Top 10 Vreemde Kleine Stadjes

Wist je dat er een stadje bestaat, dat geheel gebouwd is van afval? Echt, er zijn mensen die dat hun thuis noemen. Dit lijstje bestaat uit 10 vreemde kleine stadjes. Je kunt er nu ongegeneerd binnenkijken!


10. Holland Town China – Europa in China

holland-town

Vele wereldsteden hebben een Chinese wijk. Maar het is ook andersom! Het idee is uit nood geboren: in 2001 moest er iets worden gedaan om de groeiende populatie te kunnen huisvesten. Door gebruik te maken van andere bouwstijlen, is er meer woonruimte ontstaan. Net buiten het centrum van Shanghai liggen de wijken ‘Holland Town’, ‘Paris Town’, ‘Spanish Town’ en ‘Thames Town’. In de laatstgenoemde wijk vind je faciliteiten zoals een kerk, een pub en de bekende roodgekleurde telefooncellen. En in ‘Holland Town’ zijn kanalen gegraven en windmolens geplaatst.

9. Kodinhi India – Rijk van de tweelingen

tweelingen

Weet jij de overeenkomst tussen Cândido Godói (Zuid Amerika), Igbo-Ora (Afrika) en Kodinhi (Azië)? Nergens ter wereld worden meer tweelingen geboren dan in deze drie dorpen. Er zijn mensen die beweren dat het hoge aantal tweelingen in Cândido Godói het resultaat is van de experimenten van Josef Mengele. Na de val van het Duitse Rijk heeft hij zich hier gevestigd. Het ligt heel anders in Kodinhi: India staat namelijk bekend als het land met de minste tweelingen. Dan is het heel vreemd dat er in één plaats zoveel rondlopen! In 2009 zijn er in Kodinhi 220 tweelingen geteld, en er wonen maar 2.000 families!


8. Slab City Californië – het laatste vrije stukje van Amerika

Slab City

Slab City ligt middenin in de woestijn in Californië. Vroeger was hier een militaire basis gevestigd. Rondom de oude barakken staan nu campers. Er wonen gemiddeld 100 mensen in deze stad. Tijdens de winter loopt het aantal op tot wel 3.000: Slab City heeft een ongekende aantrekkingskracht op overwinteraars uit het hele land. Zij voelen zich thuis in wat zij ‘het laatste vrije stukje van Amerika’ noemen. Hier is geen stromend water voorhanden. Ook ontbreekt het aan een riolering. De kampeerders bepalen hun eigen regels. En die werken kennelijk prima.

7. Huaxi China – het rijkste dorpje van China

huaxi

Kenmerkend aan de stad Huaxi, ten Oosten van Jiangyin, is de enorme wolkenkrabber. Hoewel er hogere zijn in China, geniet die van Huaxi wereldfaam. Ooit is het gebouw neergezet om de toenmalige inwoners huisvesting te bieden. Vanaf de jaren ’60 transformeerde het plaatsje van een boerendorp in een hightech stad! De staal- en textielfabrieken schoten als paddenstoelen uit de grond. Alle inwoners zijn aandeelhouders van het stadje dat tevens een bedrijf is. En elke inwoner heeft momenteel een minimaal vermogen van 100.000 euro.


6. Drvengrad Bosnië – het filmdecor

Drvengrad, Bosnia

Als een film is opgenomen, dan gaan de deuren van de gebouwen vaak dicht. Of wordt het complete decor afgebroken. Dat gebeurde niet na het afronden van de film ‘Life is a Miracle’. De complete set is blijven staan! Filmdirecteur Emir Kusturica besloot om er een artistieke commune van te maken. Anno 2015 is Drvengrad het thuis van vele families. Zij beschikken onder meer over een eigen bibliotheek, een galerie, een bioscoop, een kerk en een sportschool. En zij stellen het stadje open aan filmfans: dat brengt weer geld in het laatje voor het jaarlijkse Küstendorf Film en Muziek Festival.

5. Malana India – de bergstad

Malana India

Malana is een klein dorpje gelegen in het Himachal Predesh gebergte in India. Hier leefden de inwoners de afgelopen decennia geheel geïsoleerd van de buitenwereld. Zij maken geen gebruik van staatsvoorzieningen zoals stromend water en een rioolsysteem. Ook bepalen zij hun eigen leefregels. Malana wordt wel gezien als een toonbeeld van de democratie. De mensen leven er van schapen en geiten. Sinds 2009 laten de Malanezen toeristen toe in hun dorp. Wel moeten die zich houden aan strenge regels: zij mogen de huizen, het voedsel en de inwoners niet aanraken.


4. Miracle Village Florida – stad van de zedendelinquenten

Miracle Village Florida

Kun jij je een dorp zonder kinderen voorstellen? En toch bestaat er zo’n plek, om precies te zijn in Florida. In Miracle Village wonen uitsluitend zedendelinquenten. Volgens de wet van Florida mogen deze mensen zich niet begeven binnen een straal van 300 meter in de buurt van kinderen. Aangezien de delinquenten ergens moeten wonen, zijn zij ondergebracht in Miracle Village. Voorheen bood deze omgeving onderdak aan de arbeiders van de U.S. Sugar Company. Om alle verleidingen buiten te houden, wordt iedereen, die zich ooit schuldig heeft gemaakt aan geweldpleging en drugsgebruik, de toegang tot Miracle Village geweigerd.

3. Center for Innovation Testing and Evaluation New Mexico – het testdorp

Center for Innovation Testing and Evaluation New Mexico

Het Center for Innovation Testing and Evaluation (CITE) moet nog gebouwd worden. Het wordt gebouwd om nieuwe infrastructuur technologieën te testen. Dan kun je denken aan innovaties op het gebied van energiewinning en transportsystemen. Het dorp bestaat onder meer uit huizen, wegen en scholen. Er wonen alleen geen mensen! CITE ligt in de woestijn van New Mexico.

2. The Villages Florida – Disneyworld voor gepensioneerden

the villages

The Villages in Florida biedt onderdak aan een grote groep gepensioneerden. Om er zeker van te zijn dat de jeugd geen voet aan de grond krijgt, hebben ze enkele regels opgesteld. Zo mogen er geen mensen jonger dan 19 jaar wonen. En kinderen mogen er hoogstens 30 dagen per jaar doorbrengen. Als je denkt dat de gepensioneerden hier achter de geraniums zitten, dan heb je het mis. Vorig jaar nog was een 68-jarige inwoonsters in het nieuws omdat ze seks had op een openbare plek. Ook maken de oudjes zich nog wel eens schuldig aan rijden onder invloed.

1. Coober Pedy Australië – de onzichtbare stad

Coober Pedy
Coober Pedy 2

De vreemdste stad ligt in Australië. Waar dan, vraag jij je af? Ongeveer 846 kilometer ten noorden van Adelaide. Maar als je er bent, dan zie je niks. Coober Pedy ligt namelijk onder de grond! In 1915 is deze mijnwerkerplaats gebouwd. Sinds die tijd heeft Coober Pedy zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste opalleveranciers ter wereld. Hier zijn dan ook vele mensen werkzaam. Maar het is hier bloedheet! Om het zichzelf zo comfortabel mogelijk te maken, hebben zij ondergrondse woningen gebouwd. Compleet met keukens, badkamers en televisies. In een later stadium zijn er zelfs voorzieningen zoals een barretje, winkels en een kerk bijgekomen.