Vroeger was alles beter. Maar vroeger duurde ook alles veel langer, alles kostte veel meer tijd. Waar we nu alles online bestellen en versturen, moest men vroeger overal heen reizen of simpelweg genoegen nemen met wat hij had. Dit is onvoorstelbaar voor de meeste jongeren, maar toen de realiteit. Wat zijn eigenlijk 10 belangrijke veranderingen? En hoe gaan deze in zijn werk?

10. Kaartlezen

kaart lezen

Stel je eens voor, je kunt niet zomaar op Google Maps opzoeken waar je naartoe wilt. Je hebt geen TomTom, je kunt niet uitrekenen hoe lang het duurt voordat je op je bestemming bent én je kunt niet de kortste route bepalen. De GPS is niet echt uitgevonden op een specifiek tijdstip, maar het Amerikaanse leger heeft een heel groot aandeel geleverd aan deze uitvinding.

9. Post versturen

post
Deutsche Fotothek‎

Heel vroeger kon je niet e-mailen, toen ging alles met de post. Later, toen het telegram werd uitgevonden, werd mailen langzamerhand mogelijk. Maar het internet was in die tijd heel traag. Het internet werkte alleen als je niet belde. Daarom verstuurden mensen hun rekeningen, brieven en alle andere boodschappen met de post.

8. Informatie opzoeken

informatie opzoeken

Als je vandaag de dag iets wilt weten, dan Google je even. Dat doen wij onbewust heel erg vaak. Maar vroeger moest je dit opzoeken in de encyclopedie. Wanneer je wilde weten hoe laat winkels open waren, dan moest je er naar toe. Wanneer je het nieuws wilde lezen, dan kocht je een krant.

7. Reizen

reizen vroeger

Vroeger was het bijna niet mogelijk om verre reizen te maken. Reizen kon je niet online boeken. Het was alleen voor rijke mensen weggelegd om verre reizen te maken. Je kon moeilijker een planning maken en alvast hotels boeken. Pas later zijn reisbureaus en toegankelijk en voor iedereen betaalbaar openbaar vervoer en vliegtuigvervoer ontstaan.

6. Video’s kijken

video kijken

Internet, tv’s en smartphones waren vroeger niet vanzelfsprekend. Vandaag de dag hebben de meeste mensen een smart-tv, maar wanneer je vroeger een film wilde kijken, moest je naar de videotheek. Je moest dan door de films gaan zoeken naar iets wat je leuk vond. Dat is wel even wat anders dan zappen, een film kijken op je telefoon, of via internet tv kijken.

5. Foto’s maken

oude camera

We maken snel even een fotootje en we appen die door naar onze familie en vrienden. Nou, zo makkelijk is dat niet altijd geweest. In 1816 werd de eerste foto gemaakt en in 1988 was de camera pas gebruiksvriendelijk. Maar zelfs toen kon je je foto’s nog niet gelijk in zien. Je moest ze af laten drukken en kon dan pas zien of ze waren geslaagd.

4. Wassen

wassen
Carlo Brogi /publiek domein

We klagen nog steeds over de was. Wat een bergen met was liggen er in de wasmand. Maar we bedenken niet dat vroeger alles met de hand gewassen moest worden. Vrouwen waren wel een dag bezig met alles wassen. Het scheelt dat de mensen niet zoveel kleren hadden in die tijd en wassen dus zo gebeurd was. Maar de gezinnen waren ook groter dan nu, en dat betekende dat moeder op zondag kleren van 5 kinderen moest wassen. Met de hand!

3. Kleding kopen

kleren maken

Waar we nu snel en makkelijk kleding bestellen, moest je vroeger alles zelf maken of laten maken door de kleermaker. Er was vaak ook niet zo’n groot budget voor kleding. Nog nooit was het zo makkelijk om kleding online te bestellen en ook weer te retourneren. Als je wilt kun je vanaf de bank een hele outfit bij elkaar shoppen.

2. Koken

koken vroeger

Vroeger duurde het proces van koken veel langer. Er waren geen smoothiemakers, tosti- apparaten, airfryers. Er werd heel vroeger zelfs gekookt op vuur. Maar dat vuur moest ook gemaakt worden, en dat duurde wel even.

1. Afspraken maken

afsrpraak maken

Vroeger moest je voor een afspraak duidelijk een tijdstip en plaats afspreken. Je kon elkaar moeilijk bereiken om door te geven dat je later kwam, of op een ander tijdstip wilde afspreken. Nu is dat allemaal binnen één Whats Appje geregeld.