De weerwolf is naast de vampier en de zombie een van de klassieke horrorfiguren. Wie eenmaal gebeten is door dit beest zal eens per maand transformeren tot een wolfmens. Degene die zijn pad kruist is er meestal op bloedige wijze geweest. Wat zijn die tien beste films die je doen huilen naar de maan?
10. Bad Moon
Bad Moon (1996) is de ondergewaardeerde verfilming van het boek Thor. Een vrouw krijgt bezoek van haar broer Ted die op reis in Nepal is gebeten door een weerwolf. Niemand heeft door dat de kluizenaar een weerwolf is behalve Thor, de Duitse herder, die zijn baasjes koste wat kost zal beschermen. Een confrontatie tussen beide dieren is onvermijdelijk.
9. Dog Soldiers
Dog Soldiers (2002) mengt twee klassieke verhalen. Een groep mensen raakt opgesloten en wordt aangevallen. Meestal gebeurt dit door zombies maar in dit geval worden de soldaten op trainingsmissie in Schotland aangevallen door weerwolven. Dog Soldiers weet ook de traditionele balans te vinden tussen humor en gore special effects. Bovendien zijn de lange weerwolven die op twee poten lopen een leuke vernieuwing binnen het genre.
8. Teen Wolf
De weerwolf wordt vaak gebruikt als metafoor voor de puberteit. Dit gegeven resulteerde in 1985 in een van de leukste weerwolffilms, Teen Wolf, met in de hoofdrol Michael J. Fox. De tiener Scott blinkt nergens in uit. Langzaam maar zeker begint Scott lichamelijke veranderingen op te merken totdat hij op een avond voor de spiegel ziet dat hij in een weerwolf is veranderd. Zijn vader eist dat hij binnen mag komen en blijkt zelf ook een weerwolf te zijn. Dat lijkt in eerste instantie vervelend maar heeft ook zijn voordelen. Zo blijkt Scott als weerwolf erg goed in basketbal te zijn. Hierdoor krijgt hij ook eindelijk aandacht van het leukste meisje op school.
7. Wolf
In 1994 besloot regisseur Mike Nicols een hele andere draai aan de weerwolf te geven. In plaats van een symbool voor puberteit werd de weerwolf nu de belichaming van de midlifecrisis. Will (Jack Nicholson) werkt bij een uitgeverij en moet toezien hoe zijn jongere collega zowel zijn vrouw als baan overneemt. Op een dag wordt hij gebeten door een wolf. Als weerwolf vindt Will nieuwe levensenergie en gaat hij op werk de strijd aan, met soms hilarische wolfachtige tactieken.
6. The Werewolf of London
The Werewolf of London (1935) is de eerste mainstream weerwolffilm. Zeker voor die tijd was de make-up en het masker van de weerwolf zijn tijd ver vooruit. De rijke botanist Wilfred Glendon reist af naar Tibet om een zeldzame plant te vinden. In Tibet wordt de onderzoeker door een wolf gebeten maar vindt hij ook de plant. Terug in Londen krijgt hij bezoek van een collega die hem waarschuwt dat de beet van de wolf hem in een weerwolf zal doen veranderen. Al snel begint hij over de straten van Londen te zwerven op zoek naar slachtoffers.
[criteo]5. Ginger Snaps
Het Canadese Ginger Snaps (2000) is van de beste weerwolffilms die over puberproblematiek gaat. De zusjes Ginger en Fitzgerald hebben helemaal geen zin in de puberteit. Wanneer Ginger voor het eerste ongesteld is wordt ze gebeten door een weerwolf. Haar uiterlijk en gedrag worden snel anders wat ze wijt aan de puberteit. Fitzgerald is niet overtuigd en gaat op zoek naar een geneesmiddel. De cultfilm kreeg nog twee vervolgen.
4. The Howling
Joe Dante zou met Gremlins een zeer succesvolle horrorkomedie maken. Daarvoor had hij in dezelfde stijl een weerwolffilm gemaakt: The Howling (1981). The Howling is een zeer spannend verhaal. Een nieuwslezer wordt gestalkt. Wanneer de verdachte man met haar hulp door de politie wordt neergeschoten begint ze aan geheugenverlies te lijden. Ze wordt samen met haar man naar een kuuroord op het platteland gestuurd waar een aantal excentrieke patiënten leven. Al snel blijkt het kuuroord bevolkt te worden door weerwolven die alles uit de kast halen om het echtpaar te transformeren.
3. The Wolf Man
Deze film uit 1941 zou een groot aantal ideeën introduceren die nog steeds tot de standaardingrediënten van de weerwolffilm behoren, bijvoorbeeld de gevoeligheid voor zilver. Ook de muziek van The Wolf Man zou een belangrijke invloed uitoefenen op het horrorgenre. Nadat zijn broer is overleden besluit Larry om terug te keren naar Wales zodat hij het goed kan maken met zijn vader. De bewoners van het dorp zijn erg bezig met weerwolven en zeggen zelf een gedicht op wanneer het onderwerp ter sprake komt. De wandelstok met zilveren knop en decoratie van een wolf die Larry achteloos koopt kan zomaar van pas komen. Acteur Lon Chaney Jr. zou zijn succesvolle rol als wolfman in nog vier vervolgfilms spelen.
2. The Company of Wolves
The Company of Wolves (1984) van Neil Jordan is een hoogst origineel mengsel van Roodkapje en weerwolffilm. De jonge vrouw Rosaleen droomt dat ze met haar ouders in een sprookjesbos woont. Wanneer haar zus door wolven wordt vermoord gaat Rosaleen bij haar grootmoeder schuilen. Ze krijgt de waarschuwing om mannen met doorlopende wenkbrauwen te mijden. Al snel beginnen bekende elementen van het verhaal van Roodkapje heel anders te lopen. Het sfeervolle The Company of Wolves was zijn tijd, dankzij brute special effects in een sprookje, ver vooruit.
1. An American Werewolf in London
John Landis zou in 1983 de legendarische videoclip voor Michael Jackons Thriller maken. Eerder had hij met An American Werewolf in London (1981) bewezen een uitstekend gevoel voor horror te hebben waarbij humor niet ontbreekt. Twee Amerikanen trekken door Europa. Ergens in Engeland worden ze aangevallen door een wolf. Jack wordt gedood en David eindigt in het ziekenhuis waar hij in hallucinaties bezoek krijgt van zijn dode vriend. Jack vertelt hem dat ze werden aangevallen door een weerwolf en dat hij bij de volgende volle maan ook in een beest zal veranderen. De transformatie van David vormen een mijlpaal in de geschiedenis van de special effects en maken van An American Werewolf in London de ultieme weerwolffilm.
[adsenseo]