We zien ze meestal niet graag verschijnen, wolken in de lucht. Vooral donkere en dreigende onweerswolken hebben we liever niet in onze buurt. Wolken hoeven echter niet steeds regen te betekenen. Je ziet ze in allerlei vormen en afmetingen. Soms bestaan ze uit ijskristallen, soms uit waterdruppels. Wolken kunnen er dreigend uitzien, of grijs en somber. Soms zijn ze gewoon ook erg mooi. Wetenschappers hebben wolken ingedeeld in een systeem van wolkenclassificatie, dat over heel de wereld in de meteorologie wordt toegepast. Hieronder bespreken we de top tien van de meest voorkomende wolken.

Cirrocumulus: hoge schapenwolkjes

Cirrocumuluswolken komen voor op een hoogte van 5 tot 12 kilometer in de atmosfeer. Deze ‘schapenwolkjes’ bevatten vooral ijskristallen en in mindere mate vloeibare waterdruppels. Deze wolken reflecteren vaak het gele en rode zonlicht tijdens zonsopgang en zonsondergang. Ze zorgen vaak voor sfeervolle taferelen! Bij deze wolken hoef je niet onmiddellijk een regenbui te verwachten. Cirrocumulus wijst echter wel op een toenemende luchtvochtigheid en mogelijke regenval binnen 8 tot 10 uur.

Cirrostratus: dunne laagjes wolken

Cirrostratus is een wolkentype dat uit een dun laagje bestaat, hoog in de atmosfeer (10 tot 15 kilometer). Deze wolken bestaan uitsluitend uit ijskristallen. De zon en de maan hebben geen moeite om doorheen dit type wolk te schijnen. De ijskristallen in de wolk zorgen er soms voor dat er een ‘halo’, een lichtkrans, om de zon of de maan te zien is. Uit de cirrostratus valt er geen regen, maar dit wolkentype wijst wel op een hoog vochtgehalte in de atmosfeer.

Cirrus: de vederwolken


Rasbak/wikimedia

Cirrus komt voor op een hoogte van 6 tot 12 kilometer. Het zijn sluierwolken. Dit wolkentype laat het licht van de zon nog gemakkelijk door. Je hoeft geen regen te vrezen uit cirrusbewolking, maar vaak kondigen cirruswolken wel een weersverslechtering aan. De wolken bestaan uitsluitend uit ijskristallen. Cirruswolken blijken een opwarmend effect te bezitten. Onder cirrusbewolking kan de temperatuur zelfs 10 graden stijgen. Wetenschappers zijn er meer en meer van overtuigd dat een toename van cirrusbewolking bijdraagt tot de opwarming van de aarde.

Nimbostratus: een gelaagde wolk die regen brengt

Een uitgestrekt grijs wolkendek waaruit regen blijft vallen: we kennen dit helaas maar al te goed in ons regenachtige landje! Het wolkentype waar het over gaat, is de zogenaamde nimbostratus. Het woord ‘nimbus’ betekent overigens ‘regenwolk’. De zon kan er niet meer doorheen schijnen. Deze wolken hangen vrij laag: hoger dan 2400 meter komen ze niet. Een grijze bewolkte dag waarbij het niet wil stoppen met regenen? Veel kans dat er een nimbostratus boven je hoofd hangt!

Altocumulus: middelhoge schapenwolkjes


Bidgee/wikimedia

Altocumulus komt voor op een hoogte van 2 tot 6 kilometer. Deze bewolking bestaat uit afzonderlijke ‘schapenwolkjes’, die in uitgestrekte banken of velden gegroepeerd zijn. De afzonderlijke wolkjes zijn groter en donkerder dan bij cirrocumulus. In vele gevallen is deze bewolking de voorbode van onstuimig weer met veel wind.

Altostratus: middelhoge, grijze gelaagde wolken


Earth100/wikimedia

Dit type bewolking ontstaat wanneer warmere lucht over zwaardere koude lucht heen schuift. Op de grens tussen warme en koude lucht condenseert waterdamp tot ijskristallen en vormt altostratusbewolking. Bij altostratusbewolking die zich aan het vormen is, kun je de zon of de maan aanvankelijk nog zien. Meestal wordt de wolkenlaag snel zo dik dat er geen zon- of maanlicht meer doorheen dringt. Altostratus brengt regen. In sommige gevallen gaat dit soort bewolking over in nimbostratus.

Cumulonimbus: de donderwolk


Oscar den Uijl/wikimedia

In de volksmond ‘donderwolk’ genoemd, is de cumulonimbus vaak de voorbode van onweer. Dit soort wolken zijn verantwoordelijk voor regelrechte stortbuien, waarbij je je moet haasten om ergens te kunnen schuilen. Deze bewolking kan zich in amper 30 minuten vormen, waarna de regen in bakken uit de hemel valt. Cumulonimbus komt vaak voor in tropische gebieden en kan tot een hoogte van 15 kilometer uitgroeien.

Stratuswolken: grijs en somber

Dit zijn laaghangende wolken, die zich voordoen als een egale grijze laag. Somber weer, dat mag je verwachten bij dit type bewolking. Vaak komen stratuswolken samen voor met nevel en mist. Uit stratuswolken valt meestal motregen of lichte regen, soms ook sneeuwvlokken. Niet direct een weersvoorspelling om naar uit te kijken!

Cumuluswolken: laaghangende stapelwolken

Ze zien eruit als plukjes katoen in de lucht, de cumuluswolken. Ze ontstaan als gevolg van opstijgende warme lucht. Daarom richten piloten van zweefvliegtuigen zich naar cumuluswolken om te weten waar er zich een opwaartse stroom van warme lucht bevindt. De onderzijde van de wolk is meestal wat donkerder, terwijl de bovenzijde wit is. In de meeste gevallen brengen cumuluswolken geen neerslag. Als ze echter uitgroeien tot de donderwolk cumulonimbus, zoek je best snel een plek om te schuilen.

Stratocumulus: laaghangende wolkenflarden


Nicholas A. Tonelli /flickr

Stratocumulusbewolking bestaat uit lage wolkenflarden waartussen je soms de heldere hemel kunt zien. Een stratocumuluswolk hangt lager dan 2,5 kilometer. In de wolken wisselen heldere en donkere gedeelten elkaar af. Stratocumulus wordt vaak verward met altocumulus. Bij altocumulus zijn de wolkenflarden, vanaf de grond gezien, veel kleiner. Wanneer je met een gestrekte arm naar de wolk wijst, heeft een afzonderlijke wolk van altocumulus de grootte van een duimnagel. Bij stratocumulus bezit een afzonderlijke wolk de grootte van een vuist. Intense regenval hoef je van stratocumulus niet te verwachten, maar een lichte bui kan er altijd wel uitvallen.