Een derby is een fenomeen uit de sport en is vooral uit het voetbal bekend. Een derby is een wedstrijd tussen twee clubs uit dezelfde stad, dezelfde streek of uit dezelfde regio. Ook landenwedstrijden kunnen als derby worden aangeduid. Een wedstrijd tussen twee rivalen die niet uit dezelfde stad, streek of regio komen wordt een ‘klassieker’ genoemd. Een voorbeeld is onze nummer één in de lijst.
Derby wordt oorspronkelijk uitgesproken als darbi, maar ook de uitspraken derbi of durbi worden tegenwoordig goedgekeurd. Een derby is vaak een beladen wedstrijd en voor de supporters van beide clubs ook vaak de belangrijkste wedstrijd van het jaar. In deze lijst komen 8 derby’s, 1 topper en 1 klassieker aan bod.
10. Mijnstreekderby (Fortuna Sittard en Roda JC)
De wedstrijd van twee clubs uit de mijnstreek in Zuid-Limburg. De strijd tussen Sittard en Kerkrade. Fortuna in west, Roda JC in oost. De derby werd in 1971/72 voor het eerst gespeeld, nadat beide clubs hun eigen streekderby kwijt raakten door een fusie of een terugkeer naar de amateurs. De eerste wedstrijd werd met 1-2 gewonnen door Roda JC. De laatste wedstrijd werd gespeeld in het seizoen 2020/21 en werd met 0-2 gewonnen door Fortuna Sittard. Van de 47 wedstrijden die tussen de clubs zijn gespeeld, won Roda JC de meeste keer (18 keer).
Fortuna Sittard werd in 1968 opgericht na een fusie tussen RKSV Sittardia uit Sittard en Fortuna ’54 uit Geleen. In Sittard worden de wedstrijden tegenwoordig gespeeld in het Fortuna Sittard Stadion dat plaats biedt aan 12800 toeschouwers. Fortuna Sittard heeft het hoogste niveau een aantal keren met het tweede niveau afgewisseld, maar sinds het seizoen 2018/19 speelt de club weer in de Eredivisie. Fortuna Sittard werd tweemaal kampioen van de Eerste Divisie. Voorganger Fortuna ’54 wist zelfs tweemaal de KNVB Beker te winnen. De fanatieke aanhang van Fortuna Sittard heet: Tifosi Giallo Verde (TGV).
Roda JC werd in 1962 opgericht na een fusie tussen Roda Sport (dat al eens gefuseerd was) en Rapid JC (dat ook al eens gefuseerd was). De wedstrijden worden gespeeld in het Parkstad Limburg Stadion dat plaats biedt aan bijna 20000 toeschouwers. In 2009 waren er plannen om te fuseren samen met rivaal Fortuna Sittard en verder te gaan als Sporting Limburg. Deze plannen vonden geen doorgang dankzij hevig verzet van de aanhang van beide clubs. Roda JC speelde lang op het hoogste niveau, maar in het seizoen 2013/14 eindige de ploeg op de laatste plaats in de eredivisie. Na 41 seizoenen was de eerste degradatie een feit, maar in het seizoen daarop werd via de play-offs in extremis promotie naar het hoogste niveau behaald. In het seizoen 2017/18 ging het echter weer mis doordat Almere City FC te sterk was: Roda JC degradeerde voor de tweede keer. Vandaag de dag speelt Roda JC nog op het tweede niveau. Roda JC werd eenmaal kampioen van de eerste divisie en won tweemaal de KNVB Beker. De fanatieke aanhang van Roda JC heet: Ultras Kerkrade
9. Oost-Brabantse streekderby (TOP Oss en FC Den Bosch)
De eerste derby in de provincie Noord-Brabant is die tussen TOP Oss en FC Den Bosch. De stadions van beide clubs liggen maar ongeveer 20 kilometer van elkaar vandaan waardoor er sprake is van rivaliteit tussen beide clubs. Deze rivaliteit wordt door beide supportsgroepen fanatiek beleefd. Sinds het seizoen 2007/2008 waren en 29 confrontaties tussen beide clubs. 14 keer won FC Den Bosch, 5 keer werd het gelijk en 10 keer won Top Oss.
TOP (Tot Ons Plezier) Oss is een voetbalclub uit Oss met als thuishaven het Frans Heesen Stadion (capaciteit van 4700). De club werd opgericht in 1928 en had tot 2009 de naam: TOP Oss. Van 2009 tot 2018 heette de club FC Oss, maar vanaf het seizoen 2018/19 heeft de club weer de naam: TOP Oss. De club speelde in de jaren ’50 in het profvoetbal. In de jaren ’60 tot en met ’80 was de club een regioclub om vervolgens in de jaren ’90 weer terug te keren tot het betaald voetbal. Tegenwoordig is TOP Oss vaak te vinden in de middenmoot van de eerste divisie. De fanatieke aanhang van TOP Oss zit op de C-tribune achter de goal.
FC Den Bosch is een voetbalclub uit Den Bosch die zijn wedstrijden speelt in stadion De Vliert. Dit stadion biedt plaats aan 6500 toeschouwers. FC Den Bosch werd in 1965 opgericht. Net als TOP Oss heeft FC Den Bosch ook verschillende namen gekend: FC Den Bosch’67 en BVV Den Bosch. De hoogtijdagen van FC Den Bosch ontstonden vanaf 1983. In dat jaar was de promotie naar de Eredivisie een feit. Tot en met 1990 legde de club prima voetbal op de mat en werden bekende spelers voortgebracht en aangetrokken. In 1990 degradeerde de club en vandaag de dag speelt de club nog steeds op het tweede niveau. FC Den Bosch werd 1 keer landskampioen van Nederland (1948) en in 1971, 1999, 2001 en 2004 werd de club kampioen van de Eerste divisie. De fanatieke aanhang van Den Bosch zit op de M-side.
8. Brabantse derby (NAC en Willem 2)
Breda versus Tilburg. Deze derby wordt ook gespeeld in de provincie Noord-Brabant en kan worden gezien als de grote broer van de nummer 9 van onze lijst. De steden liggen dicht bij elkaar en zijn ongeveer even groot. Bijzonder is dat beide teams even vaak wonnen van elkaar: 33 keer. 21 keer werd het gelijk waardoor het totaal 87 wedstrijden bedraagt.
NAC is de club uit Breda. Gelukkig is NAC een afkorting, want als een commentator iedere wedstrijd de volledige clubnaam moet uitspreken dan komt hij aan de wedstrijd niet toe: Nooit opgeven altijd doorzetten – Aangenaam door vermaak en nuttig door ontspanning – Combinatie Breda. De club ontstond in 1912 als een fusie tussen NOAD en ADVENDO. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het Rat Verlegh Stadion dat plaats biedt aan 19000 toeschouwers. NAC heeft veel seizoenen in de Eredivisie gespeeld en zelfs meerdere keren op Europees niveau, maar de laatste jaren wisselt de club het hoogste niveau met het tweede niveau af. Sterker nog, de club moet oppassen dat het niet te lang in de Eerste divisie blijft hangen. NAC staat nationaal bekend om zijn ‘Avondje NAC‘. De term is in de jaren 70 ontstaan, toen NAC zijn thuiswedstrijden in de avond ging spelen. NAC kent verschillende fanatieke groeperingen: B-side, Vak G en VakF7. Een deel van de supporters geeft ook een magazine uit dat over NAC gaat: NAC Fanzine De Rat. NAC werd 1 keer landskampioen (1921), won 1 keer de eerste divisie (2000) en won 1 keer de KNVB Beker (1973).
Willem 2 is de club uit Tilburg. De club werd in 1896 opgericht en heette toen nog Tilburgia. Het is daarmee een van de oudste professionele voetbalclubs van Nederland. In 1898 werd de naam van de club, als eerbetoon aan de voormalige koning, veranderd in Willem 2. Net als NAC heeft Willem 2 ook vele seizoenen in de Eredivisie gespeeld en zelfs op Europees niveau. Op Europees niveau was nog niet eens zolang geleden (seizoen 2020/21). Degradatie is Willem 2 ook niet vreemd en na meerdere malen het hoogste niveau met het tweede niveau afgewisseld te hebben, speelt de club nu (net als NAC) in de Eerste divisie. Dit betekent dus dat er dit seizoen ook weer twee derby’s worden gespeeld. Willem 2 werd 3 keer Nederlands kampioen (1916, 1952 en 1955), won 2 keer de KNVB-beker (1944 en 1963) en won 3 keer de Eerste divisie (1958, 1965 en 2014). De fanatieke aanhang van Willem 2 heet Tilburg Tifosi. De fanatieke aanhang heeft zijn plaats op de Kingside.
7. Derby van het Noorden (FC Groningen en sc Heerenveen)
Deze derby vindt niet in dezelfde provincie plaats, maar toch liggen de clubs FC Groningen en sc Heerenveen dicht bij elkaar en de A7 verbindt de beide plaatsen. Zowel in Groningen als in Friesland waren meerdere professionele voetbalclubs actief, waardoor pas in 1974 de eerste uitvoering van de Derby van het Noorden plaatsvond. FC Groningen is sinds 2013 na het faillissement van SC Veendam nog de enige professionele voetbalclub uit de provincie Groningen. Friesland kent naast sc Heerenveen nog SC Cambuur Leeuwarden als professionele voetbalploeg (de nummer 6 van onze lijst). FC Groningen heeft naast sc Heerenveen nog een andere rivaal: FC Emmen. De wedstrijden tussen FC Emmen en FC Groningen wordt de Hondsrugderby genoemd. De Derby van het Noorden is 69 keer gespeeld. Sc Heerenveen won 31 keer, 20 keer werd het gelijk en 18 keer won FC Groningen. De eerste wedstrijd werd door sc Heerenveen met 4-1 gewonnen. Ook bij de laatste ontmoeting trokken de Friezen aan het langste eind: 0-2. Zowel bij de opening van het stadion van sc Heerenveen als bij de opening van het stadion van FC Groningen was de eerste wedstrijd de derby tussen beide ploegen. Beide thuisspelende ploegen wonnen de wedstrijd in hun nieuwe onderkomen met 2-0. De beide ploegen stonden overigens nog nooit tegenover elkaar in wedstrijden om de KNVB-beker.
FC Groningen komt uit de stad Groningen en werd in 1971 opgericht als voortvloeisel van GVAV. Sinds 2006 worden de thuiswedstrijden in Stadion Euroborg gespeeld. Dit stadion heeft een capaciteit van 22525. De club is niet weg te denken uit de Eredivisie, alhoewel FC Groningen in het verleden ook een aantal keren is gedegradeerd (de laatste keer was het seizoen 1997/98). Vanaf dat moment werd weer een stijgende lijn ingezet en werd meermaals Europees voetbal bewerkstelligd. FC Groningen won in 2015 de KNVB-beker en in 1980 werd de Eerste Divisie gewonnen. De fanatieke aanhang bestaat uit twee groepen: Z-side en Ultras Cruoninga.
Sc Heerenveen is de voetbalclub uit Heerenveen. De club werd in 1920 opgericht en heette toen nog Athleta, vervolgens werd in 1921 de naam gewijzigd in Spartaan. Vanaf 1977 kreeg de club zijn huidige naam: sc Heerenveen. De thuisbasis is het Abe Lenstra Stadion, dat een capaciteit heeft van 27224. Sc Heerenveen speelt al 30 seizoen in de eredivisie. Het beste resultaat werd behaald in het seizoen 1999/2000: een tweede plaats. De Friezen waren ook actief op het Europese toneel met als hoogtepunt deelname aan de Champions League in 2000/01. Sc Heerenveen won in 2009 de KNVB-beker en in 1970 de Tweede Divisie. De fanatieke supportersgroep van sc Heerenveen is Nieuw Noord.
6. Friese derby (SC Cambuur en sc Heerenveen)
Naast FC Groningen kent sc Heerenveen ook een sterke rivaliteit met SC Cambuur. Beide clubs komen uit de provincie Friesland, maar de achterban is verschillend. SC Cambuur komt uit de hoofdstad Leeuwarden, heeft weinig met de provincie Friesland en trekt vooral de supporters uit de stad. Sc Heerenveen komt uit de kleinere plaats Heerenveen en is juist trots op het Friese land, de cultuur en het Friese volkslied. De achterban van sc Heerenveen komt dus meer uit de regio.
Supporters van beide clubs noemen elkaar DKV (dertig kilometer verderop), omdat de plaatsen ongeveer 30 kilometer uit elkaar liggen en de supporters de naam van de andere club weigeren uit te spreken. In totaal werd de Friese derby 83 keer officieel gespeeld: 41 keer won Heerenveen, 22 keer werd het gelijk en 20 keer won Cambuur. Aangezien sc Heerenveen al een keer aan bod is geweest, geven we hieronder alleen informatie over SC Cambuur.
SC Cambuur komt uit de Friese Hoofdstad Leeuwarden. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het Cambuurstadion dat plaats biedt aan 10250 toeschouwers. De club werd in 1964 opgericht ter vervanging van VV Leeuwarden dat naar de amateurs terugkeerde. De meeste seizoenen werden afgewerkt in de Eerste Divisie, maar ook in de Eredivisie werden en worden er wedstrijden gespeeld. In 1965 werd de club kampioen van de Tweede Divisie en in 1992, 2013 en 2021 werd Cambuur kampioen van de Eerste Divisie. De fanatieke supporters van Cambuur staan op de MI-side en Cambuur Culture is de bekendste fanatieke groep.
5. Twentse derby (FC Twente en Heracles Almelo)
In Twente kent men de derby tussen FC Twente en Heracles Almelo. De eerste wedstrijd tussen beide ploegen werd gespeeld in 1965: het jaar dat FC Twente werd opgericht. Sindsdien wordt de derby niet ieder jaar gespeeld omdat de ploegen soms op verschillende niveaus spelen. In totaal speelden de clubs 36 wedstrijden tegen elkaar. 23 keer won FC Twente, 8 keer werd het gelijk en 5 keer won Heracles. De clubs hebben samen een jeugdopleiding: FC Twente/Heracles Academie.
FC Twente is de professionele voetbalploeg uit Enschede en is in 1965 ontstaan uit een fusie tussen de in de Eredivisie spelende Sportclub Enschede en de in de Eerste Divisie spelende Enschedese boys. Over het algemeen speelt FC Twente in de Eredivisie, maar 2 keer degradeerde de club. Dit gebeurde in 1984 en in 2018. De thuiswedstrijden worden gespeeld in de Grolsch Veste, dat plaats biedt aan 30205 toeschouwers. Dankzij goede resultaten op het hoogste niveau werd ook meerdere malen Europees voetbal behaald, met als hoogtepunt 4 keer deelname aan de Champions League. Financiële problemen waren er echter ook in de geschiedenis van de club, maar telkens wist men een faillissement af te wenden. FC Twente werd 1 keer kampioen van Nederland (2010), won 3 keer de KNVB-beker (1977, 2001, 2011), won 2 keer de Johan Cruijff Schaal (2010, 2011) en won 1 keer de Eerste Divisie (2019). De fanatieke supporters van FC Twente zitten op Vak P.
Heracles Almelo komt uit Almelo en werd in 1903 opgericht. De club speelt momenteel in de Eerste Divisie en speelt zijn thuiswedstrijden in stadion Erve Asito dat plaats biedt aan 12080 toeschouwers. Heracles heeft in zijn historie het hoogste niveau meermaals afgewisseld met het tweede niveau. Heracles is 2 keer kampioen van Nederland geweest (1927 en 1941), won 3 keer de Eerste Divisie (1962, 1985 en 2005) en won 1 keer de Tweede Divisie (1958). In het seizoen 2016/2017 mocht Heracles aan de Europa League deelnemen, na de play-offs in Nederland gewonnen te hebben. Lang duurde de Europese droom niet: tegen het onbekende Portugese FC Arouca werd het 1-1 in Almelo en 0-0 in Portugal, wat uitschakeling betekende. De fanatieke aanhang van Heracles heet: Tifosi Bianconero.
4. De Topper (Ajax en PSV)
Dit is de wedstrijd tussen de twee meest succesvolle clubs in Nederland. Het kan niet worden aangemerkt als een derby, aangezien beide clubs niet uit dezelfde plaats, regio of provincie komen. Desondanks zijn de wedstrijden vaak beladen, vanwege het belang van de wedstrijden. Daarnaast zijn de wedstrijden vaak beladen, omdat Ajax zich manifesteert als club uit de hoofdstad en PSV als club van de provincie. De eerste wedstrijd werd gespeeld in 1931 en eindigde in een 4-2 overwinning voor Ajax. In totaal hebben de clubs 181 wedstrijden tegen elkaar gespeeld: 81 keer won Ajax, 32 keer werd het gelijk en 68 keer won PSV.
AFC Ajax is de professionele voetbalclub uit Amsterdam en is 1 van de 3 traditionele topclubs (naast PSV en Feyenoord) in Nederland. De club werd in 1900 opgericht en is sinds de oprichting van de Eredivisie (1956) nog nooit gedegradeerd. De club speelt zijn thuiswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA, dat plaats biedt aan 55865 toeschouwers en daarmee het grootste stadion van Nederland is. De supporters noemen zichzelf vaak Joden, vanwege de Joodse geschiedenis van Amsterdam, een aantal Joodse spelers bij Ajax en de van oudsher Joodse aanhang van de club. Ajax is de meest succesvolle club van Nederland en wist zowel nationaal als internationaal vele prijzen te winnen: 36 keer werd de club kampioen van Nederland, 20 keer werd de KNVB Beker gewonnen, 9 keer won de club de Johan Cruijff Schaal, 4 keer werd de Champions Leauge/Europacup I gewonnen, 1 keer de Europacup II, 1 keer de UEFA Cup, 1 keer de Intertoto Cup, 3 keer de UEFA Super Cup en 2 keer de wereldbeker. Begin jaren ’70 was de club erg succesvol onder leiding van wereldspeler en clubicoon Johan Cruijff, maar ook tegenwoordig is de club niet meer weg te denken in de top van de eredivisie en op het Europese toneel. De club uit Amsterdam levert vaak de topscorer van het voetbalseizoen en wist ook spelers voor hoge bedragen te verkopen. Recordtransfer was de Braziliaan Antony aan Manchester United voor een bedrag van 95000000 euro. Recordinkoop was de Nederlander Steven Bergwijn van Tottenham Hotspur voor een bedrag van 31250000 euro. Van oudsher was VAK410 de fanatieke aanhang van Ajax, samen met de F-side. In 2016 stopte VAK410 als fanatieke aanhang en bleef de F-side over.
PSV is de professionele voetbalclub uit Eindhoven en werd in 1913 opgericht als Philips Sport Vereniging als sportvereniging van Philips-medewerkers. Naast Ajax en Feyenoord is PSV 1 van de 3 succesvolste Nederlandse voetbalclubs. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het Philips stadion met een capaciteit van 35000. Midden en eind jaren ’70 was PSV op nationaal en internationaal niveau een geduchte tegenstander met spelers als Willy van der Kuijlen en de gebroeders van der Kerkhof. Ook in de tweede helft van de jaren ’80 was PSV succesvol en werden verschillende nationale prijzen aan de prijzenkast toegevoegd en werd zelfs Europacup I gewonnen. Tegenwoordig is PSV vaak nog op het Europese niveau actief, maar vaak zonder een prijs te winnen. Op het nationale niveau worden daarentegen wel veel prijzen gewonnen. In 1988 werd de Europacup I gewonnen, in 1978 de UEFA Cup en verder werd de club 24 keer kampioen van Nederland, won het 10 keer de KNVB beker en 13 keer de Johan Cruijffschaal. PSV kent twee sfeergroepen: PSV Fans United en Lighttown Madness.
3. IJsselderby (PEC Zwolle en Go Ahead Eagles)
Deze derby is vernoemd naar de rivier waaraan de beide plaatsen liggen, hoewel Zwolle eigenlijk niet aan de IJssel ligt, maar aan het Zwarte Water. In de jaren ’70 kenden beide clubs hun eigen rivaal. Voor PEC Zwolle was dit stadsgenoot Zwolsche Boys en voor Go Ahead Eagles was dit stadsgenoot Koninklijke UD. In de jaren ’70 en ’80 was de rivaal van Go Ahead Eagles FC Twente. Vanaf de jaren ’80 speelden beide clubs vaak op hetzelfde niveau en ontstond langzaamaan de rivaliteit. In 1983 werd voor het eerst gesproken over ‘De IJsselderby’. Vanaf 1990 speelden de clubs beide in de Eerste Divisie en werd de rivaliteit steeds heviger. Vandaag de dag wisselen beide clubs het hoogste niveau vaak af met het tweede niveau. Dit heeft als gevolg dat er in sommige seizoenen wel een IJsselderby wordt gespeeld en in sommige seizoenen niet. In totaal werd de derby 105 keer gespeeld: 47 keer won PEC Zwolle, 18 keer werd het gelijk en 40 keer won Go Ahead Eagles. De eerste weedstrijd tussen beide clubs eindigde in een 3-3 gelijkspel.
PEC Zwolle is de professionele voetbalclub uit Zwolle, werd in 1910 opgericht en speelt zijn thuiswedstrijden in het MAC3PARK stadion. Dit stadion biedt plaats aan 14000 toeschouwers. De club heeft zich sinds de oprichting moeten opwerken naar het hoogste niveau en pas vanaf de jaren ’80 speelde de club op het hoogste niveau. Vanaf de jaren ’90 tot en met 2013 werd vooral op het tweede niveau gespeeld, maar vanaf 2013 ging het de club voor de wind. PEC Zwolle speelt het huidige seizoen 2022/2023 weer op het tweede niveau. In het seizoen 2013/2014 werd de KNVB beker gewonnen en in hetzelfde jaar won de club ook de Johan Cruijff Schaal. Verder won PEC Zwolle in 1978, 2002 en 2012 de Eerste Divisie. PEC Zwolle speelde tot nu toe éénmaal op het Europese toneel. Het speelde de eerste wedstrijd met 1-1 gelijk tegen en verloor de tweede wedstrijd met 1-3 van Slavia Praag. De fanatieke aanhang van PEC Zwolle heet Far East Ultras (FEU).
Go Ahead Eagles komt uit Deventer en werd in 1902 opgericht. Destijds heette de club nog Be Quick, maar in 1905 werd de naam veranderd in Go Ahead, omdat er in Groningen ook al een voetbalclub bestond met de naam Be Quick. In 1971 werd Eagles achter de naam toegevoegd. Sinds 1920 speelt de club in stadion de Adelaarshorst, dat plaats biedt aan 10000 toeschouwers. Go Ahead Eagles speelde vanaf midden jaren ’60 tot en met eind jaren ’80 in de Eredivisie, daarna werd er in de Eerste Divisie gespeeld met een opleving in midden jaren ’90. Daarna speelde club lange tijd weer op het tweede niveau, maar vanaf 2014 gaat de club steeds heen en weer tussen de Eredivisie en de Eerste Divisie. In het seizoen 2022/2023 speelt de club in de Eredivisie, wat betekent dat er dit jaar geen IJsselderby wordt gespeeld. Go Ahead Eagles werd 4 keer kampioen van Nederland (1917,1922,1930 en 1933) en was meermaals op Europees niveau actief. De fanatieke aanhang van de club heet Active DieHards Deventer (ADHD).
2. Gelderse Derby (NEC en Vitesse)
Dit is de wedstrijd tussen de grootste stad van Gelderland en de hoofdstad van Gelderland. De eerste wedstrijd werd in 1916 gespeeld, maar pas vanaf de jaren ’80 ontstond de rivaliteit. De wedstrijden tussen beide clubs worden vaak als risicowedstrijden bestempeld vanwege de rellen in de voorgaande wedstrijden. In totaal speelden de clubs 100 wedstrijden tegen elkaar: 32 keer won Vitesse, 29 keer werd het gelijk en 39 keer won NEC. De laatste wedstrijd eindigde in 0-0. In 2021, toen de wedstrijd in Nijmegen werd gespeeld, zakte een deel van het uitvak in door hossende Vitessesupporters na de overwinning van hun club. Aan de hand daarvan werden nodige voorzieningen getroffen om het stadion weer veilig te maken.
NEC is de professionele voetbalclub uit de oudste stad van Nederland: Nijmegen. NEC staat voor Nijmegen Eendracht Combinatie. De club werd in 1910 opgericht uit een fusie van Eendracht en NVV Nijmegen. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het Goffertstadion dat plaats biedt aan 12500 toeschouwers. NEC is meestal in de Eredivisie te vinden, maar speelt soms ook op het tweede niveau. Ondanks dat NEC nog nooit een grote prijs wist te winnen, heeft het dankzij de play-offs meerdere malen op het Europese niveau gespeeld. De laatste keer was in het seizoen 2008/2009. NEC werd wel twee keer kampioen van de Eerste Divisie (1975 en 2015). De fanatieke aanhang van NEC heet: Legio Noviomagum.
Vitesse is de professionele voetbalclub uit de hoofdstad van Gelderland: Arnhem. De club werd al in 1892 opgericht, maar werd nog nooit kampioen van Nederland. Wel werd in 2017 de KNVB Beker gewonnen. Sinds 1989 speelt Vitesse onafgebroken op het hoogste niveau en daarnaast heeft het meerdere seizoen op het Europese toneel gespeeld. De laatste keer was in het seizoen 2020/2021. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het GelreDome dat plaats biedt aan ruim 21000 toeschouwers. Net als FC Twente kwam Vitesse meerdere malen in financieel zwaar weer, maar iedere keer werd een faillissement afgewend. Naast de KNVB Beker te hebben gewonnen werd Vitesse 2 keer kampioen van de Eerste Divisie (in 1977 en 1989). De fanatieke aanhang van Vitesse heet: Ultras Arnhem.
1. De Klassieker (Feyenoord en Ajax)
De wedstrijd tussen de twee grootste steden van Nederland: Rotterdam en Amsterdam. Al sinds 1921 wordt de Klassieker gespeeld. De eerste klassieker werd gespeeld in Rotterdam en eindigde in 2-2. De laatste wedstrijd tussen beide clubs eindigde in een overwinning voor Feyenoord: 2-3. In totaal speelden de clubs 201 wedstrijden tegen elkaar: 92 keer won Ajax, 49 keer werd het gelijk en 60 keer won Feyenoord. Al vanaf de jaren ’70 ontstonden er rellen tussen de supporters van beide clubs. Ook in 2005 ging het helemaal mis, maar het dieptepunt was de slag bij Beverwijk in 1997 waarbij een Ajaxsupporter om het leven kwam. Vanwege alle rellen is er sinds 2009 een wederzijds stadionverbod voor de uitsupporters van beide clubs. Feyenoordsupporters zijn dus bij Ajax-Feyenoord niet welkom in het uitvak en Ajaxsupporters zijn bij Feyenoord-Ajax niet welkom in het uitvak van de Kuip. Aangezien we Ajax al beschreven hebben beschrijven we hieronder alleen Feyenoord.
Feyenoord is 1 van de 3 profclubs uit Rotterdam (naast Sparta en Excelsior) en behoort naast PSV en Ajax tot de 3 traditionele topclubs in Nederland. Feyenoord werd in 1908 opgericht, maar vanaf 1912 werd voor het eerst gesproken van Feijenoord. De thuiswedstrijden worden gespeeld in Stadion De Kuip met een capaciteit van 51117. Na de Johan Cruijff ArenA is De Kuip het grootste stadion van Nederland. Vanaf de jaren ’20 werden de eerste prijzen gepakt, maar de hoogtijdagen waren begin jaren ’70, toen zowel op nationaal als internationaal niveau prijzen werden gepakt. Spelers als Wim Jansen, Willem van Hanegem en Coen Moulijn namen daarbij het voortouw. De laatste Europese prijs werd in 2002 gepakt, maar Feyenoord stond in het seizoen 2021/2022 nog wel in de finale van de Conference League. Op nationaal niveau wint Feyenoord de laatste jaren zo nu en dan nog wel prijzen en ook dit jaar staat de club uit Rotterdam er goed voor, maar vaak gaan de andere twee topclubs, Ajax en PSV, er met de prijzen vandoor. Feyenoord won in 1970 de wereldbeker en de Europacup I. In 1974 en 2002 werd de UEFA Cup aan de prijzenkast toegevoegd en 5 keer won de club de Intertoto Cup. Verder werd de club 15 keer landskampioen, won het 13 keer de KNVB Beker en 4 keer de Johan Cruijff Schaal. De supporters van Feyenoord worden ook wel ‘Het Legioen’ genoemd.
De hooligans van Feyenoord noemen zich S.C.F. Hooligans en zijn berucht in binnenland en buitenland vanwege de rellen waarbij zij betrokken zijn/waren. Aan de andere kant staan de supporters ook bekend als trouw: wanneer de resultaten van de club minder zijn, weten veel supporters het stadion nog te vinden. Tot slot worden de sfeeracties in het stadion voornamelijk georganiseerd door FSV De Feijenoorder.