Het is de droom van vele vloggers: een video viraal doen gaan op het web. De meest uiteenlopende en spectaculaire onderwerpen zijn goed om een filmpje op te nemen en op het web te plaatsen. In sommige gevallen gaat een video de hele wereld rond en trekt de aandacht van miljoenen mensen. Maar zijn het steeds werkelijke gebeurtenissen die men filmt? Hieronder een lijst van tien video’s die viraal gingen, maar vals bleken te zijn.

10. Een dansend meisje staat in brand

https://youtu.be/CddMD3QqTFs

Een filmpje van een twerkend meisje dat in brand staat, trok de aandacht van meer dan 19 miljoen kijkers. Het twerkende meisje voert een handstand uit tegen een deur die plots opengaat. Het meisje valt om en raakt een brandende kaars, die haar benen in brand zet. De video ging de wereld rond, maar bleek vals. Marketingspecialisten van de talkshow van Jimmy Kimmel plaatsten een korte versie van de video op een valse Youtube-account. Het filmpje werd duizenden keren gedeeld. In werkelijkheid bleek het om een geacteerde scène te gaan en werd de brand onmiddellijk door een medewerker geblust.

9. Duiker aangevallen door witte haai

Je moet het maar durven, in water duiken waarin haaien zwemmen. Iemand filmde met zijn GoPro een duik in het frisse water van de haven van Sydney. Vrijwel onmiddellijk doemt er een grote witte haai op die de duiker aanvalt. Spectaculaire beelden die meer dan 35 miljoen keer bekeken werden. Maar ook deze video bleek vals. Het productiehuis Woolshed Company verwerkte de afzonderlijke beelden van een duiker en van een witte haai op een slimme manier in één en hetzelfde filmpje.

8. Steenarend vangt een kind

Een steenarend die naar beneden duikt en een kind aanvalt? Volgens een virale video gebeurde dit in een park in Montreal. Een steenarend vliegt omlaag en probeert een spelend kind mee te nemen als prooi. De filmer snelt het kind te hulp. Indrukwekkend, maar niet waar. De video was een filmproject van een groep studenten in Montreal, die ongetwijfeld goede cijfers haalden met deze virale video.

7. Snowboarder achtervolgd door een beer

Het filmpje van de snowboarder die door een beer wordt achtervolgd, werd miljoenen keren gedeeld op sociale media. Maar hoe angstaanjagend deze beelden ook zijn, ze zijn niet echt. Opnieuw was het de Woolshed Company die afzonderlijke beelden van een snowboarder en een ijsbeer in één filmpje plaatste. Daarmee toonden ze aan dat ze de kunst van virale video’s maken heel goed onder de knie hadden.

6. Een grap loopt verkeerd af

https://youtu.be/f0qEKNmG2DE

Miljoenen kijkers zagen de virale video waarin de vriend van een meisje zich voor de grap verkleedt als inbreker en wacht tot zijn vriendin thuiskomt. De vriendin schrikt zo erg van hem, dat ze naar de straat loopt en onder een auto terechtkomt. Deze zeer realistische beelden schokten miljoenen mensen over heel de wereld. Gelukkig is de video gespeeld: het was een korte film geschreven en geregisseerd door een bekende regisseur.

5. Bijna getroffen door de bliksem

De Woolshed Company weet hoe ze (valse) video’s viraal kan laten gaan. Ditmaal zien we een koppel dat de rotskust van Tamarama nabij Sydney verkent. Wanneer het meisje het water nadert, slaat de bliksem in op slechts enkele meters afstand. Alweer een in elkaar geknutselde valse video, die echter bekeken werd door meer dan drie miljoen kijkers.

4. Een public relations party gaat fout

Het filmpje toont een party waarin de start van de olie-exploitatie van Shell in het noordpoolgebied wordt gevierd. Een model van een boorplatform moet dienen om de gasten rijkelijk van wijn te voorzien. Dit loopt echter fout: een belangrijke gast wordt besproeid met wijn door het slecht functionerende boorplatform. Deze video ging viraal, maar was in feite een geregisseerd filmpje van een actiegroep die de exploitatie van olie in het noordpoolgebied aanklaagt.

3. Een iPod opladen met een ui

Het lijkt te mooi om waar te zijn, een iPod opladen met een uit die in een sportdrankje werd gedrenkt. En zo is het ook, want in werkelijkheid is dit simpelweg onmogelijk. Deze virale video werd meer dan tien miljoen keer gezien, maar niemand slaagde er tot nu toe in om zijn iPod met ajuinen op te laden. Zelfs een presentator van Mythbusters (een populaire reeks op Discovery Channel) hield er zich mee bezig. Hij toonde onomstotelijk aan dat men geen batterij kan maken met een ui en sportdrankjes.

2. Satanische rituelen bij CERN

https://youtu.be/_pqp33cVkIE

CERN, het Europees instituut voor nucleair onderzoek, bulkt van hoogopgeleide wetenschappers en onderzoekers. Satanische rituelen bij CERN vinden er normaal gesproken niet plaats. Of toch? Deze virale video lijkt het tegendeel te bewijzen. Een groep mannen met mantels begeleiden een vrouw naar een binnenplaats, waar de vrouw op de grond gaat liggen en wordt ‘geofferd’. De video zou volgens CERN afkomstig zijn van werknemers die hun boekje te buiten gingen. Het incident wordt momenteel onderzocht.

1. Leeuw neemt wraak op een jager

Een plots opduikende leeuw neemt wraak op jagers die triomfantelijk poseren bij een geschoten leeuw. Deze virale video werd meer dan 12 miljoen keer bekeken. Maanden later maakte de Australische Woolshed Company bekend dat de video opnieuw het resultaat was van slimme filmmontage en dus geen ware beelden bevatte. De Woolshed Company produceerde een hele reeks van ‘valse’ virale video’s, die in totaal meer dan 205 miljoen keer bekeken werden door internetters over heel de wereld.