Appel, Peer, druiven, banaan, daar kijkt in Nederland niemand gek van op. De volgende bijzondere fruitsoorten zie je daarentegen in Nederland niet zo snel in de supermarkt schappen. Voor ons is dit dus vreemd fruit. Dit geldt natuurlijk niet voor mensen die in de gebieden wonen waar dit fruit heel normaal is. In Thailand kijken ze niet op van een Durian, maar vinden ze een appel misschien wel heel exotisch!

10. Olifantsappel

Olifantsappel

De Olifantsappel behoort tot dezelfde familie als sinaasappels, mandarijnen en citroenen (Wijnruitfamilie). Met een diameter van 10 centimeter zijn de vruchten vrij groot, vandaar waarschijnlijk ook de naam olifantsappel, hoewel olifantssinaasappel misschien een betere naam was geweest. Je moet er wel van houden, de vrucht is vrij taai, melig, bevat weinig sap en smaakt zuur tot zoetzuur. Van nature komt de olifantsappel voor in India, Sri Lanka, Myanmar en Indochina.

9. Jabuticaba

Jabuticaba

De zwarte grote glanzende bessen met zwart-paarse schil zijn niet het meest opvallende aan de Jabuticaba. Vooral de fruitboom is een opvallende verschijning in de tropen. Van wortel tot aan de kroon van de boom kunnen de stam en de takken bedekt zijn met bessen. De bessen zijn zacht, sappig en smaken zoet.

8. Salak

Salak

De Salak is een veel geweekte palm. De vruchten hebben een bijzonder uiterlijk door de peervormige vorm bedekt met overlappende schubben. Het heeft wel wat weg van een slangenhuid, de vrucht wordt dan ook wel slangenvrucht genoemd. Het vruchtvlees is stevig en smaakt zoetzuur, het lijkt enigszins op ananas.

7. Drakenfruit

Drakenfruit

Drakenfruit is de vrucht van een aantal cactussoorten. Ze groeien in Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika, maar worden ook veel gekweekt in Zuidoost-Azië. Er zijn drie verschillende soorten: met wit vruchtvlees en een rozerode schil, met rood vruchtvlees en een rozerode schil en met wit vruchtvlees en een gele schil. Drakenfruit met een roze schil heeft relatief weinig smaak, met de gele smaak is zeer zoet.

6. Buddha’s Hand

Buddha's Hand

Buddha’s Hand is een citroensoort die voorkomt in China die opvalt door zijn bijzondere vorm, het heeft wel wat weg van een een hand. Deze vrucht heeft geen vruchtvlees en wordt in de keuken dus alleen gebruikt voor zijn schil. Ze ruiken ook erg lekker en worden dan ook gebruikt als geurtje in huis.

5. Ramboetan

Ramboetan

Ramboetan behoort tot dezelfde familie als de lychee en wordt dan ook weleens de ‘harige lychee’ genoemd. De vrucht heeft een sterke zoetzure smaak. Het is een van de populairste soorten fruit in Zuidoost-Azië.

4. Mangosteen

Mangosteen

De mangosteen staat bekend als een van de lekkerste fruitsoorten van de wereld. Helaas is de mangosteen ook heel kort houdbaar, ze schimmelen zeer snel. Het verhaal gaat dat de Engelse Queen Vicotria zo gek was op mangosteen dat ze in de jaren 1890 een ridders titel beloofde aan iemand die haar deze vrucht kon brengen (wat niet is gelukt). Vandaar dat mangosteen ook wel de “koningin van de vruchten” wordt genoemd.

3. Hala Fruit

Hala Fruit

Hala fruit komt uit Hawaï waar het groeit aan palmachtige bomen. Het schijnt overigens niet zo lekker te zijn. Je eet dit vreemde fruit niet op, maar kauwt er op. De vrucht werd voornamelijk gegeten tijdens de hongersnood op Hawaï van 1806.

2. Gehoornde meloen

Gehoornde meloen

Een meloen met hoorntjes op de schil afkomstig uit de Kalahari woestijn in Afrika. De vrucht is familie van de komkommer en de meloen, dat merk je ook aan het vruchtvlees, dit is heldergroen met pitjes erin en smaakt fris waterachtig. De smaak wordt omschreven als een combinatie van banaan, meloen en komkommer.

1. Durian

Durian

De Durian vrucht is beroemd, niet vanwege de maak, maar vanwege de geur. Door de vorming van waterstofsulfide bij rijping heeft de vrucht een zeer penetrante geur, hierdoor wordt Durian ook wel ‘stinkvrucht’ genoemd. In Zuidoost-Azië zijn ze gek op deze zoete vruchten. Je mag ze overigens niet overal eten, bij bus- en luchtvaartmaatschappijen en grote hotels mag je de durian vanwege de geur vaak niet meenemen.

verboden voor durian