Top 10 Unieke Bezienswaardigheden in Nederland

Deze lijst bestaat uit zeer originele bouwwerken. Ga je naar één van de volgende bezienswaardigheden, dan ben je getuige van iets unieks, en dat allemaal in ons eigen Nederland!

10. Mozesbrug

mozesbrug

Vanaf een afstandje zie je het bijna niet, maar aan de rand van Halsteren is de Mozesbrug gelegen. Deze brug is uniek, omdat de brug niet over het water is aangelegd, maar zich onder de waterspiegel bevindt. Als je over de brug loopt, lijkt het alsof je water kunt splitsen (net als Mozes uit de bijbel). Vanuit Fort De Roovere kun je via een 15 meter hoge trap bij de brug komen. De Mozesbrug werd in 2010 door Architectenbureau RO&AD gerestaureerd. Het is gemaakt van duurzame materialen, die goed bestand zijn tegen water. De brug is door haar originaliteit beloond met een architectuurprijs. Oorspronkelijk was deze loopgraafbrug een onderdeel van een verdedigingslinie uit de Tachtigjarige oorlog.

9. Slauerhoffbrug

Slauerhoffbrug
Bert Kaufmann / panoramio.com

In Leeuwarden bevindt zich de Slauerhoffbrug. De naam van de brug komt van de schrijver en dichter J. Slauerhoff. Bijzonder aan deze brug is dat het een staartbrug is. De beweegbare brug heeft anders dan de meeste bruggen een scharnierpunt dat zich niet onder het wegdek bevindt. Deze is daarentegen te vinden op pylonen aan één kant van de brug. Hierdoor zie je bij het openen en sluiten van de brug een zeer bijzondere brugbeweging. Bij het openen van de brug, wordt het brugvlak in verticale positie getild. Dan zie je aan de onderkant van de brug een schildering in de kleuren van het stadswapen van Leeuwarden, namelijk blauw en geel. Bij het sluiten van de brug, vallen de draagarmen met daarop rustend het brugdek weer in het wegdek.

8. De Inktpot

inktpot
Marco Bavelaar/ wikicomomns

Het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen, dat naast het Centraal Station van Utrecht staat, heet de Inktpot. Het gebouw zelf is bijzonder, maar ook bevindt zich op de dakrand iets unieks. Een vliegende schotel met een diameter van 11,8 meter balanceert er bovenop. Deze UFO is een restant van Panorama 2000, de Utrechtse kunstmanifestatie. Het kunstwerk is ontworpen door Marc Ruychrok.

7. Verlaten kasteel in Almere

Verlaten kasteel in Almere
MaartenSmit/wikicommons

Aan de Oude Waterlandseweg in Almere Haven bevindt zich Kasteel Almere. Vanaf de snelweg A6 zie je het staan. Het is natuurlijk niet gebruikelijk dat zich in dit nieuwe landschap een kasteel bevindt. Het initiatief tot het bouwen van een kasteel stamt uit het jaar 2000. Het zou een ontwerp worden, gebaseerd op het 13e eeuwse kasteel Jemeppe in Hargimont (België), maar vanwege financiële problemen werd de bouw al in 2002 stilgelegd. Daardoor is het bouwwerk nu een hedendaagse ruïne. Het is in 2015 opgekocht met het plan er een attractiepark van te gaan maken. Het is nog de vraag of dit park er gaat komen.

6. Bolwoningen

Bolwoningen
Erik Wannee/wikicommons

In ’s Hertogenbosch vind je op een kolom in de Maaspoort vijftig bolvormige woningen. Deze staan aan de rand van een gewone nieuwbouwwijk. Ze zijn ontworpen door Dries Kreijkamp en in de jaren 80 gebouwd. Ze werden betaald uit de subsidies voor experimenteel bouwen, waar in die tijd geld voor was. Hier werd geëxperimenteerd met de vorm van de woningen. De ronde vorm werd uitgeprobeerd met daarin een afwijkende plattegrond. Het toilet en de badkamer bevinden zich in het midden van de bol. De woonkamer is boven en de slaapkamers zijn beneden.

5. Amstel Botel

botel

Op een levendige plek aan de IJ-oever in Amsterdam bevindt zich Amstel Botel. Dit is een modern drijvend 3 sterren hotel. Met een veerpont vanaf het centraal station is het hotel gemakkelijk bereikbaar. Ook met de auto kun je het hotel bereiken. Hotel Botel heeft standaard kamers, maar ook een vijftal zeer unieke kamers met indrukwekkend uitzicht. Deze kamers bevinden zich in de vijf Loftletters bovenop het hotel. Het zijn designkamers, die elk ingericht zijn door een andere internationale ontwerper. In het hotel kun je verder terecht voor een ontbijt met uitzicht over het water van de IJ. In de bar kun je de hele dag ontspannen. Hier is een pooltafel, een dartbord, een flipperkast en een jukebox aanwezig. Op het zonnedek en terras kun je bij mooi weer genieten van de zon en het weidse uitzicht over de IJ en de skyline van Amsterdam.

4. Kubuswoningen

Kubuswoningen
Hanselpedia/wikicommons

Nabij de Oude Haven bij de Blaak van Rotterdam bevinden zich 38 kubusvormige paalwoningen en 13 bedrijfskubussen. De woningen hebben de vorm van een gekantelde kubus en ze zijn gebouwd op een paal. Daarom worden ze ook wel paalwoningen of boomwoningen genoemd. De kubus bestaat uit drie verdiepingen. Op de onderste verdieping bevindt zich de woonruimte, met een vloer in de vorm van een driehoek. Eén van de hoeken van de driehoek is de keuken. De andere twee hoeken zijn een toilet met werkplek en een zitgedeelte. De tussenetage bestaat uit twee slaapkamers, een badkamer en een halletje. De bovenste ruimte is een driezijdige piramide met rondom ramen met een wijds uitzicht op de omgeving. Het ontwerp komt van Piet Blom. De unieke bouwwerken zijn gebouwd tussen 1982 en 1984.

3. Marnehuizen

Marnehuizen
Gouwenaar/wikicommons

In het noordwesten van de provincie Groningen bevindt zich Marnehuizen. Dit is een dorp zonder inwoners, ook wel spookdorp genoemd. Dat er geen mensen wonen, komt doordat het in de jaren voor 2002 is gebouwd als grootste militaire oefendorp van Europa. Hier worden soldaten getraind in het vechten in een verstedelijkt gebied. Dit project kostte maar liefst 14 miljoen euro. Het bestaat uit een brink met een gemeentehuis met daaromheen woningen. Buiten het dorp bevindt zich een bedrijventerrein en een station. Ter herinnering aan de bombardementen in Rotterdam, die plaatsvonden aan het begin van de tweede wereldoorlog, zijn de straten in Marnehuizen vernoemd naar die van Rotterdam. Marnehuizen wordt slechts open gesteld voor publiek tijdens open dagen en op een aantal open monumentendagen.

2. Pampus

pampus
Johan Bakker/wikicommons

In het IJmeer in Amsterdam bevindt zich het forteiland Fort aan het Pampus, ook wel Pampus genoemd. Van 1887 tot 1895 is het eiland met het fort hier aangelegd met als doel de toegang tot Amsterdam te bewaken. Vanaf de Pampus kon er worden verdedigd tegen aanvallen vanuit de Zuiderzee. Het fort bevindt zich op 4000 heipalen van 11 meter lang. Het heeft een ovale vorm en bestaat uit twee verdiepingen waar zich manschappenverblijven, een keuken, wasplaatsen, een verpleegruimte en magazijnen voor kardoezen, granaten en buskruit bevonden. Naast het fort bevond zich op het Pampus ook nog een arrestantenkamer, een smederij en opslagplaatsen. Alles was gereed voor oorlogshandelingen, maar is daar nooit voor gebruikt. In 1933 werd het gesloten. Het Duitse leger heeft Pampus in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als oefenobject voor duikbommenwerpers. Ook werd het na de Tweede Wereldoorlog gebruikt als mijnopruimdienst. In 2007 is het gebouw gerenoveerd en voor museale doeleinden ingericht.

1. Excalibur klimmuur

Excalibur klimmuur

In de stad Groningen bevindt zich bij het Sportcentrum Kardinge de klimmuur Excalibur. Deze is ontworpen door sportklimmers. Omdat de muur de vorm heeft van een zwaard is deze vernoemd naar het magische zwaard Excalibur uit de verhalen van Koning Arthur. De muur bevindt zich buiten en is een enorme muur van maar liefst 37 meter hoog. Het is de hoogste klimmuur van Europa. De bolle kant van de muur is geschikt voor beginners, op de holle kant kunnen ervaren klimmers zich uitleven.