Muziek heeft altijd een krachtig middel van expressie en rebellie geweest. Sommige liedjes zijn echter zo controversieel dat ze verboden zijn vanwege hun inhoud. Hier zijn tien van de meest beruchte verboden liedjes en de redenen waarom ze verboden werden.
1. “Je t’aime… moi non plus” – Serge Gainsbourg en Jane Birkin
“Je t’aime… moi non plus,” uitgebracht in 1969, is een sensueel en erotisch lied gezongen door Serge Gainsbourg en Jane Birkin. Het nummer werd berucht vanwege zijn expliciete inhoud en erotische geluidseffecten.
De suggestieve tekst en de seksuele geluiden in het nummer zorgden voor grote controverse, waardoor het in verschillende landen, waaronder Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk, verboden werd. Ondanks het verbod, of misschien juist daardoor, werd het nummer een wereldwijde hit en blijft het een iconisch liefdeslied.
2. “God Save the Queen” – Sex Pistols
Uitgebracht tijdens het zilveren jubileum van koningin Elizabeth II in 1977, is “God Save the Queen” van de Sex Pistols een van de meest beruchte punk-anthems. De band, bekend om hun provocerende stijl en teksten, richtte zich op het Britse establishment met een nummer dat de monarchie hekelde. De tekst “God save the Queen, she ain’t no human being” en de beschrijving van het Verenigd Koninkrijk als een “fascist regime” veroorzaakten grote verontwaardiging.
De BBC verbood het nummer vanwege zijn anti-monarchistische inhoud, en veel Britse radiostations volgden dit voorbeeld. Ondanks (of misschien dankzij) het verbod, bereikte het nummer de tweede plaats op de UK Singles Chart. Het verbod maakte het nummer een anthem voor de punkbeweging en versterkte de rebelse identiteit van de Sex Pistols.
3. “Relax” – Frankie Goes to Hollywood
“Relax” was de debuutsingle van Frankie Goes to Hollywood, uitgebracht in 1983. Het nummer veroorzaakte meteen opschudding vanwege zijn expliciete seksuele thema’s. De provocerende tekst en de suggestieve videoclip leidden tot een verbod door de BBC, zowel op de radio als op televisie.
Ironisch genoeg leidde het verbod tot een enorme toename in de populariteit van het nummer. “Relax” schoot naar de top van de hitlijsten en bleef daar vijf weken lang staan. Het werd een wereldwijde hit en een blijvende klassieker.
4. “Cop Killer” – Body Count
In 1992 bracht Ice-T’s band Body Count het nummer “Cop Killer” uit, een track die bedoeld was als een aanklacht tegen politiegeweld. Het nummer beschrijft het perspectief van iemand die wraak wil nemen op corrupte politieagenten. Deze expliciete en gewelddadige tekst leidde tot wijdverbreide verontwaardiging bij wetshandhavers en politici.
Verschillende politiebureaus en rechtshandhavingsorganisaties riepen op tot een boycot van het nummer, en uiteindelijk werd het album heruitgegeven zonder “Cop Killer”. Ondanks de controverse blijft het nummer een belangrijk symbool in de discussie over politiegeweld en vrijheid van meningsuiting in muziek.
5. “Strange Fruit” – Billie Holiday
“Strange Fruit,” gezongen door Billie Holiday en uitgebracht in 1939, is een aangrijpend protestlied tegen racisme en lynchpartijen in het zuiden van de Verenigde Staten. Het nummer, oorspronkelijk een gedicht geschreven door Abel Meeropol, beschrijft de gruwelijke praktijk van lynchen en de verschrikkingen die Afro-Amerikanen moesten doorstaan.
Vanwege de krachtige en controversiële inhoud werd “Strange Fruit” verboden door veel radiostations. Het nummer werd echter een van Holiday’s meest bekende en blijvende werken. Ondanks (of misschien dankzij) de censuur heeft “Strange Fruit” zijn plaats verdiend als een van de belangrijkste protestliederen in de Amerikaanse geschiedenis, en het blijft een krachtig statement tegen racisme.
6. “Fuck tha Police” – N.W.A.
Uitgebracht in 1988 door de Amerikaanse rapgroep N.W.A., veroorzaakte “Fuck tha Police” onmiddellijke controverse vanwege zijn harde kritiek op politiegeweld en raciale profilering. Het nummer werd geschreven in reactie op de ervaringen van de leden van N.W.A. met de politie in Zuid-Centraal Los Angeles.
Het nummer werd verboden door veel radiostations en openbare ruimten, en de FBI stuurde zelfs een brief naar het platenlabel waarin ze hun bezorgdheid uitten over de boodschap van het nummer. Ondanks (of misschien dankzij) het verbod werd “Fuck tha Police” een anthem voor de hiphopgemeenschap en een belangrijk cultureel document dat de problemen van politiegeweld en systemisch racisme onder de aandacht bracht.
7. “I Am the Walrus” – The Beatles
Uitgebracht in 1967 als onderdeel van de “Magical Mystery Tour”, is “I Am the Walrus” een van de meest iconische en bizarre nummers van The Beatles. Geschreven door John Lennon, staat het nummer bekend om zijn surrealistische en psychedelische tekst. De zin “let your knickers down” zorgde ervoor dat de BBC het nummer verbood vanwege de suggestieve inhoud.
Ondanks het verbod blijft “I Am the Walrus” een belangrijk onderdeel van het Beatles-repertoire en een symbool van hun creatieve en experimentele fase. Het nummer wordt geprezen om zijn innovatieve geluid en complexe tekst, en het verbod heeft alleen maar bijgedragen aan de mystiek en populariteit van het lied.
8. “Lola” – The Kinks
“Lola”, uitgebracht in 1970, vertelt het verhaal van een ontmoeting met een transvrouw in een club in Soho, Londen. De herkenbare melodie en humoristische tekst maakten het nummer al snel populair. Echter, de BBC had een probleem met de vermelding van de merknaam ‘Coca-Cola’ in de tekst, wat werd gezien als ongepaste reclame.
Het nummer werd verboden totdat The Kinks de tekst veranderden naar ‘cherry cola‘. Ondanks deze kleine aanpassing blijft “Lola” een iconisch nummer dat belangrijke thema’s rond gender en identiteit aanpakt, lang voordat deze onderwerpen algemeen besproken werden. Het verbod heeft de interesse in het nummer alleen maar vergroot, en het blijft een klassieker in de rockgeschiedenis.
9. “Imagine” – John Lennon
“Imagine” van John Lennon, uitgebracht in 1971, wordt vaak beschouwd als een van de mooiste en meest invloedrijke vredesliederen ooit geschreven. Het nummer roept op tot een wereld zonder oorlog, zonder religie en zonder grenzen. Ondanks zijn boodschap van vrede en eenheid, werd “Imagine” in verschillende landen verboden.
In sommige delen van de Verenigde Staten en andere conservatieve landen werd het nummer bekritiseerd en zelfs verboden vanwege de regel “Imagine there’s no heaven,” die als godslasterlijk werd beschouwd. Ook de oproep tot het afschaffen van eigendom werd gezien als een promotie van communistische ideeën.
10. “Smack My Bitch Up” – The Prodigy
“Smack My Bitch Up,” uitgebracht in 1997 door de Britse elektronische band The Prodigy, veroorzaakte bij zijn release veel opschudding vanwege zijn controversiële titel en expliciete videoclip.
De tekst werd gezien als beledigend en aanmoedigend tot huiselijk geweld. De videoclip, die gewelddadige en seksuele scènes bevatte, leidde tot een verbod op MTV en andere muziekkanalen.