Wij mensen hebben altijd al versteld gestaan van bouwwerken en natuurfenomenen die te bijzonder lijken om echt waar te zijn. Niet voor niets maakten we al in de oudheid een lijstje van 7 wereldwonderen en reizen we vandaag de dag de halve wereld af om net als al die andere toeristen ons te vergapen aan de meest bijzondere bouwwerken en fenomenen. Van de Dom in Milaan, tot de Taj Mahal in India. Ondanks dat alles zijn er toch nog een aantal bijzondere plekken op Aarde die (nog) niet zo toeristisch zijn. Hoewel ze desondanks zeker de moeite van het bezichtigen waard zijn. Een overzicht van tien van de meest vreemde plekken op Aarde.

10. Shanay-timpishka: De kokende rivier

Het klinkt als een spannend kampvuur verhaal. Een kokende rivier, midden in de Amazone waar de vissen levend verbranden en je jezelf waant in de tijd van de Inca`s. Al honderden jaren deed de mythe van de kokende rivier de rondte in Zuid-Amerika. Uiteraard was er niemand die het geloofde, totdat vijf jaar geleden iemand spontaan deze vijf kilometer lange rivier ontdekte. Hij bestond dus wel echt! De inheemse stammen dachten dat het een magische plek was en dat de zon het water zo heet maakte. De inheemse naam voor de rivier luidt dan ook Shanay-timpishka. Dit betekend zoiets als `gekookt met de warmte van de zon`. Onderzoekers kwamen echter tot een andere conclusie. Namelijk dat het gaat om geowarmte, die ontstaat door temperatuurverschillen in de aardkorst. Je kunt dit bijzondere fenomeen inmiddels ook als toerist bezoeken. Het ligt op drie uur rijden van de stad Pucallpa.

9. Movile cave: De giftige grot

Waar de kokende rivier nog een mooie bezienswaardigheid is, geldt dit duidelijk niet voor de giftige grot nabij het Roemeense Constanta, de Movile grot. In 1986 waren een aantal ingenieurs bezig met proefboringen in de grond waar een nieuwe energiecentrale moest verrijzen. In plaats van een goede fundering vonden ze een grot die naar schatting 5,5 miljoen jaar lang afgesloten was geweest van de buitenwereld. Het was ook niet zomaar een grot. Hij had een geheel eigen klimaat die vooral bestond uit heel veel zwaveldioxide en stikstof. Onderzoekers kwamen er achter dat in de grot ruim 30 unieke diersoorten leven, zoals waterscorpioenen, garnalen en spinnen.

8. Petrifying well of Knaresborough: De poel die alles in steen veranderd

Wellicht heb je weleens gehoord van Medusa. Een Griekse halfgod die je met een simpele blik in steen kon veranderen. Gelukkig bestaat deze Medusa niet echt, maar er is wel een poel die ongeveer net zo sinister is en ongeveer hetzelfde doet. In het Engelse Knaresborough vindt je namelijk een poel in de vorm van een schedel die alles wat je er in gooit binnen no-time in steen veranderd. Dit komt omdat het water dat er doorheen stroomt in verhouding enorm veel mineralen bevat. Deze creëren een soort van stenen schil om ieder voorwerp dat in de poel beland. Binnen drie tot vijf maanden herken je jouw oude fiets niet meer terug. Een soort van Medusa in slow motion dus.

7. Karatsjajmeer : Het radioactieve meer

We hebben allemaal weleens gehoord van de kernramp in Chernobyl, maar dat was niet de enige plaats waar de Russen nogal nonchalant omgingen met hun nucleaire materiaal. Nabij het Karatsjajmeer, diep in de Russische toendra stond in de jaren `50 een nucleaire fabriek. En wat doe je dan met je afval, nou dat dump je dan gewoon in het water. Er woonde toch haast niemand in de buurt. In die tijd hadden de Sovjets duidelijk nog niet door dat het een paar miljoen jaar zou duren voordat de omgeving niet meer radioactief besmet zou zijn. Het hield daar trouwens niet mee op. In 1957 ontplofte de fabriek en verspreidde nog eens hele ladingen radioactief materiaal over het meer en de directe omgeving. Alles bij elkaar is het Karatsjajmeer nu het meest besmette meer ter wereld. Ga hier zeker niet een baantje trekken, want binnen een uur ben je zo goed als dood.

6. Grüner See: Het groene meer

In Oostenrijk vindt ieder jaar een bijzonder natuurfenomeen plaats. In de Hochschwab bergen is een prachtig gebied waar je in de zomer heerlijk kunt wandelen om te genieten van de prachtige Alpennatuur en natuurlijk de bijzondere vergezichten. In de winter kun je er wintersporten en in de lente… dan kun je er duiken. Dit bijzondere fenomeen vindt plaats als de sneeuw smelt en het nabijgelegen meer het gebied overstroomt. Het meer is volledig groen (vandaar de naam grüner see), vanwege de begroeide ondergrond. Nog meer bijzonder is dat je er kunt duiken en op de grond een complete infrastructuur vindt van wegwijzers, bankjes en hiking paden. In de zomer trekt het water weer weg en nemen de wandelaars het gebied weer in bezit.

5. Bialbero di Casorzo: De dubbele boom

In de buurt van Turijn staat een moerbij boom. Hoewel moerbijen mooie bomen zijn, is dat natuurlijk niet genoeg reden om deze lijst te halen. Daarvoor moet je iets verder naar boven kijken. Boven op de moerbij staat namelijk nog een complete kersenboom. De dubbele boom is op zichzelf geen uniek fenomeen. Het gebeurt namelijk wel vaker dat verschillende bomen of planten aan- of op elkaar groeien. Maar het is nog nooit vertoond dat ze allebei tot hun originele grootte uitgroeien. Onderzoekers denken dat een vogel een kersenpit heeft uitgepoept op de moerbij, waarna deze is gaan groeien.

4. Catatumbo: Het nooit eindigende onweer

Ook dit klinkt als een scene uit een B-film, maar is echt waar. Boven de Catatumbo rivier in Venezuela onweert het een groot gedeelte van de dag. Vrijwel standaard begint dit om zeven uur `s avonds, waarna het zo`n tien uur achter elkaar dondert en bliksemt. In totaal zo`n 260 dagen per jaar. Onderzoekers denken dat dit prachtige natuurfenomeen komt doordat rond deze plek warme en koude lucht elkaar continue kruisen. De warme lucht zorgt voor een verdamping van het water van de rivier en van methaan van een nabijgelegen olieveld. Het resultaat: een eeuwig durend onweer.

3. Lake Hillier: Het roze meer

In de categorie bijzondere meren kan het roze meer in Australië niet ontbreken. – vliegt, dan zie je een aaneenschakeling van prachtige kleuren. Aan weerskanten van het roze water ligt wit zand omgeven door een diepgroen bos. En verderop ligt een blauwe zee. Waarom dit meer deze kleur heeft, is niet helemaal duidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid is de stof afkomstig van bepaalde organismen, die in het water leven. Er is géén sprake van optisch bedrog: als je een flesje vult met water uit dit meer, dan is dat echt roze van kleur.

2. Ringing rocks: De `gongende` rotsen

In het Amerikaanse Pennsylvania vindt je een gebied met een aantal zeer bijzondere rotsen. Op het moment dat je tegen deze rotsen slaat, of er op hamert, maken ze een geluid als een bel. Je kunt je daarbij afvragen hoe iemand er in vredesnaam op komt om op een rots te gaan hameren, maar dat terzijde. Veel interessanter is natuurlijk hoe dit fenomeen in vredesnaam ontstaat. Wetenschappers zijn daar nog niet over uit. Één theorie is dat alle rotsen een geluidsfrequentie produceren als je er op slaat, maar dat je deze als mens niet kunt horen. Maar op het moment dat de rotsen met elkaar in verbinding staat, gaan ze allemaal geluid voortbrengen, waardoor je het wel kunt horen. In de vorm van een klinkende bel. Boing!

1. Kawah Ijen: De blauwe vulkaan

Misschien wel de meest bizarre plek op Aarde is de blauwe vulkaan op het Indonesische eiland Java. Hier komen wel meer vulkanen voor, maar behalve de Kawah Ijen is er geen eentje die blauwe neon lava uitspuugt. Het woord `lava` is overigens ook niet echt van toepassing op dit fenomeen. Het gaat namelijk om pure zwavel. Die wordt opgewarmd en stijgt in gasvorm op uit de vulkaan. Als het afkoelt wordt het omgezet in vloeibare zwavel die vervolgens van de vulkaan afstroomt. Het neonblauwe fenomeen is het beste te zien in het donker. Het geeft namelijk ook licht. Zonder meer een trotse nummer 1 op deze lijst van vreemde plekken op Aarde.