, of dat een gedachte in je hoofd je eigen gezondheid schaadt? Dat valt allemaal binnen de categorie aan zorgen die deze droom kan veroorzaken.

Een oplossing voor deze droom is de bron van de onrust op te zoeken. Ga bij jezelf en je eigen gedachten ‘op bezoek’ en probeer dat te vinden dat je ongemakkelijk doet voelen. Dat is helaas makkelijker gezegd dan gedaan, want vaak weet je ‘bewustzijn’ helemaal niet waardoor en waarom het zich bedreigd voelt. Maar het valt te proberen.

3. Slechte of missende tanden

slechte tanden

Ook vrij veel voorkomend zijn tanden-dromen. Niet zozeer dromen over een tanden fee die geld geeft voor je eerste melktandje, echter, was het maar zo. Deze dromen zijn bijna altijd gruweldromen waarin je opmerkt dat je tanden of kiezen gruwelijk verrot zijn, of zelfs uitgevallen zijn. Soms droom je dat, als je je mond opent, prompt tanden uit je gebit beginnen te vallen.

Tegenwoordig hebben mensen over het algemeen vrij redelijke gebitten, dankzij een veel verbeterd orale hygiëne en tandartsen praktijken. Het uitvallen van tanden is derhalve iets zeer angstaanjagends, het gebeurt tegenwoordig (in het Westen) nauwelijks en is een medisch zeer verontrustende gebeurtenis.

Doorgaans betekent deze droom dat we bang zijn om niet aantrekkelijk gevonden te worden. Dat is voor sommige mensen wel een beetje oppervlakkig, maar in principe wilt iedereen toch ‘redelijk’ overkomen. Niet alleen pubers, en jongeren, ook oudere mensen. Bijvoorbeeld, een persoon van vijftig of ouder zal heus niet proberen een vijftienjarige ‘look’ na te doen (meestal niet, in ieder geval) maar toch willen ook deze mensen er ‘goed verzorgd’ uitzien. Rottende tanden of zelfs missende tanden valt niet in dit beeld. Een dieper niveau voor deze droom is dus eigenlijk de angst om voor gek te staan. Daarnaast is deze droom ook vaak geassocieerd aan de angst om macht te verliezen. Onze eigen onmacht om ons eigen lichaam te beheersen (immers, de tanden rotten of vallen uit zonder onze controle) is een zeer nare gedachte en zeer verontrustend.

Wat te doen aan deze droom? Welnu, net als alle voorgaande voorbeelden, het hangt een beetje af van de precieze oorzaak. Probeer te achterhalen waarom je zo bang bent voor gek te staan, of macht te verliezen. Probeer vervolgens je zelfvertrouwen te boosten. Denk beter over jezelf, je eigen vermogen en je vermogen om ‘goed’ over te komen. Mensen zullen heus niet denken dat je voor gek staat! Tenzij je daar expres je best voor doet, natuurlijk…

2. Naakt zijn

naakte droom

Daar sta je dan, in je droom, in je Adams kleren (naakt). Je realiseert je, in een zeer druk bezochte locatie als een school, plein, lift, restaurant, of waar dan ook, dat je vergeten bent je kleren mee te nemen, of de juiste tenue te dragen. Je bent naakt, in je pyjama, of in je ondergoed. Heel af en toe is deze droom in de variant dat je iemand anders in deze situatie ziet, maar doorgaans ervaren mensen deze droom als hun eigen naaktheid. De meest logische combinatie aan emoties met deze droom zijn gevoelens van ongemak en schaamte.
Deze droom betekent dat je je blootgesteld voelt (niet per se letterlijk, kan ook emotioneel). Iets of iemand in je omgeving geeft je het gevoel dat je geen ’harnas’ (kleren) hebt, ze kunnen door je heen kijken. Je voelt je dan ook kwetsbaar, en bent vaak bang om teveel van jezelf weg te geven. Het kan een persoonlijke emotie of gevoel zijn, of misschien een geheim, dat je moet houden en niet mag doorvertellen.

Merkwaardig genoeg komt deze droom vaker voor bij mensen die betrokken zijn bij een trouwfeest. Maar dat terzijde. Doorgaans kun je deze droom in frequentie reduceren door aan je eigen zelfvertrouwen te werken. En als het een geheim is dat je dwars zit, helpt het misschien om te evalueren hoe belangrijk het is dat je dit geheim houdt. Is het echt niet te delen met iemand? Dan wil het nog wel eens helpen om het geheim te ‘delen’ met een stuk papier. Schrijf het op en verstop dit stuk papier. Zoiets van je ‘af schrijven’ kan helpen je hart te luchten en kan wellicht de dromen helpen verminderen. Het proberen waard.

1. Vallen

vallen

De droom die iedereen wel eens heeft ervaren, is die waarin je valt. Dat je deze valpartij ervaart als iets compleet realistisch is niet alleen de schuld van een goede fantasie. Je hele lichaam krijgt soms namelijk precies de juiste ‘signalen’ die het brein linkt aan vallen. Geen wonder dus, dat je ‘gefopt’ wordt door deze droom! Deze signalen zijn een verlaagde bloeddruk en hartslag, en je hersenen moeten met deze informatie iets doen. Ze weten niet wat, en dus fabriceren ze een verzinsel, een val-droom. Dit is echter niet altijd het geval. Soms droom je gewoon van vallen, punt uit.

Een mythe (die niet waar is) rondom deze droom is dat je zult sterven op het moment dat je in je droom de grond bereikt. Ik kan met ervaring antwoorden dat dit niet het geval is. Ik heb al herhaalde malen de grond bereikt en in geen van die situaties stierf ik. Ik voel me nog altijd kiplekker.

De meest voorkomende oorzaak van deze droom is een gevoel van onveiligheid, of gebrek aan ondersteuning van anderen of van je omgeving. Ook wil deze droom wel eens voorkomen als je je overweldigd voelt door gebeurtenissen in je dagelijkse leven, of als je leven zo tegen zit dat je de brui eraan wil geven. Heb je dagelijks dit soort dromen, dan is het tijd dat je je eigen emoties en gevoelens ter raad gaat, en probeert te achterhalen of je een van deze bovenstaande problemen ervaart. Probeer ook steun te zoeken bij je naasten. Alleen al het vertellen van dromen en gevoelens van ongemak kunnen helpen je lichaam zich ‘meer ondersteund’ te voelen, en wie weet is dat alleen al genoeg om je dromen te verminderen!

Dit waren tien veel voorkomende motieven in dromen. Er zijn er veel meer, en vaak is een droom een combinatie van deze, en veel andere elementen. Overigens heeft het weinig zin om, na één droom die je dwars zit, direct de betekenis te gaan opspeuren en het ‘probleem’ proberen op te lossen. Sinds we iedere nacht dromen (meer dan ééns) zal je op die manier alleen maar bezig zijn met problematiek. Wanneer één droom-thema iedere avond, nacht na nacht, week in week uit, terugkeert, dan is er wel een reden om eens naar de oorzaken te gaan kijken. Daar hopen we met deze lijst ook een beetje mee te helpen. Lukt dat niet, ga dan bij vrienden en familie ten rade, of zoek professionele hulp. Dromen zijn dan wel geen voorspellers van de toekomst, ze zijn wel vaak nuttige ‘indicaties’ van onderliggende stress-factoren. Zulke factoren mag je niet te lang negeren!

Dat gezegd hebbende, als je een droom hebt die je graag wil delen, wees welkom in de commentaar box hieronder!

Bronnen: huffingtonpost & Lisverse

  1. Anoniem december 12, 2014
   • duss januari 31, 2019
  2. Ikkuhh juni 11, 2015
  3. Ikkuhh juni 11, 2015
   • rob juli 29, 2018
  4. Setara juni 26, 2015
  5. jonathan augustus 31, 2015
   • Anoniem mei 23, 2019
  6. Lina december 18, 2015
  7. Lina december 18, 2015
   • Anoniem september 29, 2019
  8. Dewi maart 8, 2016
  9. hermosa mei 26, 2016
  10. Ano who juli 13, 2016
  11. Toilet januari 5, 2017
  12. Felicity for now en marinete verbekken???????????????????????? januari 5, 2017
  13. Felicity for now en marinete verbekken???????????????????????? januari 5, 2017
  14. Toilet januari 5, 2017
  15. Lola januari 5, 2017
  16. Anoniem april 6, 2017
  17. Paul juli 3, 2017
  18. Anoniem juli 25, 2017
  19. Henkie is niet mijn naam juli 26, 2017
  20. Chris van geel oktober 7, 2017
  21. Anoniem juli 9, 2019
  22. Anoniem juli 9, 2019
  23. Toorré november 22, 2019
  24. Dylan februari 8, 2020
  25. Frank oktober 9, 2020
  26. christ november 1, 2020
  27. Anoniem maart 7, 2021
  28. Vanhauwaert juni 13, 2021
  29. Wanhoop juli 23, 2021
  30. Luuk juli 30, 2021

  Jouw Reactie?