Een brug zou eigenlijk niets meer moeten zijn dan een manier om van A naar B te komen. Ze helpen auto’s, fietsers en wandelaars over het water heen op een veilige manier. Toch gaan architecten heel erg creatief om met de bruggen die ze ontwerpen. Over de hele wereld kun je de vreemdste creaties vinden. Wil je weten wat de origineelste zijn? Dit zijn tien vreemde bruggen.

10. Lucky Knot Brug

Deze warrige brug kun je in de Chinese stad Changsha vinden. De naam spreekt voor zich: the lucky knot bridge heeft het uiterlijk van verschillende draden die in de knoop zijn geraakt. Ze gaan onder elkaar door en langs elkaar af. Wanneer je over deze brug loopt, ga je dus niet zomaar van de ene naar de andere kant. Je loopt door een wirwar die je langzaam maar zeker naar de andere kant van de rivier brengt.

9. Laguna Garzon Brug

Het zal je meteen opvallen dat deze brug een ongewone vorm heeft. De Laguna Garzon brug is te vinden in Uruguay en is speciaal ontwikkeld om de snelheden op de brug te beperken. In plaats van een rechte brug, is er een brug gebouwd die eruitziet als een rotonde. Hierdoor moeten auto’s langzamer rijden waardoor ook voetgangers veilig gebruik kunnen maken van de brug.

8. Lego-Brücke

Hij is eigenlijk gemaakt van beton, maar dat zou je niet zeggen wanneer je de Lego-Brücke in het echt ziet. Deze creatieve brug is te vinden in het Duitse stadje Wuppertal, en meteen de grootste bezienswaardigheid van deze plaats. Straatartiest Martin Heuwold heeft de brug ontworpen om te lijken op een lego-constructie. De vrolijk gestapelde blokken laten je denken dat je over een brug van speelgoed rijdt in plaats van over een veilige betonnen constructie.

7. Gateshead Millennium brug

Je kent een moderne ophaalbrug inmiddels wel, dus de ontwerper van deze brug wilde iets anders doen met de brug die hij voor ogen had. De vorm lijkt op die van een knipperend oog, want de brug gaat omhoog en weer omlaag om boten op de rivier door te laten. De brug is gemaakt voor voetgangers en fietsers en heeft een bijzondere kromme vorm waardoor hij meteen opvalt.

6. Levende brug

Niet alle bruggen worden gemaakt van metaal of beton. Deze bruggen in India zijn minstens meer dan honderd jaar oud, maar ze schijnen zelfs nog ouder te kunnen zijn. Hoe worden deze levende bruggen gemaakt? Ze worden door de jaren heen gevlochten door de wortels van een bepaalde boom in de goede richting te laten groeien. Hoe langer deze brug kan groeien, hoe dikker en steviger hij wordt.

5. De rollende brug

Deze brug is een groot voorbeeld van de inventieve manier waarop ontwerpers oude bruggen opnieuw uitvinden. De ophaalbrug gaat normaal gesproken recht omhoog wanneer er een boot door moet, maar deze brug rolt zichzelf op. Dankzij de hydraulische werking kunnen de verschillende elementen van de brug in elkaar klappen waardoor de rechte brug verandert in een grote rol.

4. Dragon Bridge

De basis van deze brug in de Vietnamese stad Da Nang is helemaal niet zo spannend. Maar de Vietnamezen weten hoe ze een simpele brug moeten opvrolijken. Een grote draak doemt op uit de brug, alsof hij verweven is met de betonnen palen die in het water staan. De grootste attractie is de grote drakenkop aan het uiteinde van de brug die ook nog eens vuur kan spuwen.

3. Eshima Ohashi Brug

Wanneer je deze brug voor het eerst ziet, zal je misschien even twijfelen of je er wel overheen wilt rijden. Het lijkt namelijk alsof deze brug zo steil is als een achtbaan. Toch zie je er verschillende auto’s zonder problemen overheen rijden. De brug is wel steil, maar het steilste punt heeft maar een helling van 6,1 procent. Het is vooral gezichtsbedrog waardoor je duizelig wordt van deze brug.

2. Slauerhoffbrug

Welk land zou er nou beter zijn in het maken van creatieve bruggen dan Nederland? De Slauerhoffbrug is te vinden in Leeuwarden en is opvallend omdat de hele brug van één kant opgehaald kan worden. Sommige mensen vergelijken de ophaalbrug met een grote vliegenmepper die indrukwekkend hoog boven alle auto’s uit kan torenen.

1. Newport Transporter Bridge

Je kunt zelf van de ene naar de andere kant van het water rijden, maar je kunt natuurlijk ook de brug al het werk voor je laten doen. Deze Transporter Bridge is ontwikkeld als een soort van heftkraan voor auto’s. Je rijdt op het platform en voor je het weet word je over het water heen getakeld. Misschien is het niet de meest praktische manier om van de ene naar de andere kant te komen, maar wel de leukste.