Regelmatig duiken er verhalen op over mensen die vervloekt zouden zijn door andere personen, gebeurtenissen of objecten. De vloek van Toetanchamon is een bekend voorbeeld. Maar er zijn ook recentere vervloekingen, bijvoorbeeld de vloek van Ötzi, een ijsmummie die in 1991 werd gevonden. En wat te denken over de petitie in de stad Carlisle in 2005, om een kunstwerk te laten verwijderen waarop de tekst van een vloek stond?

Wanneer er plotseling veel personen sterven die een graf hebben geopend, een voorwerp hebben aangeraakt of een bepaalde gebeurtenis bijwoonden, doen al snel allerlei geruchten over een vloek de ronde. Bestaan vervloekingen echt? Oordeel zelf.

Hieronder vind je alvast een lijstje van 10 vermeende vloeken waarover ooit veel te doen is geweest. En het zijn heus niet allemaal vervloekingen van honderden jaren geleden. Zelfs in onze moderne maatschappij, waarin rationaliteit en gezond verstand hoogtij vieren, blijken velen nog steeds in vloeken te geloven…

De Basano-vaas

Bassano-Vase

De mysterieuze zilveren vaas van Basano stamt uit de 15de eeuw. Ze was een geschenk voor een aanstaande bruid. De bruid werd echter brutaal vermoord op haar huwelijksdag. Net voor ze haar laatste adem uitblies, zweerde ze om zich te wreken. De vaas kwam nadien in handen van verschillende familieleden van de vermoorde bruid. Door de een of andere duistere oorzaak kwamen al deze familieleden plotseling om het leven, kort nadat ze de vaas in huis hadden gehaald. De familie besloot om de vervloekte zilveren vaas te verbergen.

In de jaren 80 van de vorige eeuw dook de vaas terug op. Naar verluidt zat er een boodschap in, met de woorden ‘Let op – deze vaas brengt de dood’! Opnieuw kwam de Basano-vaas in handen van verschillende eigenaars, die allemaal kort na de aankoop stierven. Musea en verzamelaars wilden het vervloekte object niet in bezit hebben. De politie nam de vaas uiteindelijk in beslag en begroef ze in een loden kist, ergens op een geheime plaats.

De vloek over de Kennedy’s

John F. Kennedy
Walt Cisco, Dallas Morning News/publiek domein

De Amerikaanse familie Kennedy verwierf voor eeuwig een plaats in de geschiedenisboekjes. Het gezin van vader Joseph Kennedy bracht een Amerikaanse president en verschillende vooraanstaande politici voort. Toch geloven velen dat er een vloek rust op de Kennedy’s.

Het begon in 1944, toen de oudste zoon in het gezin, Joseph Junior, sneuvelde tijdens een oorlogsmissie. In augustus 1963 stierf het 2 dagen oude zoontje van president John F. Kennedy. De president zelf werd op 22 november 1963 vermoord. Senator Ted Kennedy raakte ernstig gewond bij een vliegtuigcrash in 1964. In 1968 schoot een Palestijnse immigrant presidentskandidaat Robert Kennedy neer. De lijdensweg van de Kennedy’s was nog niet ten einde. Een zoon van Robert, Michael LeMoyne Kennedy, kwam om door een skiongeluk in 1997. De oudste zoon van wijlen president John F. Kennedy liet samen met zijn vrouw en schoonzuster het leven in 1999, toen zijn vliegtuig neerstortte in de Atlantische Oceaan.

De vloek op de crew van The Omen

the omen vervloekt

‘The Omen’ is een van de bekendste horrorfilms aller tijden. De speelfilm uit 1976 vertelt het bloedstollende verhaal van het zoontje van een Amerikaans ambassadeur, dat in feite de zoon van de duivel blijkt te zijn. Het leek er echter op dat de filmcrew ook werd achtervolgd door het kwaad. Het hotel waarin de regisseur verbleef, was het doelwit van een aanslag door de IRA. Hoofdrolspeler Gregory Peck en scenarioschrijver David Seltzer zaten in 2 verschillende vliegtuigen richting Engeland. De bliksem sloeg in op beide vliegtuigen.

Helemaal raadselachtig was het auto-ongeval van John Richardson, die verantwoordelijk was voor de special effects in de film. Bij dit ongeval werd zijn vriendin onthoofd. Ook in de film komen meerdere personages om het leven door onthoofding. Toeval of niet? In elk geval voedden deze mysterieuze gebeurtenissen allerlei geruchten over een vervloeking van de filmcrew.

De vloek van Sarah Good

sarah good
publiek domein

‘Ik ben evenmin een heks dan jij een tovenaar bent. Als je mijn leven neemt, zal God je bloed te drinken geven’. Dat waren de woorden die Sarah Good uitsprak voordat ze werd opgehangen in 1692, op beschuldiging van hekserij. Zij was een van de eerste veroordeelden tijdens de beruchte heksenprocessen van Salem in de Amerikaanse deelstaat Massachusetts. De woorden van Sarah bleken profetisch. De predikant die Sarah verhoorde tijdens de processen zou 25 jaar laten sterven aan een inwendige bloeding. Hij stikte in zijn eigen bloed.

De Grimaldi-vloek

Andrea Izzotti / Shutterstock.com

Niet alleen op de familie Kennedy, maar ook op de prinselijke familie Grimaldi zou een vloek rusten. De Grimaldi’s regeren al sinds 1297 over het kleine vorstendom Monaco, ten zuiden van Frankrijk. De stamvader van de familie, Francesco Grimaldi, heerste als een tiran over Monaco en veroordeelde zelfs zijn minnares tot de dood. Naar verluidt sprak zij een eeuwigdurende vloek uit over de familie: nooit zou een Grimaldi het geluk vinden in zijn of haar leven.

Het wel en wee van de prinselijke familie lijkt deze vloek te bevestigen. De vrouw van prins Rainier III van Monaco, de voormalige actrice Grace Kelly, kwam om in een auto-ongeval in 1982. Prinses Caroline, de oudste dochter van Rainier, kende de ene mislukte liefdesaffaire na de andere. Ze trad 3 keer in het huwelijk. Alleen met haar 2de man, Stefano Casiraghi, had ze een goede relatie. Casiraghi liet echter het leven in een bootongeval in 1990. Jongste dochter prinses Stéphanie kende eveneens twee gestrande huwelijken en een groot aantal mislukte relaties. Ook het liefdesleven van Charlotte Casiraghi, dochter van Caroline, liep niet bepaald over rozen.

De vloek van de Wenende Jongen

Bruno Amadio wenende jongen

De Italiaanse kunstenaar Bruno Amadio schilderde in de jaren 50 van de vorige eeuw een reeks portretten met het gelaat van een wenende jongen (‘Crying Boy’). De kunstwerken verkochten goed, maar ze werden vooral bekend omdat ze een woningbrand onbeschadigd konden doorstaan. Meerdere huizen waarin kopieën hingen van de ‘Crying Boy’ gingen in vlammen op, maar de portretten bleven om een mysterieuze reden gespaard. Alweer stak het gerucht de kop op dat er een vloek heerste op de kunstwerken, die de woningen van de eigenaars in brand deed vliegen. Nader onderzoek wees uit dat de vernislaag op de portretten een brandvertragende werking had, waardoor de schilderijen vrijwel onaangetast een brand weerstonden.

Toetanchamon en zijn beroemde vloek

vloek van toetanchamon
The Times/publiek domein

Een van de bekendste vervloekingen is ongetwijfeld de vloek van Toetanchamon. Archeoloog Howard Carter legde in 1922 het onaangeroerde graf bloot van deze Egyptische farao uit de 18de dynastie. Het was een van de opzienbarendste archeologische vondsten van de 20ste eeuw. Aan de ingang van de grafkamer stond de dreigende tekst ‘Wie de slaap van de farao verstoort, zal worden aangeraakt door de vleugels van de dood’. Carter en zijn helpers besteedden er weinig aandacht aan. Volgens sommigen zou hen dat later zuur opbreken, want in de jaren die volgden stierven er niet minder dan 17 personen die bij de ontdekking van het graf betrokken waren. Vooral de plotse dood van de geldschieter van de expeditie, de Engelse Lord Carnarvon, deed de wenkbrauwen fronsen. Berichten over de ‘vloek van de farao’ gingen de wereld rond. Howard Carter zelf had blijkbaar geen last van de vloek: hij stierf een natuurlijke dood op 64-jarige leeftijd.

De vloek van krijgsheer Timoer

timoer
publiek domein

Timoer was een tirannieke krijgsheer afkomstig uit het huidige Oezbekistan Hij veroverde grote stukken grondgebied en bouwde een uitgestrekt rijk op in de loop van de 14de eeuw. Timoer stierf in 1405. Net als Toetanchamon wilde hij niet gestoord worden tijdens zijn eeuwige rust. Op zijn graftombe prijkte de schrikwekkende tekst ‘Wie mijn graf verstoort doet een nog vreselijker veroveraar dan mij ontwaken’.

Timur vloek

Dat belette de Perzische heerser Nadir Sjah Afshar echter niet om in 1740 de jaden sarcofaag van Timoer uit het mausoleum Gur-e Emir mee te nemen. Nadir werd een paar jaar later vermoord. Ook de Russische archeoloog Mikhail Gerasimov stoorde zich niet aan de vloek toen hij op 21 juni 1941 de resten van Timoer blootlegde en zijn schedel verwijderde. Een dag later, op 22 juni 1941, viel het Duitse leger de Sovjet-Unie binnen. Had Timoer met de waarschuwing ‘een nog vreselijker veroveraar dan mij’ Adolf Hitler bedoeld?

Vervloekt door Ötzi de IJsman

ontdekking otzi
Helmut Simon

In 1991 vond het echtpaar Simon in de Ötztaler Alpen bij toeval de gemummificeerde resten van een prehistorische jager. De mummie, bijgenaamd Ötzi de IJsman, bleek meer dan 5.000 jaar oud. De vondst wekte onmiddellijk de interesse van wetenschappers over heel de wereld. Archeologen brachten de mummie naar diverse laboratoria en schoven de stoffelijke resten onder verschillende microscopen en scanners.

otzi vervloekt
© South Tyrol Museum of Archaeology

Daar hield Ötzi blijkbaar niet van, want al snel na de ontdekking stierven er verschillende leden van het onderzoeksteam. Onder hen was dr. Rainer Henn, die het forensisch onderzoek leidde. Hij kwam in 1992 om bij een auto-ongeval. De bergbeklimmer die Rainer Henn naar de mummie in het Ötztal leidde, Kurt Fritz, overleed in hetzelfde jaar in een lawine. Eén van de ontdekkers van de mummie, Helmut Simon, stortte in 2004 te pletter in een ravijn. In totaal overleden er ca. 8 personen die te maken hadden met de vondst van Ötzi de IJsman. Dat was meer dan genoeg om het verhaal van een vloek de wereld in te sturen.

De vloek van Carlisle: een recente vervloeking in onze moderne wereld

cursing stone
Emily Frankish/wikipedia

Nog recenter dan de vloek van Ötzi is de vervloeking van de Engelse stad Carlisle. Carlisle ligt niet zo ver van de grens met Schotland. In de 16de eeuw staken vele plunderaars uit Carlisle de Schotse grens over om er vee te stelen. De bisschop van het Schotse Glasgow sprak in 1525 een vloek uit over deze plunderaars. Toen de stad Carlisle in het jaar 2000 op een gepaste manier het nieuwe millennium wilde vieren, besloot het stadsbestuur om een granieten kunstwerk te laten maken met daarop de woorden van de vloek. Het stadsbestuur had dit kunstwerk, de zogenaamde ‘Cursing Stone’, beter niet laten maken. Niet lang na de onthulling van de gedenksteen werd Carlisle getroffen door allerlei rampen: overstromingen, branden, een uitbraak van mond- en klauwzeer en andere tegenslagen. Voor ‘believers’ was het duidelijk: de vloek die op de Cursing Stone stond, veroorzaakte al deze tegenspoed. In 2005 werd er een petitie gehouden om de steen te laten verwijderen, wat (gelukkig) niet gebeurde. Zelfs in onze moderne tijden zijn er blijkbaar mensen die per se in een vloek willen geloven….