Er zijn wereldwijd niet veel voetballers die deze mijlpaal hebben of ooit zullen halen, maar zij die het hebben gehaald kunnen we scharen onder de echte doelpuntenmachines. In één seizoen veel doelpunten scoren is tot daaraan toe, alleen als je dit seizoenen lang kan volhouden maak je kans om je te voegen bij de onderstaande legendes. Zij scoorden allemaal meer dan 500 goals in hun carrière op het hoogste niveau. Slechts 26 spelers behaalden deze mijlpaal en hieronder bespreken wij de 10 grootste doelpuntenmakers.

10. Joe Bambrick – 616 doelpunten

De in 1905 geboren Joseph Gardiner Absolom Bambrick is direct de oudste speler in dit top 10 lijstje. Voordat hij in 1935 arriveerde bij Chelsea, om daar de aanval te versterken, was hij actief in de Ierse competitie bij respectievelijk Glentoran en Linfield. Bij laatst genoemde scoorde hij maar liefst 286 doelpunten in 183 wedstrijden. De imposante doelpuntenmaker beëindigde zijn carrière bij het Engelse Walsall.

9. Eusébio – 622 doelpunten

Eusébio

Harry Pot – Nationaal Archief Fotocollectie Anefo/ CC BY-SA 3.0 nl

Dit voetbalicoon was in zijn hoogtijdagen enorm populair, zeker onder de Portugezen, waar hij het overgrote deel van zijn voetbalcarrière heeft gevoetbald. In de aanval van Benfica heeft hij meer doelpunten gemaakt dan wedstrijden gespeeld, namelijk 301 wedstrijden tegenover 317 doelpunten. Hij beëindigde zijn loopbaan via diverse clubs uit onder meer Mexico, Canada en Amerika. Na het overlijden van “De parel van Mozambique, De zwarte panter of De zwarte parel” kondigde de Portugese regering maar liefst drie dagen van nationale rouw af.

8. Gerd Müller – 634 doelpunten

Gerd Müller

Verhoeff, Bert / Anefo/ CC BY-SA 3.0 nl

Gerhard Müller wordt vlak na de tweede wereld oorlog in de Duitse deelstaat Beieren geboren. Zijn zéér indrukwekkende doelpuntentotaal heeft hij voornamelijk gescoord in dienst van het grote Bayern München. Zijn doelpuntenrecord van maar liefst 40 doelpunten in één kalenderjaar, gescoord in de Bundesliga, hield maar liefst 49 jaar lang stand. Eind jaren 70 kwam zijn tijdperk bij Bayern tot z´n eind en speelde hij nog enkele jaren in de Verenigde Staten.

7. Jimmy Jones – 647 doelpunten

De Noord-Ierse Jimmy Jones, geboren in 1928, heeft diverse records gebroken in de periode dat hij actief was. Zijn meest spraakmakende record staat tot op heden nog steeds op zijn naam, namelijk het scoren van 74 doelpunten in één seizoen. Zijn doelpuntentotaal heeft hij mede te danken aan zijn lange carrière van bijna twintig jaar. Tip, wil je live voetbal kijken vandaag hier vind je het overzicht.

6. Josef Bican – 720 doelpunten

Josef Bican

De Oostenrijks-Tsjechische voetballer Josef “Pepi” Bican kwam in 1913 ter wereld en heeft zijn voetballende carrière ook alleen bij clubs binnen deze twee landen uitgeoefend. De bekendste van deze clubs, Slavia Praag, is de club waarvoor hij het vaakst trefzeker was. Zo scoorde hij 427 keer en had hiervoor maar 221 wedstrijden nodig.

5. Ferenc Puskás – 729 doelpunten

Ferenc Puskás

Rossem, Wim van / Anefo/ CC BY-SA 3.0 nl

Veel Hongaren beschouwen Ferenc Puskás als de beste speler die ooit uit Hongarije is voortgebracht en aan de hand van zijn statistieken is dit zéér waarschijnlijk. Het gros van zijn doelpunten maakte hij in dienst van Boedapest Honvéd, desalniettemin beleefde hij zijn hoogtijdagen bij Real Madrid. Ook hier was Ferenc Puskás zeer productief met 156 doelpunten in 180 wedstrijden. Enkele jaren na zijn overlijden heeft FIFA de “FIFA Ferenc Puskás Award” in het leven geroepen, deze wordt jaarlijks uitgereikt aan het mooiste doelpunt van het seizoen.

4. Romário – 753 doelpunten

Romário

Rob Croes / Anefo / CC BY-SA 3.0 nl

Romário de Souza Faria werd geboren in 1966 en groeide op in de favelas van Jacarezinho. Het straatvoetbal in deze sloppenwijk heeft hem geen windeieren opgeleverd, zo heeft hij in zijn carrière ontzettend veel doelpunten gescoord. De doelpunten zijn bij een divers aantal clubs gescoord, waaronder PSV, Barcelona en Flamengo.

3. Lionel Messi – 755 doelpunten

messi

Cosmin Iftode / Shutterstock.com

De Argentijnse grootmeester is tot op heden nog actief en heeft de mogelijkheid om nog door te groeien op deze lijst. De dribbelaar scoorde de meeste doelpunten in dienst van Barcelona, zo schoot hij 474 tegen het net in 520. Zijn imposante loopbaan bij Barcelona eindigde in 2021, toen hij de overstap maakte naar het Franse Paris Saint Germain. Wil je zijn wedstrijden live bekijken, kijk dan op voetbal op tv.

2. Pelé – 765 doelpunten

Pelé

De voormalig Braziliaans doelpuntenmaker Edson Arantes do Nascimento, oftewel Pelé, is overwegend actief geweest in zijn geboorteland Brazilië. Bij Santos FC maakte hij furore door meer doelpunten (504) te maken, dan wedstrijden (496) te spelen. Door velen wordt hij gezien als de beste of één van de beste voetballers ooit.

1. Cristiano Ronaldo – 794 doelpunten

ronaldo

cristiano barni / Shutterstock.com

De Portugese sterspeler heeft bij geen van de clubs waarvoor hij uitkwam of eigenlijk nog steeds uitkomt, moeite om doelpunten te scoren. In de grootste competities; Premier League, Primera División en de Serie A heeft men van zijn talenten kunnen genieten. Er staan diverse doelputenrecords op zijn naam, waaronder de nummer één positie in deze lijst. De kans is groot dat de doelpuntenregen nog niet voorbij is.