Voetballers zijn tijdens hun carrière vaak ongekend populair. Biografieën van spelers en trainers zijn daarom al jaren niet aan te slepen. Welke obstakels moet een speler overwinnen? Wat voelde hij tijdens die beslissende wedstrijd? En hoe ziet het leven na voetbal eruit? Tien biografieën over de glorie en schaduwkanten van voetbal.

10. Don Leo, het werd stil aan de overkant

Don Leo, het werd stil aan de overkant

De recente biografie van Leo Beenhakker schets een indringend beeld van de markante trainer die 50 jaar actief was in het professionele voetbal. Ook al was Beenhakker een onopvallende voetballer kende hij als trainer onverwachte successen bij Ajax en Feyenoord. Internationaal werd hij een toptrainer bij Real Madrid. Maar de grote vraag is natuurlijk: waarom ging het onder zijn leiding mis met het Nederlands Elftal tijdens het mislukte WK van 1990?

9. Abe

Abe

Tegenwoordig weten we alles van voetballers. Maar er was een tijd dat voetballers nog mysterieus waren en geen mediatraining kregen. Dat maakt biografieën van voetballers uit de periode voor de televisie vaak tot mooie boeken. Johann Mast schreef in 2007 een mooi boek over de legendarische aanvaller Abe Lenstra die vaak wordt gezien als een van de beste Nederlandse voetballers aller tijden. In Abe wordt Lenstra eerlijk geportretteerd als een wat nukkige maar vaak geniale sportman.

8. Deze neger buigt voor niemand

Deze neger buigt voor niemand

Winston Bogarde was geen groot voetballer. Maar dankzij zijn trots en fanatisme schopte Bogarde het eerst tot verdediger bij Ajax waarna hij een carrière begon bij internationale topclubs als AC Milan, Barcelona en Chelsea. Vaak staat hij daar wegens conflicten naast het veld wat mooie verhalen oplevert voor een biografie. Daarnaast is Bogarde zelfbewust over zijn status als Surinamer en spreekt hij zich herhaaldelijk uit over racisme in de voetbalwereld.

7. HELDER, van Arsenal naar de Bajes

HELDER, van Arsenal naar de Bajes

De laatste jaren is een nieuw soort voetbalbiografie in zwang geraakt. Die van de ex-voetballer die na zijn professionele loopbaan aan lager wal is geraakt. Lezers zijn gefascineerd door verhalen van mensen die het allemaal voor elkaar hadden en toch alles weer kwijtraakten. Het levensverhaal van de getalenteerde Glenn Helder leest als het script voor een spannende film. Helder maakt een transfer naar Arsenal maar raakt verslaafd aan gokken. Ook bij Benfica kan hij het niet waarmaken, waarna een neergaande spiraal ontstaat. Helder onderneemt een zelfmoordpoging en eindigt ten slotte zelfs in de gevangenis.

6. Vechtlust

Vechtlust

Fernando Ricksen was als speler van Fortuna Sittard een volksheld die zich onderscheidde door een ongekende inzet. Hij schopte het onder ander tot Oranje en Glasgow Rangers. Bij deze club verdient Ricksen zoveel dat hij al snel geen weerstand kan bieden aan een leven vol seks, drank en drugs. Het wordt hem bijna fataal. Een ontluisterend boek over de schaduwkant van beroemdheid dat leest als een rock & roll biografie.

5. Willem van Hanegem

Willem van Hanegem

Johan Derksen dook met negen vooraanstaande voetbaljournalisten in het leven van Willem van Hanegem, een van de beste voetballers die Nederland heeft gekend. De loopbaan van De Kromme is gevuld met prachtige wedstrijden en prijzen maar zijn leven kent ook de nodige schaduwkanten. Van Hanegem is vanwege zijn markante persoonlijkheid en typische gevoel voor humor een ideaal onderwerp voor een ambitieuze biografie van meer dan 500 pagina’s.

4. Kieft

Kieft

Willem Kieft is tegenwoordig vooral bekend als een wat cynische voetbalanalist. In de jaren tachtig was Kieft echter een spits met een neus voor de goal. Op jonge leeftijd brak hij door bij Ajax en werd in het seizoen 1981/1982 topscoorder van de Eredivisie. Met PSV won hij de Europacup I en tijdens het door Oranje gewonnen EK van 1988 scoorde hij een cruciaal doelpunt. Toch droeg hij al die tijd een groot geheim met zich mee. In zijn openhartige biografie vertelt Kieft over zijn jarenlange verslaving aan cocaïne. Het werd in 2014 een echte bestseller en won de NS Publieksprijs.

3. Ik ben El Diego

Ik ben El Diego

Diego Armando Maradona is volgens velen de beste voetballer aller tijden. De briljante dribbelaar kon matige elftallen tot grootse daden inspireren. Toch kent zijn leven veel schaduwkanten. Maradona gaat al vanaf zijn tienerjaren gebukt onder hooggespannen verwachtingen, moet tijdens wedstrijden menig aanslag zien te overleven en raakt verslaafd aan cocaïne. Maradona neemt in zijn autobiografie geen enkel blad voor de mond en ondanks zijn problemen ligt de nadruk toch altijd op zijn grote liefde: de bal.

2. Ik Zlatan

Ik Zlatan

Zlatan Ibrahimovic is een geniale aanvaller die geen gebrek kent aan persoonlijkheid. De jonge Zlatan groeit op in een immigrantenwijk van de Zweedse stad Malmö. Nadat hij bij de lokale club zijn debuut maakt, wordt Zlatan al snel door Ajax gekocht. Sindsdien speelt Zlatan bij een groot aantal internationale topclubs waar hij steeds beter en grilliger wordt. Met zijn charisma is Zlatan een perfecte voetballer voor een vroegtijdige biografie. Hij praat graag en houdt van controversiële uitspraken waarbij vooral Guardiola, zijn trainer bij Barcelona, het flink krijgt te verduren. Ook over de levensgevaarlijk ritten in zijn Ferrari kan deze unieke voetballer zeer smakelijk vertellen.

1. I Think Therefore I Play

I Think Therefore I Play

De Italiaanse middenvelder Andrea Pirlo is al jaren de lieveling van de fijnproever. Met het einde van zijn carrière in zicht liet Pirlo zijn biografie optekenen wat een uniek boek oplevert. Pirlo is een van de intelligentere voetballers en beschikt over een absurd gevoel voor humor. Dat komt vooral goed van pas wanneer hij in detail vertelt over zijn Playstationverslaving of de vreemde rituelen van zijn collega’s uit de doeken doet. Met een paar woorden weet hij vreemde vogels als Gattuso of Zlatan te omschrijven. Maar net zo makkelijk vertelt Pirlo hoe het is om mee te doen aan de beslissende penaltyreeks in een WK-finale. Ook doet Pirlo uit de doeken hoe hij zichzelf op latere leeftijd leerde om specialist in vrije trappen te worden. Een heerlijk geschreven biografie van een fijnzinnige voetballer.