Wil je graag met een gerust hart op vakantie gaan? Of ben je benieuwd welke landen het goed voor elkaar hebben op het gebied van vrede en veiligheid? Dan moet je weten wat de meest veilige landen ter wereld zijn. Het wereldwijde Institute for Economics and Peace maakt het je makkelijk, want zij hebben een lijstje opgesteld met de veiligste landen van het jaar 2019. Welke dat zijn? Dat lees je in deze top 10.

10. Tsjechië

Tsjechië

Tsjechië doet het steeds beter op het gebied van veiligheid. Ze zijn de laatste jaren drie plaatsen gestegen op de wereldwijde ranglijst, vooral doordat de politieke stabiliteit een stuk groter is geworden. Dit land heeft goede verhoudingen met andere landen en de bewoners van Tsjechië hebben bijna allemaal middelbaar onderwijs gevolgd. Ook dat speelt mee in deze lijst, want een gelukkige bevolking zorgt vaak ook voor een vreedzaam land.

9. Japan

Japan

Japan is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, maar toch doet het land het zo goed dat het op dit lijstje staat. Dat heeft verschillende redenen. Zo is de dagelijkse criminaliteit in het land ontzettend laag. De hoeveelheid inbraken en diefstallen is nog nooit zo laag geweest sinds 1950. Het dagelijks leven in het land is ontzettend veilig, maar de verhoudingen met andere landen zijn minder goed. Vooral China en Noord-Korea hebben lastige relaties met Japan. Daarom vind je dit land niet op de eerste plek van deze lijst.

8. Slovenië

slovenie

Er gaat een legende rond die zegt dat God Slovenië oversloeg bij het verdelen van land. Er waren namelijk zo weinig Slovenen dat hij ze gemakkelijk over het hoofd zag. Hij maakte het goed door de Slovenen een eigen stukje van zijn paradijs te geven. Daarom vind je in dit land prachtige bossen, rivieren en bergen. Het is een van de meest diverse landen in Europa en dus ook nog een van de veiligste. De Sloveense bevolking maakt dankbaar gebruik van dit kleine paradijs, dus zij houden zich niet bezig met criminaliteit en politieke intriges.

7. Singapore

Singapore (2)

De veiligheid in Singapore is ontzettend veel gegroeid: het land steeg dertien plaatsen in een jaar tijd. Dat is niet voor niets, want de nationale veiligheid van het land is erg hoog. Er is weinig criminaliteit en Singapore heeft ook geen slechte verhoudingen met andere landen. Er is wel één nadeel: het land heeft een grote militaire macht. Veel politieagenten zijn bewapend en de import van wapens is dus ontzettend hoog. Singapore heeft daar een goede reden voor, want zij moeten hun rivieren beschermen. Het land is namelijk ontzettend afhankelijk van zeehandel.

6. Canada

Canada

Wanneer je denkt aan Canada, denk je vast aan een prachtig land vol met stille stukken natuur. Dit land is net zo vredig als het lijkt. De politiek is stabiel en het land heeft nauwelijks te maken met internationale strijd. Ook de criminaliteit in Canada is relatief laag. Het is bovendien een van de rijkste landen ter wereld, waarbij de gemiddelde inwoner erg goed verdient. Het is dus niet gek dat weinig mensen ervoor kiezen om hun geld te verdienen met illegale activiteiten.

5. Denemarken

Denemarken

Je vindt Denemarken vaak bovenaan de lijst als het gaat om de meest gelukkige landen ter wereld. Het is dus niet vreemd dat Denemarken ook hoog scoort op het gebied van veiligheid. Mensenrechten worden hier gerespecteerd en de politiek is stabiel. Denemarken mengt zich ook niet in buitenlandse conflicten en de kloof tussen arm en rijk is er relatief klein. Kortom: dit is een land waarin iedereen een fijne plek voor zichzelf heeft. Dat verklaart waarom de criminaliteit er zo laag is.

4. Oostenrijk

Oostenrijk

Oostenrijk staat al jaren bekend als een land dat zich niet graag bemoeit met internationale problemen. Sterker nog: het land vindt het vaak belangrijk om de samenwerking met andere landen te vergroten. Zelfs landen met een totaal andere visie worden door Oostenrijk gezien als een goede partner. Daarom is het leven in Oostenrijk zo vredig: bedreigingen van buitenaf zijn er bijna niet. Inwoners hebben ook allemaal een betaalbaar huis, kunnen gemakkelijk een baan vinden en mogen rekenen op een fijn inkomen. Op politiek gebied is het de laatste tijd wel wat onzekerder, met de opkomst van extreme partijen en de discussies die daarbij horen.

3. Portugal

Portugal

Waar Portugal een paar jaar geleden nog op nummer achttien van deze lijst stond, maakt het land nu ineens onderdeel uit van de top drie. Vooral op het gebied van de woningmarkt scoort dit land goed: bijna iedereen is verzekerd van een fijn huis. Daarnaast is de balans tussen werk en privé ontzettend goed, wat zorgt voor minder stress en gezondheidsproblemen. Het leven in dit land is ook nog eens betaalbaar. Het resultaat? Steeds meer Portugezen zijn van de straat, hebben goed werk en verdienen hun geld op een eerlijke manier.

2. Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland doet het al jaren goed op het gebied van veiligheid. Het land is relatief rustig met een vrij dunne bevolking. Tel daar al de prachtige natuur bij op en je hebt een gezond land met weinig medische problemen. De inwoners van het land zijn vaak hoogopgeleid en hebben ook een goed huis. Er zijn dus weinig mensen die op straat zwerven, wat ook betekent dat diefstal weinig voorkomt. Er zit wel één groot nadeel aan dit land: de kloof tussen rijk en arm is relatief groot.

1. IJsland

ijsland

Wanneer je in IJsland woont, doe je ’s nachts met een gerust hart je ogen dicht. Er gebeurt vrij weinig op het eiland, van criminaliteit tot politieke problemen. Ook op internationaal vlak doet IJsland het goed. Het land heeft geen problemen met andere landen en leeft daardoor zonder zorgen in vrede. Maar liefst 97% van de inwoners geeft aan dat ze bij de middenklasse horen. Oftewel: zij verdienen genoeg om zorgeloos van hun leven te genieten en komen niets tekort in hun dagelijks leven.

Een vergelijkbaar lijstje dat we eerder publiceerden is de 10 veiligste landen wanneer er een oorlog uitbreekt, naast veiligheid is hier ook de strategische ligging van het land van groot belang.

Vergelijkbare Top10s