Zodra de lente begint, fladderen er weer allerlei vlinders door je tuin. Ze hebben stuk voor stuk prachtige kleuren en maken je tuin zo enorm levendig. Wil je meer te weten komen over deze mooie beestjes die je ieder jaar weer tevoorschijn ziet komen? Leer er meer over in de top 10 veelvoorkomende vlinders in Nederland.

10. Kolibrievlinder

Kolibrievlinder

Deze vlinders hebben hun naam te danken aan de kolibrie, en dat is niet voor niets. De vlinders kunnen namelijk op dezelfde manier vliegen als deze vogels. Ze fladderen ontzettend snel met hun vleugels, waardoor ze precies op dezelfde plek kunnen blijven hangen. Dat doen de vlinders om zo makkelijk nectar uit bloemen te drinken. Hun lange tong maakt de klus nog net iets makkelijker.

9. Oranjetip

Oranjetip

Met een donkerblauw tot zwart lijfje en witte vleugels met een oranje punt, kun je deze vlinders uit duizenden herkennen. De vlinders zijn wel wat kieskeurig. Ze leggen hun eitjes alleen maar in pinksterbloemen. Zodra de eitjes van de rupsen uitkomen, eten ze de vruchten van de pinksterbloem. Na verloop van tijd transformeren ze in prachtige vlinders. Heb je deze bloemen dus niet in je tuin, dan zal je de oranjetip ook niet in je tuin tegenkomen.

8. Gehakkelde aurelia

Gehakkelde aurelia

Deze vlinders hebben hun naam deels te danken aan de vorm van hun vleugels. Waar de meeste vlinders vleugels hebben met een zachte, afgeronde vorm, heeft de gehakkelde aurelia inkepingen in de vleugels. Deze vlinders overwinteren gewoon in Nederland, waarbij ze zich vooral in holle bomen en tussen bladeren verstoppen. Zodra hun eitjes zijn uitgekomen, leven de rupsen vooral op brandnetels en aalbessen. Ze zien er precies uit als vogelpoep, waardoor ze zich goed kunnen verstoppen.

7. Distelvlinder

Distelvlinder

De distelvlinder is een echte bikkel. Je zou het niet verwachten van een kleine vlinder, maar deze beestjes leggen moeiteloos vijfduizend kilometer af om van de Sahara naar Nederland te reizen. Ze laten zich wel een handje helpen door de wind. Is er dus sprake van Saharazand in Nederland? Dan is de kans groot dat er ook een grote hoeveelheid distelvlinders op komst is.

6. Landkaartje

Landkaartje

Het is niet heel gebruikelijk om een landkaartje tegen te komen in je eigen tuin, maar het is wel mogelijk. Deze vlinders verblijven het liefste in gebieden met veel bomen en struiken, met fluitenkruid als hun favoriete snack. De rupsen transformeren voor de winter al in poppen, waardoor ze kunnen overwinteren in hun warme cocon. Vervolgens komen ze in de lente uit, waarna je veel van deze vlinders rond ziet fladderen.

5. Atalanta

Het bijzondere aan de atalanta is dat deze vlindersoort overwintert. Zodra het te koud is in Nederland, vliegen ze naar het zuiden van Europa. In het voorjaar keren ze weer terug naar Nederland, waar ze talloze planten vinden waar ze van kunnen genieten. Deze vlinders zijn erg herkenbaar dankzij hun bruine vleugels met een oranje streep en witte vlekken.

4. Boomblauwtje

Boomblauwtje

Nog een mooie kleur in het kleurenpalet van je tuin. Boomblauwtjes hebben een zachte blauwe kleur en zijn vooral dol op tuinafval. Wanneer je je oude bladeren en snoeisels niet meteen in de vuilnisbak gooit, is de kans groot dat je na verloop van tijd een aantal van deze vlinders in je tuin hebt. De vrouwtjes nemen de tijd om hun eitjes te leggen, waarbij ze lange tijd rondom de haag of vlinderstruik fladderen. Dat is een goed moment om deze vlinders eens van dichtbij te bekijken.

3. Citroenvlinder

Citroenvlinder

Zodra de temperaturen stijgen, zal de citroenvlinder een van de eerste vlinders zijn die je ziet. Dit zijn dan ook echte voorjaarsvlinders. Ze zijn vooral gek op sleutelbloemen. De nectar van deze bloemen zit erg diep in de kelk, maar dat is voor citroenvlinders geen enkel probleem. Dankzij hun lange tong kunnen ze de nectar zo opdrinken. Als mooie bijkomstigheid blijft er dan ook wat stuifmeel op hun kop zitten, waardoor ze zorgen voor de groei van meer sleutelbloemen.

2. Klein koolwitje

Klein koolwitje

Het ligt vast voor de hand wat voor kleur een klein koolwitje heeft. Deze vlinders zijn helemaal wit, van de vleugels tot hun lijfje. Hierdoor zijn ze soms moeilijk te onderscheiden van andere witte vlinders, maar wanneer je een relatief kleine witte vlinder in je tuin ziet fladderen, is de kans groot dat het een klein koolwitje is.

1. Dagpauwoog

Dagpauwoog

Je herkent deze vlinders uit duizenden dankzij het typische patroon op hun vleugels. Op iedere vleugel hebben ze een stip die wat wegheeft van een oog. Dat is een slim trucje van de natuur, want met deze ogen schrikt hij vijanden af. De mannetjes zijn ook echte macho’s, die fanatiek door hun hele territorium vliegen om andere insecten en soortgenoten op afstand te houden.