Als je het hebt over beroemde wetenschappers, dan heb je het over Albert Einstein. Hij is een van de grootste onderzoekers van de twintigste eeuw en heeft bovendien een bewogen leven gehad. Wil je meer weten over deze eigenaardige wetenschapper? Lees dan deze top 10 weetjes over Einstein.

10. Hij werd eerst niet toegelaten door de universiteit

jonge einstein
Lucien Chavan / ETH Zürich

Je kunt dan wel de meest bekende wetenschapper ter wereld zijn, maar dat betekent niet dat je altijd de slimste van de klas bent. Albert Einstein probeerde in 1895 toegelaten te worden tot de universiteit in Zurich. Hiervoor moest hij een examen afleggen waarbij hij werd getest op verschillende onderwerpen. Hij slaagde voor de toetsen over wiskunde en natuurkunde (duh!), maar verder zakte hij voor alle andere examens. Einstein had niet goed gestudeerd en was ook nog eens relatief jong. Daarom moest hij nog een extra jaar terug naar school om zich voor te bereiden op de universiteit, wat uiteindelijk alle moeite waard was.

9. Hij trouwde met zijn nichtje

Albert Einstein is in totaal twee keer getrouwd. Zijn eerste huwelijk was met Mileva Marić, een vrouw uit Zurich. De ouders van Einstein waren niet zo blij met dit huwelijk, aangezien Marić katholiek was en ook nog eens een paar jaar ouder was dan Einstein. Voordat ze trouwden kregen ze al hun eerste kind, waarna er twee kinderen volgden tijdens hun huwelijk. De relatie was geen succes, vooral doordat Einstein de ene na de andere affaire had. Nadat dit huwelijk eindigde, ging de wetenschapper nog een stapje verder. Hij begon namelijk een relatie met zijn nichtje Elsa Einstein. De twee waren al jarenlang erg close en besloten daarom om in het huwelijksbootje te stappen. De neef en nicht kregen geen kinderen met elkaar, wat misschien ook maar beter is.

8. Hij werd jarenlang door de FBI in de gaten gehouden

Al ver voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, vertrok Einstein naar Amerika om het strenge regime van Duitsland te ontvluchten. Waar de meeste wetenschappers zich niet mengen in politieke discussies, hield Einstein zijn mond niet graag dicht. Hij waarschuwde mensen dat ze de autoriteiten niet blindelings moesten volgen en geloofde niet in vaderlandsliefde. Ondanks dat de Amerikanen ontzettend veel aan Einstein te danken hadden, vertrouwden ze de wetenschapper niet helemaal. Meer dan twintig jaar lang heeft de FBI Einstein in de gaten gehouden. Dat kwam vooral doordat de wetenschapper zei dat een land zoals Zwitserland veel meer respect voor zijn inwoners heeft dan Amerika. De FBI vermoedde dat Einstein een communist en een radicaal was en vond dat reden genoeg om hem te bespioneren.

7. Hij speelde een rol in het ontwikkelen van atoombommen

einstein brief over de atoombom

President Franklin Roosevelt kreeg een brief van Albert Einstein waarin hij de president aanspoorde om atoombommen te ontwikkelen en te gebruiken. Einstein wilde dit omdat hij bang was dat de nazi’s Amerika voor zouden zijn. Hitler was een van de grote aartsvijanden van Einstein en de wetenschapper wist dat de Duitsers al bezig waren met het ontwikkelen van atoombommen. Daarom vond hij het zo belangrijk dat Amerika hard zou werken aan het ontwikkelen van een sterke atoombom de gebruikt kon worden tegen Duitsland. Deze bommen kwamen er wel, maar werden nooit gebruikt tegen Hitler. Japan werd aangevallen met atoombommen. Pas later, na de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki, realiseerde Einstein zich hoe vreselijk een atoombom kon zijn. Na deze aanvallen was hij dan ook een van de wetenschappers die opriep om de bommen niet meer te gebruiken.

6. Hij wilde geen president worden

Einstein had een nauwe band met Israël, vooral omdat hij Joods was. Toen dit land zijn president verloor in 1952, wilde de Israëliërs het liefste dat de bekendste wetenschapper ter wereld hun nieuwe president zou worden. Het enige wat Einstein hiervoor hoefde te doen, was een burger van Israël worden. Je zou zeggen dat de wetenschapper ontzettend gevleid was en deze kans niet zou willen laten liggen. Toch was zijn reactie net wat anders. Einstein schreef een reactie waarin hij zei dat hij niet de ervaring en het talent had om met mensen of officiële gelegenheden om te gaan. De wetenschappers wilde de inwoners van Israël niet teleurstellen door een slechte president voor ze te zijn, waardoor hij de kans liever liet liggen.

5. Hij wilde geen levensreddende operatie krijgen

dood van albert einstein

Albert Einstein is altijd ontzettend geliefd geweest. Niemand wilde dan ook dat deze wetenschapper zou overlijden. In 1955 werd hij ziek en ging hij naar het ziekenhuis voor een controle. De dokters hadden al snel de oorzaak gevonden: een bloedvaatje bij zijn hart was gebarsten, waardoor de wetenschapper nu last had van interne bloedingen. Het was mogelijk om dit probleem te verhelpen. Tijdens een operatie konden de dokters het bloedvaatje herstellen. Einstein wilde er alleen niks van weten. Hij vond dat hij precies lang genoeg had geleefd en dat hij klaar was om te gaan. Sterker nog: hij vond het smakeloos om het leven alleen maar langer te maken op een kunstmatige manier. Daarom overleed de meest beroemde wetenschapper ter wereld in 1955.

4. De hersenen van Einstein

einstein hersenen

De hersenen van Einstein werden zeven en een half uur na zijn dood verwijderd en bewaard. Dit is overigens pas 23 jaar na zijn dood bekend gemaakt. Aangezien Einstein misschien wel de slimste mens op aarde was is er veel onderzoek gedaan naar zijn hersenen. Zelfs in 2012 hebben wetenschappers zijn hersenen onder de loep genomen en kwamen tot de conclusie dat zijn hersenen echt anders zijn dan die van andere mensen. Zo zou zijn prefrontale cortex groter zijn dan bij een gemiddeld brein. Eerder onderzoek beweerde dat Einstein meer gliacellen zou hebben dan andere. Er is echter ook veel kritiek op de studies. Er werden te weinig hersenen met elkaar vergeleken en de onderzoekers wisten van te voren welk brein van Einstein was, dit kan leiden tot bias.

3. Hij haatte sokken en de kapper

Deze wetenschapper is natuurlijk bekend geworden vanwege zijn bijzondere ontdekkingen, maar Einstein is ook berucht om zijn gekke gewoontes. Zo had hij een vreselijke hekel aan sokken. Deze haat begon al toen hij zestien was en zijn grote tenen gaten veroorzaakten in zijn sokken. Als echte wetenschapper vroeg hij zich af wat er zou gebeuren als hij geen sokken meer zou dragen. Er gebeurde natuurlijk niks, waardoor Einstein vanaf dat moment nooit meer een sok aan zou doen in zijn leven. Ook het kapsel van Einstein is wereldberoemd. De wetenschapper vond het ontzettend vervelend om geknipt te worden en hield van zijn rommelige en slordige look. Daarom zie je Einstein bijna altijd op de foto met een grote bos warrig haar. Er gaan zelfs geruchten dat deze eigenaardigheden de reden waren voor zijn scheiding van Mileva Marić, naast zijn affaires natuurlijk.

2. Hij was fan van Galileo

einstein was fan van Galileo

Iedere wetenschapper heeft natuurlijk een groot voorbeeld. Voor Einstein was dit Galileo. Deze wetenschapper legde de beginselen voor de relativiteitstheorie in de zestiende eeuw. Door zijn omgeving werd hij als een rebel gezien, aangezien zijn ideeën tegen alles in gingen wat er op dat moment werd geloofd. Einstein gebruikte dezelfde inspiratie als Galileo om zijn relativiteitstheorie uit te werken. Daarnaast hadden de wetenschappers dezelfde ideeën over nationalisme en schopten ze allebei graag tegen de gevestigde orde aan. Het was dus voor niemand vreemd om te horen dat Galileo de favoriete wetenschapper was van Einstein.

1. Hij won geen Nobelprijs voor zijn relativiteitstheorie

einstein

De relativiteitstheorie is de meest beroemde ontdekkingen van Einstein. De wetenschapper kreeg ontzettend veel aandacht voor deze theorie, aangezien het de wereld van de wetenschap totaal op zijn kop zette. Daar was Einstein niet al te blij mee, omdat hij totaal niet van aandacht hield. Bovendien heeft de wetenschapper nog veel meer bereikt op het gebied van de wetenschap. Zo kreeg hij zijn Nobelprijs voor een essay dat hij schreef over het foto-elektrisch effect en niet voor de relativiteitstheorie. Dit essay is veel minder bekend, maar wordt door wetenschappers wel ontzettend gewaardeerd. Het verhelderde namelijk een groot vraagstuk waar talloze onderzoekers zich mee bezighielden.