Je wil er misschien niet over nadenken, maar er zijn ontelbaar veel ziektes die je op kunt lopen. Sommigen kent iedereen, maar er zijn ook een aantal vreemde ziektes waar je misschien nog niet van gehoord hebt. Deze ziektes klinken zo gek, dat je bijna zou verwachten dat ze verzonnen zijn. Toch zijn ze levensecht. Ben je benieuwd? Lees dan deze top 10 vreemde ziektes.

10. Gekke koeienziekte

gekke koeien ziekte

Dit is geen ziekte die je zelf op kunt lopen, want hij komt alleen voor bij koeien. Besmette dieren gaan zich letterlijk gek gedragen. Ze vertonen vreemd gedrag, worden steeds dunner en krijgen ook moeite met lopen. Dat komt doordat de gekke koeienziekte de hersenen van de dieren aantast. Soms duurt het maar liefst vijf jaar voordat het duidelijk is dat een koe besmet is. Dat is een probleem, want de ziekte kan worden doorgegeven via het vlees van de koe. Wanneer mensen dit vlees eten, lopen ze het risico om Creutzfeldt-Jakob op te lopen: een ziekte die gelinkt is aan alzheimer en dementie.

9. Weerwolfsyndroom


Alle mensen hebben haar over hun hele lichaam, maar normaal gesproken zijn dit kleine donshaartjes die je bijna niet ziet. Dat is anders bij mensen met het weerwolfsyndroom. Deze ziekte zorgt er namelijk voor dat er overal dik haar groeit: van je buik, tot je gezicht en je handen en voeten. Sommige mensen met deze ziekte zijn van top tot teen bedekt in haar, terwijl anderen alleen gedeeltelijk last hebben van het probleem. Deze ziekte wordt vooral doorgegeven via je genen. Daarom zijn er hele families die last hebben van overtollige haargroei.

8. Gezichtsblindheid

gezichtsblindheid

Je denkt er misschien niet zo over na, maar je hersenen zijn ontzettend goed in het onderscheiden van verschillende gezichten. Bij sommige mensen is deze kwaliteit niet zo goed ontwikkeld, mogelijk door hersenbeschadiging. Zij hebben last van gezichtsblindheid. Dit houdt in dat ze mensen niet kunnen herkennen aan hun gezichtskenmerken, zoals de kleur van iemands ogen of de vorm van een mond of neus. De meeste mensen met gezichtsblindheid vertrouwen vooral op andere uiterlijke kenmerken, zoals kapsels en kleding. Verander je je kapsel van de ene op de andere dag? Dan is de kans groot dat iemand met gezichtsblindheid je niet meer herkent.

7. Alien-handsyndroom

alien handsyndroom

Het klinkt misschien als iets uit een horrorfilm: mensen met het alien-handsyndroom hebben een hand die helemaal een eigen wil heeft. Meestal komt dit door hersenbeschadiging, waarbij de twee hersenhelften niet meer goed met elkaar concentreren. Zo kan het gebeuren dat je hand uit zichzelf begint te bewegen, zonder dat je daar iets tegen kunt doen. De meeste mensen met dit probleem proberen hun hand af te leiden. Dat doen ze met behulp van speciaal friemelspeelgoed, waarmee ze hun hand bezighouden.

6. Steenmanziekte

https://www.youtube.com/watch?v=9LhDWhpzLtE

Je kent misschien wel sprookjes of andere verhalen waarbij mensen langzaam maar zeker in steen veranderen. Dat is geen mythe maar een echte ziekte genaamd fibrodysplasia ossificans progressiva. Wanneer je deze ziekte hebt, veranderen de zachte delen van je lichaam langzaam maar zeker in bot. Denk bijvoorbeeld aan je spieren, maar ook aan pezen en gewrichtsbanden. Des te verder de ziekte zich ontwikkelt, des te moeilijker je kunt bewegen. Mensen met de steenmanziekte moeten op een bepaald moment een keuze maken: wil ik de rest van mijn leven liggen of zitten? Wanneer de ziekte eenmaal ver genoeg heeft doorgezet, kunnen ze namelijk niet meer van positie veranderen.

5. Vleesetende bacteriën

vleesetende bacterien

Deze ziekte wordt ook wel necrotising fasciitis genoemd: een infectie waarbij een bacterie je lichaam binnendringt. Binnen enkele uren of dagen weet de bacterie je lichaam langzaam maar zeker “op te eten”. Het vernietigt vetweefsel, maar ook spieren en huid. Wanneer je deze infectie hebt, krijg je een rode plek op je huid die langzaam paars en zwart wordt. Op een gegeven moment sterft een deel van je lichaam gewoon af. Wanneer het aangetaste gedeelte niet verwijderd wordt, kan de bacterie steeds meer van je lichaam laten afsterven. Het is dus duidelijk dat een vleesetende bacterie je leven in een mum van tijd kan veranderen.

4. Visgeur syndroom

visgeur syndroom

We doen allemaal ons best om lekker te ruiken, bijvoorbeeld met parfum, deodorant en aftershave. Maar wat nou als je lichaam van nature een ontzettend onaangename geur heeft? Mensen met het visgeur syndroom weten er alles van. Deze ziekte heeft eigenlijk te maken met de stofwisseling. Een van de symptomen is een nare geur die op de geur van rotte vis lijkt. Het probleem wordt meestal erger wanneer de hormonen in je lichaam veel veranderen, waardoor vrouwen er meer last van hebben dan mannen. Er is weinig aan het probleem te doen, al kunnen patiënten wel een streng dieet volgen om hun hormoonspiegel iets meer in balans te houden.

3. Alice in Wonderland syndroom

Alice-in-Wonderland-Syndroom

Voor veel mensen is Alice in Wonderland een van de favoriete verhalen uit hun jeugd. De boeken en de films laten een wonderlijke wereld zien waarbij niets is wat het lijkt. Voor mensen met het Alice in Wonderland syndroom is dit hun dagelijkse realiteit. De ziekte heeft te maken met je hersenen en zorgt ervoor dat je zicht aangetast wordt. Hierdoor lijken dingen verder weg of dichterbij dan ze in werkelijkheid zijn. Dingen lijken ook groter of kleiner, waardoor de hele wereld om je heen vervormd wordt. Het syndroom komt vooral voor bij kinderen en is meestal niet chronisch. Je kunt er dus overheen groeien en je kunt er slechts af en toe last van hebben.

2. Doornroosje syndroom

doornroosje syndroom

Nog een ziekte die zijn naam te danken heeft aan een bekend sprookjesfiguur. Wie het verhaal van Doornroosje kent, weet dat de prinses jarenlang in slaap is geweest. Mensen met dit syndroom slapen geen jaren achter elkaar, maar hebben wel ontzettend veel slaap nodig. Het probleem komt vooral voor bij tienerjongens. Patiënten slapen gemiddeld vijftien tot twintig uur per dag en voelen zich gedesoriënteerd. Meestal gaat het syndroom ook gepaard met hallucinaties en andere problemen. Er is geen behandeling voor het probleem, al is het wel goed om een strak slaapritme aan te houden. De meeste mensen met het Doornroosje syndroom groeien er overheen of hebben slechts af en toe een periode waarin ze zoveel slapen.

1. Syndroom van Cotard

syndroom van cotard

Mensen die last hebben van deze ziekte, zijn in de veronderstelling dat ze door het leven gaan als een zombie. Sommigen geloven dat ze eigenlijk dood zijn, terwijl anderen geloven dat er een aantal organen ontbreken in hun lichaam. Wie last heeft van dit probleem kan zichzelf als onsterfelijk gaan zien, of kan juist gaan geloven dat je eigenlijk niet bestaat. De ziekte is vernoemd naar de dokter die de ziekte ontdekte. Zij was uiteindelijk zo ziek, dat ze geloofde dat ze niet meer hoefde te eten. Hierdoor is ze uiteindelijk overleden. Het probleem is psychologisch en heeft vaak te maken met een slechte balans in de hersenen. Gelukkig kan het synroom van Cotard redelijk goed worden opgelost met de juiste medicatie.

Meer lijstjes over het menselijk lichaam