Onder verworven smaak (in het Engels: acquired taste) wordt een smaak verstaan die aanvankelijk meestal als onaangenaam wordt ervaren en pas wanneer het vaker wordt genuttigd, wordt gewaardeerd.
Voornamelijk kinderen moeten bepaalde smaken nog leren waarderen, maar ook als we volwassenen worden, vinden we soms bepaald eten en drinken niet meteen lekker. Anderen zweren echter bij eten en drinken met een verworven smaak. Verworven smaak komt ook voor in kunst en muziek, maar in dit lijstje beperken we ons tot eten en drinken.
10. Bier en wijn (en andere alcohol)
Iedere bierdrinker weet dat zijn of haar eerste pilsje niet echt lekker was; hetzelfde geldt voor wijn. Bier en wijn zijn overkoepelende termen, er zijn namelijk verschillende soorten.
Pils is de bekendste biersoort, maar andere varianten zoals IPA, Weizen, Stout, Radler, Dubbel, Tripel en Quadrupel worden ook steeds bekender. Bij wijn kun je denken aan rode wijnen, droge witte wijnen (Chardonnay, Sauvignon Blanc, etc.), zoete witte wijnen en roséwijnen.
De bitterheid van hop zorgt ervoor dat beginnende bierdrinkers vaak aan de smaak moeten wennen. Mensen die niet van de bitterheid houden, kiezen vaak voor zoetere biertjes zoals Radler, Fruitbier (zoals Kriekbier) en Rosébier om de bitterheid te maskeren.
Beginnende wijndrinkers kiezen vaak voor zoete witte wijnen of roséwijnen, omdat de zoetheid toegankelijker is dan droge witte wijnen en rode wijnen. Ondanks dat blijven pils, droge witte wijnen en rode wijnen populair, al moet men eerst aan de smaak wennen voordat waardering ontstaat.
9. Olijven
Deze zuidvruchten groeien aan olijfbomen in landen rond de Middellandse Zee. De olijf wordt al duizenden jaren gegeten en is bruikbaar voor allerlei toepassingen.
Ze kunnen simpelweg aan een prikkertje worden gegeten, verwerkt worden in een salade of tot olijfolie worden gemaakt. In Griekenland worden olijven vaak gevuld met fetakaas. Ze worden ook gebruikt in cosmeticaproducten, zoals zeep.
Olijven zijn er in verschillende kleuren, maar de groene en zwarte olijven zijn het bekendst. Zwarte olijven zijn zachter en hebben meer smaak dan groene olijven.
Voor veel mensen hebben olijven een bittere en zure smaak, die pas na enige gewenning gewaardeerd wordt (bron). Na de oogst zijn olijven niet direct eetbaar; ze worden eerst een paar maanden in een zoutbad gelegd om de bitterheid te verminderen.
8. Koffie
Koffie, ondanks dat het wereldwijd veelvuldig wordt genuttigd, blijft voor velen een verworven smaak. Het zwarte goud mag voor veel mensen niet ontbreken in hun dagelijkse routine.
Koffie wordt vooral gedronken vanwege de sterke smaak en de oppeppende werking door de cafeïne. Koffie werd waarschijnlijk ontdekt in Ethiopië, waar het vandaag de dag nog steeds groeit.
Naast Ethiopië wordt koffie verbouwd in Zuid- en Centraal-Amerika, Afrika en Azië, waarbij Brazilië de grootste koffieproducent is. Koffie kan warm of koud gedronken worden, zoals in ijskoffies of frappé.
Aangezien koffie bitter van smaak is, wordt het gezien als verworven smaak. Veel mensen voegen melk, suiker of siropen toe om de koffie minder bitter te maken.
7. Brie
Vele kazen, zoals gorgonzola of camembert, vallen onder verworven smaak. Brie is een van de bekendste kazen, maar aan de smaak moet je wennen.
Het is een Franse witschimmelkaas uit de regio Brie. Hoewel er veel imitaties bestaan, hebben Brie de Meaux en Brie de Melun een beschermde status.
Brie wordt zowel van rauwe als gepasteuriseerde melk gemaakt, waarbij de wrongel niet wordt gesneden of geperst. De smaak komt mede door de toegevoegde schimmels.
De kaas is zacht en lekker op een stokbroodje, toastje of in combinatie met honing en walnoot. Brie is toegankelijk in vergelijking met sterkere schimmelkazen.
6. Haring
Haring is een vissensoort die ook in Nederland wordt gevangen en gegeten. Vooral in de 17e eeuw werd er veel haring gevangen in de Noordzee en Zuiderzee.
Tussen 1977 en 1983 gold er een vangstverbod op haring in Nederland, vanwege overbevissing. Dankzij strenge Europese vangstbeperkingen heeft de haring zich hersteld en is het vangstverbod opgeheven.
Haring kan op verschillende manieren worden gegeten, zoals bokking (gerookte haring), maatjesharing (Hollandse Nieuwe) en rolmops (zure haring opgerold met augurk en ui). Haringhappen is een bekende manier om haring te eten.
In Nederland vieren we Vlaggetjesdag, waarbij de eerste haring van het seizoen wordt gegeten. Een haring bevat veel omega-3 vetzuren, goed voor het hart, maar het geeft wel een slechte adem!
5. Spruiten
Spruiten zijn een typische wintergroente, oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. In de middeleeuwen begon men in Noord-Europa met de teelt.
Spruiten zijn winterhard en kunnen zelfs vorst van -15 graden verdragen. Sterker nog, de smaak zou beter zijn na een nachtje vorst.
Spruiten worden meestal gekookt gegeten, maar ook verwerkt in soep, ovenschotels of stamppot. Wanneer ze te lang koken, verspreiden ze een penetrante geur, de beruchte ‘spruitjeslucht’.
Veel kinderen vinden spruiten niet lekker vanwege de bittere smaak, maar ze zijn rijk aan vitamine C en na gewenning erg lekker.
4. Bitter Lemon
Bitter Lemon is een frisdrank die in 1957 werd ontwikkeld door Schweppes. Het bevat koolzuurhoudend water, suiker, citroen, limoen en kinine.
Kinine, dat ook in tonic zit, zorgt voor de bittere smaak. Bitter Lemon wordt vaak gebruikt in cocktails, maar ook puur gedronken.
Mensen die gevoelig zijn voor kinine kunnen beter geen Bitter Lemon drinken. De bittere en zure smaak maakt het minder toegankelijk dan zoete frisdranken, maar het is wel een dorstlesser.
3. Zuurkool
Zuurkool is gesneden wittekool die gefermenteerd wordt met melkzuurbacteriën, wat de zure smaak geeft. Waarschijnlijk fermenteerden de Romeinen al groenten, waaruit zuurkool ontstond.
De Joden verspreidden zuurkool door Europa en Amerika. Vroeger werd het gegeten met eend of gans, tegenwoordig vaak met rookworst of speklap.
Zuurkool werd populair in de 18e eeuw onder ontdekkingsreizigers vanwege het hoge vitamine C-gehalte, wat scheurbuik voorkwam. De zure smaak schrikt in eerste instantie af, maar het wordt vaak gewaardeerd na gewenning.
2. Bloedworst
Bloedworst, zoals de naam al doet vermoeden, bestaat uit bloed, vet, spek, kruiden en vulmiddelen zoals rogge of gerst. Het klinkt onaantrekkelijk, maar het is voor velen een delicatesse.
Vaak wordt bloedworst in plakjes gesneden en gebakken, soms geserveerd met appel of stroop. De smaak is kruidig, bitterzoet en zout, en kan overweldigend zijn voor nieuwkomers.
1. Witlof
Witlof is een bladgroente die in het donker wordt geteeld. De afgesneden krop is de groente die we in de supermarkt kopen.
Witlof kreeg zijn huidige vorm in de 19e eeuw en wordt sindsdien in Noord-Frankrijk, België en Nederland geteeld. De groente smaakt bitter, wat veel mensen moeten leren waarderen.
Het wordt vaak verwerkt in ovenschotels, salades of soepen, waar de bittere smaak wordt afgezwakt door andere ingrediënten.
1 reactie
Hoewel sigaretten, sigaren, pijpen, vapes en andere rookproducten geen eten zijn. Is het wel meestal een verworven smaak eigenlijk net zoals alcohol. Iedere sigarettenroker weet dat zijn of haar eerste sigaret niet lekker was, eerder zelfs walgelijk! Met een sigaar is dat ook zo en met een pijp, vape enz. Al heb ik zelf wel is een paar keer een sigaar gerookt met mijn opa, (ik wil niet roken aanmoedigen) moest ik dit wel even zeggen.